Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una declaració institucional amb motiu del Dia per a l’alliberament LGTBI i la situació de les persones transsexuals

Escoltar

Mataró aprova una declaració institucional amb motiu del Dia per a l’alliberament LGTBI i la situació de les persones transsexuals



La declaració institucional presentada pel grup municipal de VOLEMataró amb motiu del Dia per l’alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersexual: la situació de les persones transsexuals es va aprovar en la Junta de Portaveus, celebrada el 5 de febrer, amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció del PPC. 




El text íntegre de la proposta és el següent:




“L'administració local és l'Administració més propera a la ciutadania. L'Ajuntament té com a funció crear un poble acollidor, plural i proper on capiguem tots.




Malauradament les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals, pansexuals, asexuals i arromàntiques no se senten incloses a la societat municipal. Per tant se senten allunyades i poc representats en la vida diària. El col·lectiu ha vist, al llarg de la història, menystinguts els seus drets. Fins i tot en l'actualitat es dista molt de poder gaudir d'igualtat real en el mateix nivell que les persones cisexuals i heterosexuals. Per tant, li falten les eines que els poders públics han de facilitar, com exigeix l'article 9.2 de la Constitució.




L'existència de persones trans no és un fenomen d'avui. Han existit des de sempre en totes les cultures de la humanitat, sent mostra de la diversitat humana. No obstant això, aquesta realitat ha estat admesa en les diferents societats de formes molt diverses al llarg del temps i en les diferents geografies del món. En algunes s'ha acceptat en major o menor grau i s'han articulat mecanismes socials i lleis que promouen la integració. En d’altres, utilitzant pseudoarguments religiosos, mèdics i legals, s'ha considerat la diversitat de gènere com un pecat, una malaltia o fins i tot un delicte, justificant així greus violacions dels drets humans.




En l’informe anual de 2013, Amnistia Internacional va evidenciar la discriminació i la violència per causes d'orientació sexual i d’identitat de gènere en diversos països del món i, al febrer de 2014, l'organització va publicar un informe denunciant la manca de drets de les persones trans a Europa. D'altra banda, l'Observatori de Persones Trans Assassinades, de l'Associació Transgender Europe, ha registrat un total de 2.264 homicidis de persones trans a 68 països del món entre l'1 de gener de 2008 i el 30 de setembre de 2016, fet que suposa tan sols la punta de l'iceberg. L’associació reconeix que les dades registrades van en augment any a any, més per la visualització d'una realitat fins ara oculta que per un increment de violència contra les persones trans.




Aquesta violència s'acarnissa fonamentalment amb persones transfemenines, racialitzades, migrants i treballadores sexuals.




Per l’avenç en el reconeixement dels drets de les persones trans ha estat la patologització de la transsexualitat. Aquesta situació, però, està canviant. Els progressius canvis legislatius, com els de l’any passat a Dinamarca i Noruega o el 2015 a Malta suposen un important pas cap al reconeixement d’aquests drets i concret cap a la despatologització.



Hem d’apostar pel compromís cívic a favor del respecte a valors indispensables com ara; el dret lliure al desenvolupament de la personalitat, a la igualtat, de totes les persones.




Per tots aquests motius, demanem que el ple de l’ajuntament de Mataró aprovi els següents acords:




1. Instar a la Generalitat i al propi Estat Espanyol perquè destini una partida pressupostària dins dels diferents plans d’igualtat, per dotar-los de recursos (per campanyes, accions etc) i així poder recollir la diversitat afectivo-sexual i treballar de forma estratègica i conjunta en tot el territori contra la homofòbia, transfòbia i bifòbia. Important prioritzar el treball en els centres educatius.




2. Instar a la diputació i Generalitat a dotar a les biblioteques Municipals, d’un fons de llibres per a totes les edats, que reflecteixin la realitat de les persones LGTBI, així com llibres sobre igualtat de gènere.






3. Instar a la Generalitat i l’Estat a treballar, desenvolupar i actualitzar, un pla d’acció i protocols contra el VIH tot prioritzant l’atenció en dos sectors de la població, com els menors de 35 anys i les persones grans”.