Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució per reduir localment la desigualtat per manca d’accés a Internet

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució per reduir localment la desigualtat per manca d’accés a Internet

El Ple ordinari del mes d’abril, celebrat de forma telemàtica el divendres 24 d’abril, va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada pel grup municipal d’ERC per reduir localment la desigualtat per manca d’accés a la xarxa d’Internet.

El text íntegre de la Proposta és el següent:

“L’escletxa digital fa referència a la desigualtat entre aquelles persones que poden tenir l’accés i el coneixement en relació a les noves tecnologies i aquelles que no. Des de l’accés (disposar o no de dispositius connectats a casa) fins a les competències i habilitats digitals, passant també per la qüestió de gènere, d’edat, de renda, geogràfica…

De la mateixa manera que aquests dies s’ha evidenciat la urgència per a proporcionar a les persones uns ingressos mínims vitals, també s’ha posat de manifest de forma dramàtica que una de les principals fonts de creixent desigualtat està directament relacionada amb la capacitat d’accés i ús de les eines digitals. Parlaríem dels conceptes: ingrés mínim vital i també de connectivitat mínima bàsica.

La situació ocasionada pel virus, per l’estat d’alarma, la necessitat d’incrementar el teletreball, de socialitzar les xarxes socials, d’incrementar la digitalització del teixit empresarial i la necessitat de buscar noves formes d’aprenentatge escolar, ha demostrat que algunes suposicions no eren certes: es donava per descomptat que avui tothom disposa d’ordinador i internet a casa, i evidentment, no és així.

Aquesta dificultat es fa encara molt més evident en el món escolar, on moltes famílies no tenen els mitjans suficients per garantir l’accés a les xarxes de comunicació. L’únic  que tenen és un telèfon, que l’acostumen a tenir els pares, dispositius que no permeten l’accés a les oportunitats formatives que la xarxa pot proporcionar.

L’Ajuntament de Mataró, els Serveis Territorials d’Educació, les escoles i els professionals de la comunitat educativa, juntament amb operadors i empreses del sector i  associacions veïnals, estan treballant a tota màquina per dotar amb urgència els alumnes i les famílies, de dispositius i connexió per a poder mantenir el contacte amb la comunitat educativa i seguir així les recomanacions formatives que dicti el Departament d’Educació.  

A més de repartir paquets de dades d’internet i ordinadors i dissenyar sistemes de repartiment a les famílies, s’han explorat diverses idees en quant a les connexions: des de la solidaritat i ajuda mútua directa entre veïns (obrir Wifis particulars, fer infraestructures compartides a comunitats de veïns, etc) fins a la compra de targetes SIMs de dades a operadors, la instal.lació de HotSpots WiFi, o les ampliacions de contractes de dades per distribuir-les de forma equitativa.

Però una vegada superada aquesta situació, persistirà un repte clau com a societat. Per moltes famílies disposar de connexió a internet assequible o gratuïta, serà tan efectiu i necessari com puguin ser les beques menjador o mantenir l’entrada d’ingressos i hauria de ser considerat  per l’administració com un dels serveis bàsics que cal  garantir; tant com qualsevol dels altres serveis essencials: una connectivitat mínima per tots aquells que no disposen de recursos socioeconòmics suficients.

L’administració pública ha de garantir com a principi bàsic, la igualtat d’oportunitats per tots els seus ciutadans. Som conscients dels grans interessos privats que hi ha al darrera del negoci de les telecomunicacions, però estem convençuts que cal establir les limitacions oportunes i necessàries per combatre un clar fenomen de desigualtat i fractura social.

Cal que incorporem al Plans de Mandat, als Plans Integrals Territorials, als Plans Anuals d’Actuació Municipal i a tot arreu, que la inclusió social i la lluita contra la desigualtat estan i estaran encara més en el futur, altament correlacionades amb l’accés universal a la xarxa de comunicacions.

En aquests moments, es fa més evident que mai, que cal fomentar l’accés, la formació i la transformació digital del nostre teixit ciutadà, social i empresarial garantint un accés universal, just i equitatiu a tota la població. Cal implicar tots els recursos municipals al respecte.

Una ciutat com la nostra que aposta decididament per la innovació i el coneixement, amb projectes tant emblemàtics com el TecnoCampus, no es pot permetre de cap manera la desigualtat digital dels seus ciutadans i ciutadanes.

Per totes aquestes raons, el GM d’ERC-Moviment d’Esquerres, proposem l'adopció dels següents acords:

1.L’Ajuntament de Mataró treballarà des d’avui mateix per garantir la connectivitat mínima dels col·lectius més desafavorits per tal de garantir la igualtat d’oportunitats tant laborals com formatives.

2.L’Ajuntament de Mataró redactarà un projecte per donar cobertura Wifi especialment en aquelles zones geogràfiques de la ciutat on més mancances hi hagi. En aquest sentit, L’Ajuntament de Mataró, a través del seu serveis d’Estudis i en col·laboració amb el TecnoCampus, prepararà una diagnosi de la situació a Mataró que contempli:

  1. Anàlisi de la xarxa d’equipaments municipals i àrees a la ciutat amb Wifi,
  2. El mapa de situació de la ciutadania amb problemes d’accés per ordinador (un mapa no només geogràfic, sinó també socioeconòmic, per edats, per gènere, per funcionalitat, ...)
  3. La priorització del desplegament d’aquesta xarxa Wifi municipal aprofitant l’ample de banda que iniciatives com la Wifi4eu ens permeten.

3.Finalment, preveure i calendaritzar les actuacions que garanteixin la connectivitat a tothom”.