Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova una Declaració institucional amb motiu del Dia internacional de les dones

Escoltar

L'Ajuntament aprova una Declaració institucional amb motiu del Dia internacional de les dones

La Junta de Portaveus va aprovar dilluns passat, 4 de març, una Declaració institucional presentada pel grup municipal del PSC amb motiu del Dia internacional de les dones.


La Declaració es va aprovar amb els vots favorables del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, C’s, CUP i ICV. El PPC s’hi va abstenir i PxC va votar-hi en contra. El text íntegre aprovat és el següent:


“De nou, el 8 de març de 2019, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna tots els dies de l’any, l’acció de les administracions públiques i de totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.


El compromís de les forces polítiques amb la democràcia i l’Estat de Dret exigeix un compromís amb la vida i amb la llibertat de les dones, un compromís ferm en pro d’una política sostinguda per a eradicar la violència de gènere. No podem, no hem de posar en perill el present i futur de les dones i dels seus fills i filles.


Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un informe recent elaborat per la PAH, l’Observatori DESC, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Enginyeria Sense Fronteres (ESF) fa evident que un 78% de les víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. Més d’un 70% dels contractes a temps parcial ho són de dones. I en aquesta mateixa línia l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, a on les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones.


Segons l’últim informe de la Generalitat, la bretxa salarial entre homes i dones se situa al conjunt de Catalunya al 26% però s’accentua fins al 43% entre els sectors amb ingressos més baixos. Les dades recents indiquen que tendeix a agreujar-se. Qüestió que hem d’abordar per eradicar-la.


Cal seguir reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura, vetllant també perquè les dones joves de 16 i 17 anys puguin exercir aquest dret lliurement.


Cal continuar apostant de forma decidida per polítiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, així com mesures de coresponsabilitat per tal de garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació de la mateixa manera que ho fan els homes. Això implica que, també, és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles. A més, cal continuar treballant amb tots els agents de la ciutat per tal d’assolir uns horaris més racionals.


Estem immersos en una cultura heteropatriarcal que acaba en una idea de masculinitat molt concreta i acceptada majoritàriament, que es tradueix en hegemonia de la dominació. Darrerament, s’ha fet evident amb més intensitat l’existència de violències en l’àmbit de la parella, familiar, laboral i social. I això ha estat gràcies a les moltes manifestacions contra les violències sexuals que s’han realitzat.


Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària que ens faci avançar cap a un país de dones i homes lliures.


Per tot això, es proposen els següents acords:


Primer. L’Ajuntament de Mataró manifesta el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col•laboració amb les entitats de dones de la ciutat i rebutjant qualsevol tipus de discriminació i violència.


Segon. Continuar treballant amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de dones als càrrecs de decisió, la formació del personal en matèria d’igualtat i l’adopció de mesures que permetin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.


Tercer. Continuar treballant per la prevenció de qualsevol tipus de discriminació cap a les dones, les violències masclistes i l’assetjament sexual o per raó de sexe en qualsevol espai, fent especial incidència en l’àmbit laboral i els espais d’oci.


Quart. Donar suport a la iniciativa de la Vaga Internacional de Dones realitzada per les feministes de diferents països del món i convocada a Catalunya i a la ciutat de Mataró pel conjunt dels moviments feministes i els sindicats majoritaris.


Cinquè. Tenir la perspectiva de gènere com a eix central i transversal en totes les actuacions de l’Ajuntament i de les polítiques fetes des del Govern municipal. En aquest sentit, cal continuar implementant polítiques que redueixin els casos de pobresa energètica que, en gran mesura, afecten a dones grans que viuen soles.


Sisè. Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat, a la Generalitat, a la Diputació de Barcelona, a la FMC, a l’AMC i a l’Institut Català de les Dones, així com a les organitzacions feministes de la ciutat, al Consell de Igualtat de gènere, a la FAVGRAM i a les associacions del municipi”.