Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els participants al projecte europeu BluAct es reuneixen a Mataró

Escoltar

Els participants al projecte europeu BluAct es reuneixen a Mataró

Durant aquesta trobada transnacional, la primera del projecte que se celebra fora de territori grec, els representants de les ciutats que hi prenen part exposaran les línies d’actuació concretes que duran a terme al seu municipi per potenciar l’economia blava

Mataró acull, des d’avui i fins divendres, una trobada dels diferents agents que prenen part al projecte europeu BluAct d’intercanvi i de transferència de coneixement relacionat amb l’economia blava. La benvinguda a la trobada, celebrada aquest matí, ha anat a càrrec de la regidora de Desenvolupament Econòmic, Cultura i Urbanisme, Núria Moreno. En aquesta primera jornada hi ha pres part l’expert assessor de la xarxa de transferència d’informació i coneixement de la Unió Europea, Jim Sims, i el president executiu del Barcelona Cluster Nàutic, Toni Tió.

El projecte BluAct, emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea, està liderat per la ciutat grega de Piraeus, que va generar un ecosistema emprenedor d’èxit d’economia blava que ara es vol replicar a les sis ciutats europees participants en el projecte a través de la Blue Growth Iniciative (BGI), un concurs d’innovació per promoure idees empresarials innovadores relacionades amb el mar i els sectors marítim i marí.

A través de BluAct, doncs, es fomentarà la promoció de la innovació, l’emprenedoria i la competitivitat en l’àmbit de l’economia blava de les ciutats participants: Ostend (Bèlgica), Galati (Romania), Burgas (Bulgària), Piraeus (Grècia), Salermo (Itàlia), Matosinhos (Portugal) i Mataró.

Al llarg de 2019 i 2020, aquestes ciutats tiraran endavant la convocatòria d’uns premis d’emprenedoria per fomentar l’economia blava. Precisament l’experiència de Mataró amb la celebració dels premis Creatic ha motivat que hagi estat la seu d’aquesta trobada, la primera del projecte BluAct que se celebra fora de territori grec.

La participació de Mataró en aquest projecte internacional respon a un doble objectiu: la cerca de noves oportunitats a través de la potenciació de l’economia blava –sector que aplega totes les activitats econòmiques relacionades amb el mar- i la promoció de la ciutat a través del seu posicionament internacional. Tots dos objectius s’emmarquen en àmbits recollits en el Pla estratègic Mataró 20/22, que té com a un dels projectes essencials el “Mar en valor”.

 

Tres sessions de treball

Si en la sessió de treball celebrada a Piraeus el passat mes de febrer les poblacions participants al projecte BluAct van presentar l’esborrany del seu pla de transferència de coneixement, a Mataró cada ciutat presentarà el seu pla definitiu.

En les sessions de treball que tindran lloc al llarg d’aquests tres dies, doncs, la vintena de representants dels municipis participants treballaran la preparació dels premis d’emprenedoria i economia blava de cadascuna de les ciutats, així com els diferents processos d’incubació de projectes, i coneixeran el model de treball de foment de l’emprenedoria del TecnoCampus, així com els Premis Creatic i el posterior procés d’incubació de projectes i la figura del mentor.

En el marc de la trobada, en què està previst que també hi hagi presència de representació tècnica del servei de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, també es celebrarà una trobada dels membres del grup local del projecte BluAct (ULG) i es planificaran els propers passos a seguir fins al setembre, moment en què està prevista la següent trobada transnacional a Ostend (Bèlgica).