Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reduirà el consum de residus plàstics als equipaments municipals, bars i restaurants

Escoltar

Mataró reduirà el consum de residus plàstics als equipaments municipals, bars i restaurants

El Ple del 5 de juliol va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada pel grup d’ICV-EUiA i la regidora no adscrita, Anna M. Caballero, per mirar de reduir els residus plàstics als equipaments municipals, bars i restaurants de Mataró.




El text íntegre de la Proposta de resolució és el següent:




“En els darreres 50 anys, la producció global de plàstics s’ha disparat. Molt especialment en les darreres dècades: entre l’any 2002 i l’any 2013, la producció mundial de plàstic va passar de 204 milions de tones a 299 milions. Està previst que l’any 2020 s’arribi a una producció mundial de 500 milions de tones de plàstic.




La major part dels plàstics que es fabriquen s’utilitzen per la fabricació d’envasos, és a dir, productes d’un sol ús. Es calcula que a Espanya només es recicla el 50% del total dels residus plàstics que es generen. A més a més, segons l’entitat Plastic Pollution Coalition*, el reciclatge no és una solució sostenible degut al seu elevat cost i a que no frena la necessitat de produir més plàstic verge.




Aproximadament el 80% de la brossa marina és plàstic. És per aquest motiu que la Comissió Europea està preparant una nova directiva per tal de reduir dràsticament la utilització d’aquest material i prohibir l’ús d’alguns dels objectes plàstics d’un sol ús més utilitzats.




Segons l’organització Seas at Risk**, a Espanya es consumeixen anualment uns 3.500 milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús.




Necessitem que la legislació catalana i espanyola s’actualitzin i regulin l’ús del plàstic de les nostres ciutats i pobles. Algunes comunitats autònomes com Navarra, les Illes Balears i Andalusia estan treballant per establir la dispensació d’aigua gratuïta a bars i restaurants. A França és obligatori posar aigua gratuïta a disposició dels clients, igual que a ciutats com Nova York, Melbourne, Miami i Praga.





Per tot això, el Grup Municipal d’ICV-EUiA proposa al Ple de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents acords,




1- L’Ajuntament de Mataró es compromet fermament amb la reducció de residus plàstics i, en l’àmbit de les seves competències, es compromet a desenvolupar les actuacions necessàries per alinear-se amb l’objectiu establert per la Comissió Europea perquè l’any 2030:




a. Tots els envasos de plàstic del mercat de la Unió Europea siguin reciclables.



b. Reduir el consum de plàstics i restringir l’ús de microplàstics.



c. Que tot l’empaquetatge i embalatge sigui reutilitzable o reciclable.




2- L’Ajuntament de Mataró establirà un protocol d’actuació i un calendari per la reducció de residus plàstics a totes les dependències i equipaments municipals i en tots els actes públics que organitzi o patrocini l’Ajuntament (concerts, fires, congressos, etc.) i que es desenvolupin als espais i instal•lacions municipals.




3- L’Ajuntament de Mataró impulsarà una campanya de conscienciació per tal de reduir l’ús de productes plàstics d’un sol ús a tot el sector de la hostaleria i la restauració de la ciutat.




4- Estudiar la possibilitat de convocar un concurs d'idees entre l'alumnat d'instituts i Tecnocampus per desenvolupar una campanya de sensibilització en xarxes socials i mitjans de comunicació.




5- Constituir una comissió de treball,integrada per un regidor/a de cada grup municipal, els/les regidors/es no adscrits i la ciutadania interessada,amb la finalitat d'actualitzar el Pla Local de Prevenció de Residus. Aquesta comissió haurà d'estar creada en un termini màxim de tres mesos i les conclusions a les que s'arribin fer-les públiques durant el primer trimestre de 2019.”