Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró defensa l’alliberament d’Ahed Tamini i la ratificació dels convenis de dret internacional per part l’Israel

Escoltar

Mataró defensa l’alliberament d’Ahed Tamini i la ratificació dels convenis de dret internacional per part l’Israel

La Junta de Portaveus, celebrada el dilluns 5 de febrer, va aprovar una declaració institucional presentada pel grup municipal d’ICV-EUiA per a l’alliberament d’Ahed Tamini, altres menors palestins i per a la ratificació dels convenis de dret internacional per part d’Israel. 




El text, que es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals (PxC va excusar la seva assistència) i l’abstenció del PPC, és el següent:




“L’ocupació de Palestina és un dels conflictes més greus del S.XX i XXI a nivell mundial i que continua vulnerant drets humans i del menor. Sense anar més lluny, Ahed Tamini, una menor d’edat va ser detinguda durant la matinada del dia 18 a Nabi Saleh (Cisjordània) i continua en presó preventiva. La justícia militar israeliana al•lega aquesta presó preventiva perquè Ahed pot “representar un perill” i “obstruir la investigació del cas”. La detenció d’Ahed es deu a una imatge d’un vídeo que s’ha fet viral en el qual totalment desarmada i indefensa s'encarava a manotades amb dos soldats que pretenien ocupar la casa de la família Tamini. L’ocupació i la destrucció de cases palestines per part de colons israelians i de l’exèrcit és un fet desgraciadament habitual a Cisjordània. L’obstrucció a aquesta ocupació o destrucció per part dels habitants pot comportar penes de presó o la mort.




Ahed va ser detinguda juntament amb la seva cosina Nour, de 21 anys, i la seva mare Nariman, que va gravar les imatges. Les dues cosines estan acusades d’agressió als militars i la mare està a la presó acusada d’incitació a la violència. A les tres les mantenen en presons separades.




Els nens i nenes palestines pateixen de manera especial l’ocupació israeliana de Jerusalem, Cisjordània i Gaza donat que són el 46,2% de la població palestina, segons l’OCHA (Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris) quasi la meitat de la població palestina té menys de 18 anys. Els nens i les nenes a Palestina s’enfronten a violacions dels seus drets, com ara les detencions militars arbitràries, una justícia juvenil militar diferenciada dels nens i nenes israelianes, violència, mort per abatiment a trets i altres danys.




La convenció dels Drets de l’Infant és el principal instrument en matèria de Dret Internacional per a la protecció dels Drets de la Infància i l’Adolescència, amb rang de Tractat Internacional de Drets Humans des de 1989. L’article 37 de la Convenció prohibeix que cap nen sigui sotmès a tortures, tractaments cruels o degradants, prohibeix penes capitals i la presó perpètua a menors de 18 anys i sobretot, prohibeix que els infants siguin privats de la seva llibertat de forma il•legal o arbitrària. La presó d’un menor ha de dur-se de conformitat amb la llei i ha d’utilitzar-se exclusivament com una mesura d’últim recurs i durant el període més breu que procedeixi. Israel viola sistemàticament aquesta article amb total impunitat per part de la comunitat internacional malgrat les nombroses denúncies de les organitzacions internacionals i ONGS.




Israel va ratificar la Convenció el 1991, però la seva aplicació ha estat objecte de forts crítiques per part de diversos estaments de Nacions Unides, així com d’UNICEF, donat que Israel continua situant, només els infants palestins, la majoria d’edat per sobre dels 16 anys. De fet, en l’Informe d’UNICEF de febrer de 2013 es constata “el maltractament de nens i nenes palestines en els sistema militar de detencions israelianes com alguna cosa sistematitzada i institucionalitzada” amb exemples pràctics.




En el cas d’Ahed Tamini, la jove que s’ha convertit en una fita de la resistència popular palestina, va ser detinguda durant la nit i sense possibilitat de ser acompanyada pels seus pares.




