Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró presenta al·legacions a la proposta de tarifes de l’ATM per al transport públic interurbà

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró presenta al·legacions a la proposta de tarifes de l’ATM per al transport públic interurbà

La substitució de la T-10 per la nova T-Casual, més cara i d’ús unipersonal, la continuïtat de Mataró en la zona tarifària 3 i la saturació en hores punta dels autobusos interurbans que connecten amb Barcelona són els principals arguments de l’Ajuntament per oposar-se al canvi de tarifes.

Autobús interurbà a la plaça de les Tereses. Foto: Ajuntament
Autobús interurbà a la plaça de les Tereses. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mataró ha enviat a l’Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) un escrit d’al·legacions sobre la proposta de tarifes del transport públic perquè aquesta entitat defensi els interessos de la ciutat davant l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que vol implantar els nous preus i títols a partir de l’1 de gener. L’escrit està signat per l’alcalde, David Bote.

La supressió i substitució de la T-10 per un nou títol, la T-Casual, suposa un increment d’un 11,31% a la zona tarifària 3 (de 27,40 € a 30,50 €), a la que pertany Mataró. L’Ajuntament considera “inacceptable” que aquest títol, un dels més socials i utilitzats, “pagui les millores d’altres”, ja que gran part de la mobilitat de Mataró a Barcelona, on radiquen els principals centres de gestió administrativa, empreses i universitats, és una mobilitat forçada i no necessàriament habitual. A més, el fet que la T-Casual sigui d’ús unipersonal, no multipersonal com la T-10, “penalitza les famílies i altres formes d’ús compartit de la mobilitat”. L’increment d’un 9,75% del preu del bitllet senzill de 3 zones (de 4,10 € a 4,50 €) es considera “excessiu” pels mateixos motius.

L’Ajuntament valora positivament la creació de la nova T-Usual, i ho considera una boníssima notícia per als ciutadans de Barcelona i part de l’àrea metropolitana. Però el fet de tenir viatges il·limitats en un mes “no aporta gaire als usuaris de la zona tarifària 3”, que majoritàriament no faran més d’un cop al dia el trajecte Mataró-Barcelona.

 

Greuge comparatiu per la continuïtat a la zona 3

Pel que fa a la continuïtat de Mataró a la zona tarifària 3, l’Ajuntament, que ha reclamat en diferents ocasions una distribució tarifària més justa, considera que aquest fet és “un greuge comparatiu, un altre peatge a la mobilitat i al desenvolupament econòmic i social” de la ciutat. Com a exemple, pel trajecte de 16,7 km entre Mataró i Montgat Nord s’ha de pagar la tarifa de zona 3, que en el cas del bitllet senzill suposarà 4,50 € (o comprar una T-Casual de deu viatges a 30,50 €). En canvi, malgrat que el trajecte entre Montgat Nord i Castelldefels és de 38 km, el doble de distància que l’anterior, només es paga la tarifa de zona 1 (amb el canvi de preus: 2,40 € el bitllet senzill, 11,35 € la T-Casual).

L’escrit d’al·legacions recull també que l’ATM preveu mantenir les zones actuals amb la futura T-Mobilitat, i per tant aquesta “no comportarà cap avenç en la gestió del cobrament de les distàncies reals recorregudes”.

 

Augment de demanda sense millora dels busos interurbans

Per últim, l’alcalde fa constar que la nova T-Usual, unida a les restriccions a l’entrada de Barcelona per als vehicles més contaminants, faran que més usuaris de Mataró optin per als autobusos interurbans. En aquest sentit, adverteix novament de la necessitat que el Departament de Territori i Sostenibilitat “millori substancialment l’actual servei”, que no s’ajusta a la demanda des de fa anys “i durant vàries hores al dia presenta una sobrecàrrega de passatgers inacceptable”.

Així mateix, apunta que les restriccions de vehicles a Barcelona fan necessari implantar altres mesures, que ara es desconeixen, com la generació de zones de park and ride.

 

Congelació de preus de la T-10 de Mataró i de la T-Rosa

El Govern municipal té previst mantenir els títols propis del Mataró Bus amb els preus congelats per al 2020. Així, la proposta d’ordenances fiscals per a l’any que ve, pendent d’aprovació definitiva, mantindrà la T-Rosa a 6,60 €, la T-10 de Mataró a 8,15 € i el bitllet senzill a 1,70 €.