Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma a la Setmana Apropa Cultura

Escoltar

Mataró se suma a la Setmana Apropa Cultura

La Direció de Cultura hi participa amb el concert de l’Orpheus XXI de Jordi Savall i l’espectacle de circ “Halka” que es veuran al Teatre Monumental



Del 22 al 28 d’octubre se celebra la quarta edició de la Setmana Apropa Cultura, la xarxa inclusiva que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer accessible la cultura, que des del 2006 treballa amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. Més d’un centenar de teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus d’arreu de Catalunya adherits a la xarxa Apropa participaran aquests dies a la iniciativa amb activitats diverses. La Direcció de Cultura, com a membre de la xarxa, hi participa amb dues activitats al Teatre Monumental. 


 


Demà dissabte a les 21 h es podrà veure “Orpheus XXI”, un projecte que té aparença de concert però que va molt més enllà. Amb el lema “Música per la vida i la dignitat” i sota la direcció artística de Jordi Savall, 20 instrumentistes i cantants d’una gran diversitat de nacionalitats formen aquesta agrupació. El projecte té com a objectiu la integració de joves refugiats amb coneixement i talent per la música i promou la música mitjançant concerts i tallers diversos.


 


L’altre espectacle inclòs dins la setmana Apropa Cultura és “Halka”, de la companyia Groupe Acrobatique de Tanger, que es farà diumenge a les 20 h, també al Teatre Monumental. Damunt l’escenari mataroní 12 acròbates i 2 músics oferiran una demostració artística que combina la pràctica més tradicional del circ d’aquelles contrades amb la creació més contemporània.


 


Els dos espectacles s’ofereixen a un preu social de 3 €. Les entrades es recullen el mateix dia de l’espectacle.


 


El programa Apropa Cultura


 


El gener del 2017 l’Ajuntament de Mataró es va adherir al programa Apropa Cultura. L’objectiu compartit entre Apropa Cultura i l’Ajuntament, a través de la Direcció de Cultura i la regidoria de Benestar Social, és aconseguir que la cultura esdevingui un fet habitual i rellevant també per a les persones en situació més vulnerable. Els dos organismes uneixen esforços per fomentar la inclusió social, garantir la dignitat de totes les persones i promoure la transformació social a través de la cultura. Aquesta tasca es fonamenta en el dret universal d’accés a la cultura de totes les persones de la societat.


 


Amb el conveni signat amb Apropa Cultura es facilita l’accés a col·lectius d’una manera més directa, àgil i dinàmica. En aquest sentit, es dona l’oportunitat d’accés als espectacles familiars de forma gratuïta a famílies en risc d’exclusió allotjades al Centre d’Estada Limitada a l’edifici de Can Soleret. També, des de l’Associació La Xarxa se cedeixen invitacions per a espectacles de públic familiar a entitats que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió. Per aquest motiu l’entitat, que programa bona part dels espectacles familiars de la ciutat, també està adherida al programa Apropa Cultura.


 


Un 2 % de l’aforament del Teatre Monumental de cada espectacle es destina al programa Apropa Cultura. Són localitats de bona ubicació i fàcil accés, també places de cadira de rodes per a persones amb mobilitat reduïda. Són passis de tots els horaris possibles.






El programa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat intel•lectual, persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, persones amb discapacitat física en situació d’exclusió social, gent gran (residències, centres de dia, programes de combatre l’aïllament, programes d’inclusió social), persones en situació de privació de llibertat, persones immigrades (programes d’acollida i d’inclusió social), infància i adolescència (CRAES i centres oberts), persones amb drogodependència i/o altres addiccions i dones en situació de violència de gènere i risc d’exclusió.


 


Més de 35.000 usuaris d'entitats socials d’arreu de Catalunya s'han beneficiat del programa des de principis d'any i més de 216.000 en total, des de la seva creació el 2006.