Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova definitivament les ordenances, taxes i preus públics per al 2020

Escoltar

El Ple aprova definitivament les ordenances, taxes i preus públics per al 2020

El rebut de l'IBI s'apujarà de mitjana 35,33 € anuals i el de la taxa de brossa domiciliària s'incrementarà en 5,85 €. Es destinaran més diners a subvencionar i bonificar aquests conceptes a famílies nombroses, monoparentals, pensionistes i, en general, a les persones amb menys ingressos. A més, els propietaris d’habitatges desocupats des de fa més de dos anys, hauran de pagar un 50 % més d’IBI.

Foto: Ajuntament
Foto: Ajuntament

El Ple municipal, reunit avui en sessió extraordinària, ha aprovat definitivament les ordenances fiscals que regularan l’any que ve els impostos, taxes, preus públics i tarifes. S’han aprovat amb el vot afirmatiu del govern (PSC-CP i ECPM-ECG) i el vot contrari dels grups municipals d’ERC-MES, Junts per Mataró i C’s.

Un contribuent mig que pagui IBI d’habitatge, IBI d’una plaça d’aparcament, taxa de gual, taxa de brossa domiciliària, impost de vehicles i taxa de cementiris, el 2020 pagarà 801,79 € en concepte d’impostos municipals -47,63 € més respecte aquest any-. Així doncs, el rebut de l’IBI d’habitatge s’apujarà de mitjana 35,33 € i la taxa de la brossa 5,85 €.

L’increment tributari està acompanyat d’un Pla de racionalització de la despesa per poder fer front a l’escenari 2020-2023, segons el qual el 2020 caldrà fer front a un desajust pressupostari previst de 8,8 M €. Tenint en compte aquest marc, s’han proposat actuacions per augmentar els ingressos mitjançant la revisió dels tipus impositius en les ordenances fiscals; i per reduir la despesa a través de l’elaboració i aplicació d’un Pla de racionalització.

Les ordenances per a l’any vinent també contemplen l’aplicació d’un recàrrec del 50 % de la quota de l’IBI per habitatges declarats desocupats de forma permanent des de fa més de dos anys, i l’increment del 13 % (a l'entorn de 30.000 €) del fons per a subvencions i bonificacions de l’IBI i del rebut de la brossa domiciliària per a les famílies nombroses, les monoparentals, els jubilats i pensionistes i, en general, les persones amb menors ingressos. La bonificació de l’IBI també s’amplia a tots els immobles que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

 

Al·legacions

S’han presentat 3 escrits d’al·legacions a les Ordenances Fiscals. No s’han acceptat les al·legacions i reclamacions formulades durant els trenta dies de l’exposició pública que fan referència a preceptes que no hagin estat modificats en l’aprovació provisional feta pel Ple municipal el 24 d’octubre de 2019, ja que no es poden admetre a tràmit en l’aprovació definitiva. Pel que fa a algunes propostes de creació de tributs i bonificacions o de major subvenció, tampoc no s’han acceptat, ja que no s’ajusten a llei o bé requereixen la valoració prèvia dels estudis econòmics i financers, així com la corresponent previsió pressupostària.