Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un total de 19 tortugues nascudes al niu custodiat de la platja de Sant Simó ja han anat cap a mar

Escoltar

Un total de 19 tortugues nascudes al niu custodiat de la platja de Sant Simó ja han anat cap a mar

Dels 130 ous que es van deixar a la platja n’han sortit fins ara 34 tortugues

Dinou de les primeres cries nascudes al niu que una tortuga babaua (Caretta caretta) va fer el passat 15 de juny a la platja de Sant Simó es van deixar anar ahir de matinada a mar davant l’expectació de més d’un centenar de persones. Des de dilluns 6, un total de 34 tortugues han emergit del niu, que se sumen a les nascudes en dies previs a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM).

 



Vídeo: Mataró Audiovisual/Ajuntament de Mataró




Així, de la posta de 173 ous a Mataró, 40 es van traslladar a les incubadores de la Fundació CRAM. D’aquests, 28 estaven fecundats i hores d’ara n’han sortit 26 tortugues. Al niu es van deixar 133 ous, 3 eren trencats i de la resta han sortit ja 34 tortugues en tres tongades: la primera va sortir dilluns a les 6.30 h, 24 més van néixer també ahir sobre les 22 h, i aquest matí n’han nascut 9 més. Es preveu que en les properes nits puguin emergir nous exemplars. Les tortugues que han sortit durant el matí no han estat alliberades de moment, principalment per evitar atacs de depredadors com les gavines. Les 9 nascudes aquest matí s’alliberaran aquesta propera nit conjuntament amb una part de les procedents d’incubadora.




La major part de les tortugues, tant de les nascudes al niu com les incubades a la Fundació CRAM, s’alliberaran al mar, com ja es va fer aquesta matinada amb les 19 primeres. Abans de deixar-les anar, els tècnics que participen al dispositiu de custòdia del niu han pres les dades científiques necessàries. Les proves i exploracions que s’han fet als exemplars nascuts indiquen que totes les cries estan en bones condicions, fet que és valorat molt positivament per l’equip tècnic i científic que n’està fent el seguiment.




Vist el nombre de tortugues nascudes i els requeriments tècnics d’un estudi en marxa sobre l’espècie, un màxim de 12 tortuguetes salvades i covades a la incubadora més sis nascudes al niu romandran durant un any en captivitat. Durant aquest temps, es podrà estudiar el seu procés de desenvolupament i aprofundir en el coneixement de la seva biologia. Passat un any, s’alliberaran a la mateixa platja de Sant Simó de Mataró, equipades amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit. 




Això permetrà obtenir dades dels seus patrons de moviment i de les zones que freqüenten per alimentar-se, dades útils per decidir si aquestes zones s’han de protegir en un futur i treballar per la conservació d’aquesta espècie. La nidificació de tortugues babaues era fins fa uns un fet molt rar a Catalunya, però cada cop ho és menys i es preveu que sigui cada cop més habitual.

 


En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó treballen coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de ciutadans i ciutadanes voluntaris. L’Ajuntament de Mataró coordina el dispositiu de voluntariat que garanteix la vigilància contínua del niu amb prop de 200 voluntaris, entitats ambientals i animalistes i seguretat privada.