Segons ADDAMEER, amb data juliol de 2017 estan empresonats en centres de seguretat i presons 300 nens i nenes palestines (75 d’ells a Jerusalem Est, on es troben especialment desprotegits per l’auge de la colonització i la violència). Molts d’ells han estat detinguts sota detencions administratives o el que equival a empresonaments sense càrrecs ni judici previ, una figura il•legal des del punt de vista del Dret Internacional i que vulnera la Convenció de Ginebre.




D’aquesta manera el llançament de pedres és punible fins a 20 anys de presó i el tractament que reben els infants un cop arrestats és el mateix que el de les persones adultes. Vàries ONGS israelianes com B’tselem i HaMoked han documentat a l’octubre de 2017, les condicions de detenció, la violació dels drets humans dels menors arrestats a romandre en silenci, rebre consell i estar en companyia dels seus familiars durant els interrogatoris abusant així de les detencions, restriccions físiques, arrestos nocturns i condicions de detenció.




El 2012, el Comitè dels Drets de l’Infant ha denunciat la destrucció de cases, escoles i infraestructures que vulneren els drets de l’infant. Així mateix durant els bombardejos de Gaza el 2014 van morir més de 500 nens i nenes i 3.374 varen ser ferits, alguns d’ells de molta gravetat i dels que un terç pateixen discapacitats des d’aquell moment. 1.500 van quedar en situació d’orfandat. Malauradament les morts de nens i nenes no es limiten només als bombardejos sinó que també són abatuts a trets en manifestacions per part de l’exèrcit, però també pels propis colons israelians. Des del 2015 han mort assassinats 77 nens i nenes en aquestes circumstàncies.





Davant la brutalitat i la urgència que suposa que Israel compleixi estrictament la Convenció de l’Infant, els diferents tractats de Dret Internacional i les resolucions de les Nacions Unides que insisteix en vulnerar sistemàticament, el grup municipal d’ICV-EUiA de l’Ajuntament de Mataró proposa al ple l’adopció dels següents acords:




1. Mostrar el suport a Ahed Tamimi, a tota la seva família i a tots aquells palestins i palestines que dia a dia incansablement lluiten pels drets del seu poble i la seva llibertat.




2. Instar el Govern d'Espanya que sol•liciti l’alliberament immediat d'Ahed Tamimi i totes les persones que estan de forma il•legal i irregular a la presó.




3. Instar el govern d'Espanya que sol•liciti les autoritats israelianes a complir estrictament la Convenció de drets de l'Infant que ja va ser ratificada per Israel el 1991 però incomplertes segons les recomanacions finals abocades pel Comitè dels Drets de l'Infant.




4. Instar el govern d’Espanya que sol•liciti a les autoritats israelianes la ratificació dels tractats per part d’Israel que encara no ha ratificat: El Tercer Protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets de l’Infant relatiu a un procediment de comunicacions i la Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades, així com els Protocols Facultatius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació de la Dona, i la Convenció contra la Tortura i la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat. Així mateix és de vital importància que Israel ratifiqui l’Estatut de Roma perquè pugui ser jutjat pel Dret penal Internacional i el Tribunal de la Haia.




5. Refermar la defensa dels drets humans i de la legalitat internacional com a principis rectors d’un model de relacions internacionals que es basi en la dignitat de la persona i fomenti la justícia global.




6. Condemnar l’ocupació israeliana i les polítiques de colonització dels territoris palestins i l’espoli, explotació, destrucció i esgotament de les riqueses i recursos naturals palestins,

incloses les terres i l’aigua i es compromet a evitar que l’Ajuntament de Mataró tingui qualsevol tipus de complicitat amb aquesta ocupació, violació de drets humans i espoli de recursos.




7. Donar trasllat dels acords al President del Govern espanyol, al Ministre d'Exteriors, a l’Alta representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, a l’ambaixada d’Israel, a l’ambaixada de Palestina, a tots els grups polítics del Congrés dels Diputats i Parlament de Catalunya i les entitats municipalistes de Catalunya”.