Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució sobre l’estratègia local per invertir en seguretat i prevenció

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució sobre l’estratègia local per invertir en seguretat i prevenció



El Ple de febrer va aprovar una Proposta de resolució presentada per VOLEMataró sobre l’estratègia local per invertir en seguretat i prevenció a Mataró. El text es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, Ciutadans, CUP i VOLEMataró; l’abstenció del PP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sara Martínez i els vots en contra del PSC i PXC. 




El text íntegre és el següent:




“Ja a principis de mandat alertaven de la segregació i possible concentració de pobresa que es concentraven en els nostres barris, són varis els motius urbanístics i el context socioeconòmic que han portat a aquesta situació dins de la ciutat de Mataró. Així ho recull l’estudi portat a terme per aquest ajuntament.




A Mataró es jubilen en els propers dos anys al voltant d’una vintena de policies, aquests 2019 hi ha previstes segons fons sindicals unes 15 jubilacions, l’any 2018 han deixat d’exercir 6 efectius sense cap relleu. En un Mataró que creix dia rere dia, recorden que habiten al voltant 127.000 ciutadans. Segons l’últim decret aprovat pel congres el desembre passat encara més policies es podien acollir a aquestes pre-jubilacions. Punt tractat en la última junta de portaveus de forma majoritària.




Mataró es una ciutat relativament segura segons estadístiques i destí de molts policies que així ho manifesten. Però cal reconèixer l’infradotació i les incidències ocorregudes en determinats espais de la ciutat, on es necessita un reforç policial sens dubte, sense oblidar la resta de zones locals.



Al llarg d’aquests any han estat moltes les queixes, per la absència del policia de barri, dificultat per que la policia doni resposta immediata els caps de setmana, entenen, que per manca d’efectius, alt nivell de baixes dins del cos i l’últim no cobrir les places vacants.




Els veïns a tots els barris es queixen del següent; trucades de caps de setmanes als cossos de seguretat, i veïns que no son atesos, o que la policia arriba amb molt de retard. Mataró el cos de policia i sobre tot la ciutadania ha de tenir garantida la seguretat, els professionals; es mereixen treballar amb dignitat, recursos i atesos per l’ajuntament (una administració pública garantidora). Cosa que s’incomplia habitualment. Fa dos anys van viure en aquests consistori una de les concentracions protesta més sorollosa i multitudinària, va ser la del cos de Policia Municipal.




Una de les queixes i preocupacions era la del clímax laboral i el estrés. No tenim coneixement de com s’aborda el tema i quines solucions s’han donat?. (Malgrat haver sol•licitar l’informe psicològic realitzat a petició del propi sindicat, el govern, no sap...no respon...).




El segon tema que ens té molt preocupats es de la previsió de les jubilacions aquests any 6 agents menys circulen pels nostres carrers, comunitats, barris i/o escoles. Una pèrdua preocupant per part de l’ajuntament i del propi estat. Saben que s’han donat alguns passos insuficients a dia d’avui, també coneixent que portar a terme el procés de formació i selecció per preparar unes oposicions equival a uns 18 mesos.




És hora de cobrir places, modernitzar i actualitzar el cos local amb una representació real de la societat, es a dir, una policia multicultural i en un nombre suficient com per mantenir l’erradicació de la violència i contribuir a la convivència i el bon enteniment.




Una policia coordinada amb tots el agents socials, agents cívics, per encaminar des de diferents fronts la recuperació i millora social dels barris. Compaginant prevenció amb eradicació de la delinqüència per una banda i trobar estratègies i plans d’acció per acabar amb la desigualtat, des de el consistori i serveis socials. Establint línees d’actuació sobre les diferents zones vulnerables i/o conflictives. La situació ha esclatat recentment amb els últims actes delictius agressions sexuals, robatoris i fins i tot un tiroteig al carrer.




Invertir des de l’ajuntament en prevenció en dotació econòmica per la creació d’agents cívics i educadors al carrer ha de ser una realitat. Aquestes inversions son dissuasòries apropen a la gent, es fa pedagògic i sobre tot dificulta que en determinats barris més vulnerables i amb menys riquesa es creï segregació, que afavoreix la venda de drogues, la delinqüències, “el menuder”, també ajuda en la lluita contra les màfies. Garanteix la seguretat de la gent i sempre es una inversió en futur, com diu un amic nostre;-“ invertir en educació i prevenció avui, es reduir despesa triple en repressió després”.




Atès tot l’exposa’t cal que l’ajuntament faci un esforç, reculli les necessitats i ampliï la inversió econòmica, també accepti les peticions fetes per les diferents entitats i AAVV de la ciutat. Treballant intervencions socials a tres bandes, policia i seguretat, agents cívics, serveis socials i ajuntament.




És per tot l’exposa’t que sol•liciten al Govern els següents acords:




1.-Presentar de manera urgent i amb calendari la cobertura de les jubilacions d’aquests 2018, 2019 i futures immediates. Presentar-nos un pla d’acció, formació i previsió que doni resposta a les necessitats actuals i previsibles de Mataró.




2.-Treballar per fer unes campanyes informatives d’ espai públic i seguretat que motivin als col•lectius interculturals per poder optar a la formació, informació i democratització del propi cos, seguint l’exemple de Barcelona, Sant Cugat, Màlaga, Melilla. Etc.




3.-Organitzar un equip des de serveis socials que faci efectiu un pla d’acció als diferents territoris, mitjançant tècnics Municipals, agents cívics i educadors socials. Crear un equip interdisciplinari coordinat entre departaments.




4.-Crear un Grup de treball interdisciplinari, format per SSSS, Grups municipals, cossos de seguretat i espais joves. I si cal representants sectorials (urbanisme, centres educatius etc.).I associacions de veïns. Per fer un front comú davant la greu situació que se’ns presenta i treballar conjuntament en pro de cercar sol•lucions conjuntes”.