Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució de prevenció del consum d’alcohol entre els joves

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució de prevenció del consum d’alcohol entre els joves

El Ple ordinari del mes de març va aprovar una Proposta de resolució presentada pel grup de VOLEMataró sobre l’estratègia local per intervenir en la prevenció a la ciutat dels joves respecte els consum d’alcohol. El text es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció del PSC.

El Ple ordinari del mes de març va aprovar una Proposta de resolució presentada pel grup de VOLEMataró sobre l’estratègia local per intervenir en la prevenció a la ciutat dels joves respecte els consum d’alcohol. El text es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció del PSC.

La Proposta de resolució és la següent:

“Des de VOLEMataró ens preocupa molt el consum d'alcohol i la facilitat amb que els menors puguin accedir a aquestes begudes. És un problema per als nostres adolescents.

La falta de treball i la precarietat laboral pot produir un augment de sofriment psicològic, l'empitjorament de la salut i la qualitat de vida de nostres joves.

L'any 2002, la Generalitat de Catalunya va prohibir la venda d'alcohol de qualsevol graduació als menors d'edat. Fins ara, els menors d'entre 16 i 18 anys podien comprar begudes de fins a 23 graus, però entre la mitjanit i les sis del matí estava prohibida la venda d'alcohol a tots el menors.  Segons un estudi realitzat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya l'alcohol és una de les primeres causes de sobre pes i està relacionada amb més de 60 malalties. Tot i això, és encara la droga més consumida, més acceptada i més normalitzada a la societat.

Segons l'OMS:

“L’informe de la OMS (Organización Mundial Salud) incluye un apartado sobre ebriedad, que denomina "prevalencia de episodios de alto consumo" y que define como una ingesta de al menos 60 gramos o más de alcohol puro al menos en una ocasión en los últimos 30 días. Según este recuento, el 25,6% de la población española de más de 15 años tuvo un episodio de ebriedad, que asciende hasta el 28,0% si se toma la franja de edad de entre 15 y 19 años, y hasta el 49,5% si se pregunta solo a los bebedores de entre 15 y 19 años.

El informe establece que el exceso de alcohol provocó la muerte en 2016 de tres millones de personas, de las cuales, más del 75% fueron de hombres. En general, de todas las muertes atribuibles al alcohol, el 28% se debieron a lesiones como las causadas por accidentes de tránsito, autolesiones y violencia; el 21% a trastornos digestivos; el 19% a enfermedades cardiovasculares, y el resto fueron debidas a enfermedades infecciosas, cánceres o trastornos mentales. En este sentido, el informe destaca que 3.621 personas murieron en 2016 por cirrosis relacionadas con la ingesta de alcohol, 590 perecieron por accidentes de tráfico donde el alcohol fue un factor y 7.264 fallecieron de cáncer y el consumo del alcohol tuvo incidencia en la dolencia.”

Es demostra segons dades estadístiques, que hi ha un percentatge molt alt que incompleix la normativa d'informació al consumidor sobre la venda d'alcohol respecte les prohibicions de venda a menors d'edat i l'horari nocturn en els establiments de la nostra ciutat.

És per tot l'exposat, que el Grup Municipal de VOLEMataró proposa al govern els següents acords:

1.- Portar a terme una campanya informativa de conscienciació i coneixement de les lleis i les conseqüències en els punts de venda, establiments, supermercats i autoservei  d'alimentació, botigues d'alimentació tradicionals, bars, etc.

2.- Obligatorietat de tenir visible l'horari comercial al consumidor i la prohibició de la venda d'alcohol a menors. Aquesta prohibició s'ha de senyalitzar en un lloc perfectament visible en els  establiments de forma que es determini per “reglament".

3.- Campanya de conscienciació sobre el consum d'alcohol i conseqüències, sobretot dirigit als nostres joves: accidents de trànsit, violència de gènere, embarassos i danys a tercers. Especialment en els espais d’oci, els instituts i col·legis. Campanya o eslògan equiparable a la que va fer  la Generalitat de Catalunya en el seu moment “si ets menor , sense alcohol”, per reforçar el compliment de la normativa de la venda a menors”.

Publicat a