Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró insta el Departament de Salut a reconèixer l’Atenció Primària com el veritable eix del sistema sanitari públic

Escoltar

Mataró insta el Departament de Salut a reconèixer l’Atenció Primària com el veritable eix del sistema sanitari públic

La petició es fa a través d’una Declaració institucional aprovada per unanimitat

Els portaveus de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró han votat per unanimitat a una Junta de Portaveus extraordinària celebrada avui, 30 de novembre, una Declaració institucional en defensa, de la dignitat i l’ampliació de l’Atenció Primària en suport als usuaris i professionals de la ciutat i per instar al Departament de Salut a reconèixer l’Atenció Primària com el veritable eix del sistema sanitari públic. 

El text íntegre és el següent:

“Tal i com ha reiterat l’OMS, en la seva conferència del passat mes d’octubre per commemorar el 40 aniversari de la declaració d’Astanà, disposar d’una Atenció Primària efectiva i de qualitat és una garantia necessària per a la viabilitat i sostenibilitat de qualsevol sistema sanitari.

L’Atenció Primària és la columna vertebral del sistema i un element fonamental per a la cohesió social i per la Salut de la ciutadania. Malgrat això, el Govern de la Generalitat ha anat fent perdre el seu pes en el marc del pressupost de Salut i no només per efecte de retallades, ja que el percentatge de pressupost dedicat a l’Atenció hospitalària ha crescut en detriment de l’Atenció Primària.

Degut a aquesta situació, en els darrers anys l’Atenció Primària ha patit una progressiva pèrdua de qualitat i de funcions per la manca de professionals, per la sobrecàrrega de treball i pel deteriorament continuat a què estant sotmesos, i molts d’ells en situació de precarietat laboral. S’han tancat centres i serveis, s’han reduït horaris i els centres primaris estant col•lapsats, sense temps per a fer consultes de qualitat.

S’ha de tenir en compte que en el concepte Atenció Primària s’inclouen molts tipus de dispositius, salut mental, ASSIR, PADES, salut laboral i salut internacional.

En set anys (2010-2017) l’Atenció Primària ha minvat en 1.800 professionals i actualment no es cobreixen les jubilacions. Això ha portat al fet de què el temps d’espera dels usuaris per rebre atenció superi els cinc dies en la majoria dels casos entre dues i tres setmanes, quant el temps d’espera per ser atès no hauria de ser superior a 48 hores.

A més, aquesta manca de personal i l’ increment de pacients han fet reduir el temps de visita per sota dels 8 minuts, quan hauria de ser de 12 minuts, tal com estant reivindicant els i les professionals, així com, les societats científiques. Hem de tenir present que l’envelliment de la població fa que hi hagi pluripatologies i major complexitat en les malalties i, per tant, cal més temps d’atenció.

A la primària és on més jubilacions anticipades es donen, rotacions i canvis de CAP per part dels i les professionals cremats. A aquesta realitat hi hem d’afegir també que en 7 anys han perdut un 30% del seu sou i la precarietat laboral i la no conciliació estan a l’ordre del dia.

És per això que més de 5.700 professionals de l’Atenció Primària, entre metges de família, pediatres i ginecòlegs, estan cridats a la vaga entre els dies 26 i 30 de novembre.

La mobilització és l’única resposta que els hi han deixat davant d’immobilisme de l’ICS (Institut Català de la Salut), que reconeix els problemes, però no ofereix cap alternativa ni proposta de solució.

Els i les professionals que han aguantat els sistema durant tots els anys de retallades i han lluitat per donar la millor assistència, necessiten respostes immediates i reals.

Aquesta vaga, convocada pel Sindicat de Metges de Catalunya, té el suport de CAMFIC, Marea blanca, altres sindicats i dels i les professionals d’infermeria, que també plantegen mobilitzacions en relació a demandes pròpies d’aquests col•lectiu.

Segons evidència científica l’Atenció Primària està en situació crítica i no pot fer front de manera adequada a les tasques que li pertoquen.

Els problemes de l’Atenció Primària es veuen agreujats a Mataró per la situació crítica que des de fa anys viu l’Hospital de Mataró que arrossega un dèficit estructural des de fa molts anys i quina restitució ha estat àmpliament reclamada pel conjunt de la societat mataronina i professionals de la sanitat a Mataró des de fa ja molts anys.

Acords:

Primer: Instar la Generalitat i al Departament de Salut a reconèixer l’Atenció Primària i Comunitària com el veritable eix del sistema sanitari públic, a dotar d’una partida econòmica pressupostària per arribar al mínim del 20% del pressupost del Departament de Salut, i a l’increment substancial de la dotació econòmica per a l’Atenció Primària en el marc de les diferents gerències territorials. Que sigui independent del pressupost hospitalari i que es contempli ja en el pressupost 2019. Recuperar de manera immediata la partida pressupostària i la recuperació de personal als nivells de 2010, per fer front a les competències, objectius, necessitats i plantilles dels equips de Atenció Primària.

Segon: Instar el Departament de Salut i específicament, la Gerència de l’ ICS a una negociació efectiva amb tots els col•lectius que treballen en l’atenció primària, que pateixen l’impacta de les males condicions laborals i la pèrdua de dignitat de la tasca assistencial assegurant per a tots els treballadors i treballadores condicions de treball dignes i reducció dràstica de la precarietat.

Tercer: Instar la Direcció a planificar i organitzar una estratègia de previsió i millora del servei, així com deixar sense efecte la reducció horària de tarda de les consultes, preveient horaris racionals, amb millora per a la conciliació familiar dels treballadors i treballadores.

Quart: Donar suport a la mobilització convocada i aquelles convocades per altres col•lectius en què es reivindiquen millores assistencial, de canvis en les estructures organitzatives i millores econòmiques i laborals que hauran de repercutir en la bona qualitat assistencial en la Atenció Primària.

Cinquè: Traslladar aquests acords al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, als Grups Politics del Parlament de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació Catalana de Municipis”.