Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una Declaració institucional reprova les distincions concedides pel govern espanyol als responsables policials de l’1-O a Catalunya

Escoltar

Una Declaració institucional reprova les distincions concedides pel govern espanyol als responsables policials de l’1-O a Catalunya

La Junta de Portaveus, que es va celebrar l’1 d’octubre, va aprovar una Declaració institucional presentada per ERC-MES per reprovar les distincions concedides pel govern espanyol als responsables policials de l’1-O a Catalunya. El PSC, Ciutadans, PP i PxC van votar en contra i a favor hi van votar CiU, ERC-MES, la CUP, VOLEMataró i ICV-EUiA.
El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:

“El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha signat la concessió de noves medalles al mèrit policíac amb dispositiu vermell, que implica un augment de sou vitalici del 10%. Entre els premiats hi ha Sebastián Trapote, cap de la policia espanyola a Catalunya durant l’1-O, i responsable del dispositiu desplegat aquell dia a Catalunya.

¿Considera el President del Govern d’Espanya que es ètic atorgar aquesta distinció per una actuació que ha estat qüestionada per diferents organitzacions de drets humans en tant que es va utilitzar la violència, de manera desproporcionada, contra una població pacífica?

De manera simultània a la concessió de les distincions, ja són més de 20 els Policies Nacionals imputats pel jutge que investiga les càrregues de l’1-O a la ciutat de Barcelona. Les càrregues no eren fets violents aïllats d’un grup de gent actuant per iniciativa pròpia, sinó que responien a una violència massiva i segurament planificada.

De fet, s’han fet públiques manifestacions del coronel responsable de la coordinació policial del dia en qüestió, on reconeix obertament que es va utilitzar la força a la majoria d’intervencions efectuades.

Per tot això, el Grup Municipal d’ERC-MES proposem els següents acords:

PRIMER.- Reprovar el reconeixement via condecoració i via retribució econòmica vitalícia assignats al responsable del dispositiu de la policia nacional a Catalunya i de les càrregues contra la població el dia 1 d’octubre de l’any passat.

SEGON.- Emplaçar el President del Govern, Pedro Sánchez, a diferenciar-se de l’actitud autoritària del govern anterior, facilitant l’ identificació dels agents de la Policia Nacional responsables dels ferits a les càrregues.

TERCER.- Notificar el present acord a Presidència del Govern d’Espanya, així com al Ministeri de l’Interior i també a la Delegació del Govern”.