Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cafè de Mar acull l’assemblea ordinària de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

Escoltar

Cafè de Mar acull l’assemblea ordinària de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

El segon tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, és el representant de l’Ajuntament de Mataró en una de les vocalies de la nova executiva de l’associació. La promoció de l’economia social, solidària i col·laborativa per generar ocupació és un dels eixos del Pla Estratègic Mataró 20/22, que té com a primer repte la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat. Així doncs, des de l’edifici de Cafè de Mar com a epicentre, l’Ajuntament lidera i/o participa de diversos projectes i iniciatives en relació a l’Economia Social i Solidària (ESS) per incidir en l’educació i la sensibilització; en l’emprenedoria i el llançament de projectes socials, i en el suport en el finançament en la creació de noves iniciatives d’ESS, entre d’altres.

Cafè de Mar ha acollit avui l’assemblea general ordinària de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), de la qual en forma part Mataró. L’alcalde, David Bote, ha donat la benvinguda als assistents i el segon tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i Empresa i president de la Fundació Unió de Cooperadors, Sergi Morales, ha estat l’encarregat d’explicar les polítiques públiques que duu a terme l’Ajuntament en aquest àmbit. Per la seva banda, el director general d’Economia Social, Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, ha presentat els Ateneus Cooperatius i l’estat d’elaboració de la Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya.

En aquesta trobada, la primera del mandat, s’ha escollit la nova executiva de la XMESS. L’Ajuntament de Mataró repeteix com a vocal de l’associació i el representant serà el regidor Sergi Morales. La presidència recau en Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona. La vicepresidència de l’entitat és per a l’Ajuntament de Santa Maria i els Monjos i la secretaria per a l’Ajuntament de Manlleu. Les vocalies recauen en Mataró, Cardedeu, Sabadell, Salt, Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú.

Mataró forma part de la comissió executiva de la direcció de la XMESS des de 2017. Aquesta entitat, nascuda fa dos anys, té la finalitat de promoure, reforçar i consolidar l’ESS per mitjà de fixar objectius i estratègies comunes, així com fomentar la cooperació i l’acció conjunta en polítiques públiques dels 39 municipis que en formen part amb jornades formatives, guies de bones pràctiques i grups de treball temàtics.

 

Polítiques públiques d’Economia Social i Solidària a Mataró

La promoció de l’economia social, solidària i col·laborativa per generar ocupació és un dels eixos del Pla Estratègic Mataró 20/22, que té com a primer repte la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat. Així doncs, des de l’edifici de Cafè de Mar com a epicentre, l’Ajuntament lidera i/o participa de diversos projectes i iniciatives en relació a l’Economia Social i Solidària (ESS) per incidir en l’educació i la sensibilització; en l’emprenedoria i el llançament de projectes socials, i en el suport en el finançament en la creació de noves iniciatives d’ESS, entre d’altres.

Alguns d’aquests projectes són:

-Llançadora de projectes d’economia social i solidària: Es tracta d’un programa gratuït de suport i acompanyament que té per objectiu accelerar els projectes empresarials de transformació social que actualment es troben en fase embrionària. Al llarg de les quatre edicions que han tingut lloc s’han acompanyat més d’una vintena de projectes.

-Espai de treball compartit: Ideació d’un nou espai físic de treball a la segona planta de Cafè de Mar per fomentar el treball col·laboratiu i la creació de sinergies.

-CUEME: Projecte de foment de la cultura emprenedora a l’escola que té per objectiu treballar l’autonomia, la iniciativa personal i l’emprenedoria al darrer cicle de primària. Hi participen anualment unes 10 escoles de la ciutat. Durant el curs, l’escola i els infants creen i gestionen una cooperativa. Aquest projecte està impulsat per la Diputació de Barcelona i hi intervenen el servei de Promoció Econòmica i la Direcció d’Ensenyament de l’Ajuntament.

-Fons de crèdit municipal per a nous projectes d’ESS: L’Ajuntament, Coop57 i la Fundació Seira han posat en marxa una línia de crèdit de 300.000 € per facilitar l’accés al finançament adreçat a entitats i cooperatives de nova creació o a d’altres ja consolidades que vulguin desenvolupar noves línies de negoci.

-Projectes transversals municipals: participació en 2 projectes europeus on l’ESS és un dels eixos vertebradors. Es tracta dels projectes “Lloguem” (pretén incrementar l’oferta d’habitatge assequible a través de l’impuls de creació de cooperatives de llogaters com a fórmula innovadora de gestionar els lloguers) i “Social Neet” (iniciativa per afavorir l’ocupació de joves que no estudien ni treballen a través de la formació en l’economia social i la inserció en el món laboral en empreses també d’economia social del territori).

L’Ajuntament també integra la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró (FUC) juntament amb la Unió de Cooperadors de Mataró, entitat que té per objecte la defensa i promoció de l’economia social. La FUC impulsa projectes ubicats a Cafè de Mar com l’Ateneu Cooperatiu del Maresme (pol cooperatiu generador d’espais de trobada, atenció, difusió creació i enfortiment de l’economia cooperativa, social i solidària al Maresme) i el Viver d’Empreses (espai dedicat a donar servei i acollida a iniciatives empresarials de base cooperativa).

A més, el TecnoCampus Mataró-Maresme disposa d’una Càtedra d’Economia Social, la primera d’aquest tipus que es crea a Catalunya, molt centrada en la recerca i que posa en el primer pla de l’àmbit acadèmic l’economia col·laborativa.