Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus demana el desbloqueig del vaixell Open Arms al Port de Barcelona

Escoltar

La Junta de Portaveus demana el desbloqueig del vaixell Open Arms al Port de Barcelona

La Junta de Portaveus va aprovar ahir, 4 de març, una Declaració institucional presentada pels grups municipals d’ICV-EUiA i ERC-Moviment d’Esquerres que demana el desbloqueig immediat del vaixell de l’ONG Open Arms, retingut al Port de Barcelona.


La Declaració es va aprovar amb els vots favorables dels grups proposants, ICV-EUiA i ERC-MES, a més del PSC, CiU, VOLEMataró, C’s i CUP. Es va abstenir el grup del PPC i va votar-hi en contra PxC. El text íntegre aprovat és el següent:


“El dia 8 de gener el vaixell d’Open Arms hauria d’haver sortit del port de Barcelona en direcció a la zona de cerca i rescat (Search and Rescue en anglès, en endavant SAR) de Líbia per continuar amb la seva tasca d’observació de la vulneració de drets al Mediterrani. No obstant, la Capitania Marítima, depenent del Ministeri de Foment, manté bloquejat el vaixell al port al•legant que incompleix diversos preceptes de la normativa marítima.


El Ministeri de Foment afirma que ha denegat la sortida fins que no es garanteixi que existeix un acord pel desembarcament dels auxiliats amb les autoritats responsables de la zona SAR. Una cosa que és improbable que succeeixi avui, doncs ni Itàlia, ni Líbia ni Malta faciliten aquests acords. Per tant, s’està exigint a Open Arms una cosa que saben que no pot garantir que succeeixi.


En els darrers dies, associacions de Jutges com Jutges per la Democràcia, de Fiscals com la Unión Progressista de Fiscals, d’advocats com la Subcomissió d’Estrangeria del Consell General de l’Advocacia Espanyola, i diferents experts en Dret Marítim han denunciat que el bloqueig a Open Arms és infundat perquè s’exigeixen a l’ONG requisits impossibles de complir. L’incompliment dels estats de la UE de les seves obligacions en l’auxili no es pot atribuir a qui precisament presta aquest auxili. I menys, quan qui ho fa és la ciutadania organitzada suplint les obligacions en drets humans dels Estats.


Des del 2017, la majoria d'ONG humanitàries de rescat han finalitzat les seves actuacions al Mediterrani i des de l’estiu 2018, no hi ha presència d'ONGs al Mediterrani central, a causa del tancament dels ports d’Itàlia i de Malta i la criminalització i bloqueig de les embarcacions de les ONGs humanitàries de rescat.


El Mediterrani s’ha convertit avui en la frontera més perillosa del món, amb més de 17.000 persones mortes en els últims 5 anys. Al llarg de l’any 2018 s’hi han comptabilitzat més de 2.000 persones ofegades. No obstant, l’absència en els darrers mesos d’ONG a les costes líbies fa sospitar que la xifra real de morts podria ser molt més elevada.


No se’ns escapa que aquests fets es produeixen enmig d’una onada de criminalització cap a aquells que gosen actuar i denunciar les violacions de Drets Humans a les fronteres de la Unió Europea. En són exemple les acusacions contra els bombers de Proemaid a Grècia que finalment van ser absolts, la causa judicial encara oberta contra l’activista pels Drets Humans a la frontera sud Helena Maleno o el segrest del vaixell d’Open Arms a la Itàlia de Salvini ordenat per la Fiscalia de Catània.


En aquesta ocasió, la criminalització i bloqueig a les tasques dels defensors de drets humans ja no es produeix lluny de les nostres fronteres, sinó que succeeix dins l’Estat Espanyol. Al port de la ciutat de Barcelona.


Des de l’inici de les seves activitats de rescat Open Arms ha donat assistència a més de 59.000 persones a la deriva que fugien de la guerra, la persecució o la pobresa. Sense el recolzament i la protecció ofertes per Open Arms, moltes d’aquestes persones (la majoria no sap nedar ni ha vist mai el mar), s’haurien ofegat.


Per tot això, els Grups Municipals d’ICV-EUiA i d’ERC-MES de l’Ajuntament de Mataró proposen a la Junta de Portaveus els següents


ACORDS: 

Primer.- Instar al Ministeri de Foment al desbloqueig immediat del vaixell d’Open Arms retingut al Port de Barcelona perquè pugui seguir realitzant la seva tasca d’observació i denúncia de vulneracions de drets humans i salvament de vides humanes tal i com l’ha vingut desenvolupant fins ara.


Segon.- Instar al Govern de l’Estat a denunciar al Tribunal Internacional del Mar (Hamburg) els incompliments del Dret Marítim per part dels Estats de la Zona SAR: Líbia, Itàlia i Malta.


Tercer.- Instar al Govern de l’Estat a oferir vies legals i segures a les persones refugiades complint amb els compromisos de l’Estat Espanyol a la UE de reassentament i reubicació, així com oferint la possibilitat de demanar asil a consolats i ambaixades


Quart.- Comunicar el suport de l’Ajuntament de Mataró a les tasques de l’ONG Open Arms, així com a les altres ONG i defensors de drets humans que han estat perseguits i criminalitzats per realitzar les seves activitats.