Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els danys ocasionats pel temporal Gloria a Mataró superen el milió d’euros

Escoltar

Els danys ocasionats pel temporal Gloria a Mataró superen el milió d’euros

L’Ajuntament treballa en la reparació dels desperfectes i farà contractacions amb caràcter d’emergència per restituir la normalitat en serveis imprescindibles. Sol·licita a l’Estat la inclusió de Mataró en la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil, i a la Generalitat i la Diputació accedir als ajuts que es posin a disposició dels municipis.

A banda de les 19 persones ferides lleus que el temporal Gloria va provocar a la ciutat, 2 de les quals encara es recuperen a l’Hospital de Mataró, l’Ajuntament ha fet una primera estimació econòmica dels danys materials, que es quantifica en 1.033.008,8 €. Aquesta valoració, que és provisional, inclou només els desperfectes ocasionats als béns municipals i a l’espai públic, i per tant no contempla ni les incidències registrades a altres equipaments com el Port de Mataró i l’Hospital de Mataró, que van patir danys de consideració, ni les pèrdues d’empreses i particulars. Queden pendent de conèixer també les afectacions a la zona agrícola protegida de les Cinc Sénies i a l’alguer de Mataró.

El càlcul inclou els desperfectes a l’espai públic (540.822,77 €), als equipaments municipals (368.500 €) i a la infraestructura relacionada amb la mobilitat i la gestió del trànsit a la ciutat (105.686,03 €). Entre aquests es troben l’afectació a 195 arbres (117 afectat parcialment, 78 arrencats pel vent o la pluja), a elements i terra de parcs i zones verdes, i als parterres enjardinats; incidències a 69 quadres elèctrics d’enllumenat i al sistema de gestió de residus i neteja viària que van obligar a activar equips de treball específics; esvorancs i esquerdes en el paviment de 23 carrers que necessiten reparació urgent; despreniments, esquerdes i trencament d’elements de mobiliari urbà, especialment al passeig Marítim; desperfectes a un mínim de 48 equipaments per filtracions, goteres, inundacions, esvorancs, danys en cobertes o despreniments d’elements de façanes que van fer suspendre algunes de les activitats; l’atenció a 174 incidències a la xarxa semafòrica i 287 elements de senyalització vertical malmesos. La llista d’afectacions i l’estimació econòmica poden créixer en els propers dies quan es completin les revisions que s’estan efectuant.

Els serveis municipals treballen des del primer moment en la resolució de les afectacions detectades i contractaran amb caràcter d’emergència els treballs que siguin necessaris per restablir amb la màxima celeritat possible la normalitat dels serveis imprescindibles per al bon funcionament de la ciutat.

Per Decret de l’alcalde, David Bote, l’Ajuntament ha sol·licitat a l’Estat declarar Mataró zona afectada greument per una emergència de protecció civil, seguint els criteris establerts en el Reial Decret Llei 11/2019, de 20 de setembre, pel qual s’adopten mesures urgents per pal·liar els danys causats per temporals i altres situacions catastròfiques. Així mateix, se sol·licita a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona accedir a les línies d’ajuda econòmica i subvencions que es posin a disposició dels ajuntaments afectats.

D’altra banda, l’Ajuntament demana a la Demarcació de Costes de l’Estat la restitució de les platges i de les infraestructures del front marítim.

Els serveis municipals donaran prioritat a la tramitació de les autoritzacions municipals necessàries perquè els propietaris d’edificis i locals amb desperfectes causats pel temporal puguin iniciar les reparacions.

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor pot atendre les consultes i assessorar els ciutadans que hagin resultat afectats per talls de subministrament elèctric o tinguin problemes amb les reclamacions presentades a les seves companyies asseguradores. Podeu consultar aquí les recomanacions de l’Agència Catalana de Consum.


Col·laboració de serveis implicats i ciutadans

Durant el pas del temporal Gloria, més de 200 persones de serveis municipals i equips d’emergència han vetllat per la seguretat dels ciutadans i treballat per restablir la normalitat a Mataró.

Cal agrair especialment la feina desenvolupada pel Servei d’Espais Públics, Policia Local, Servei de Protecció Civil i Salut, i Bombers de la Generalitat, però també de molts altres serveis, entitats i empreses municipals i contractades que han sumat esforços davant una situació excepcional: Servei d’Equipaments Municipals, Servei de Comunicació, Servei d’Atenció Ciutadana, Aigües de Mataró, PUMSA, Servei de Mobilitat, Servei de Benestar Social, Direcció d’Ensenyament, Direcció d’Esports, Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana, Servei de Llicències d’Obres i Activitats, Direcció de Promoció Econòmica, Port de Mataró, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques, Creu Roja de Mataró, Meteomar, Fundació El Maresme - CEO Maresme, FCC, Electricitat Boquet, Aluvisa, etc.

Així mateix, cal fer un agraïment especial als voluntaris que han dedicat el seu temps i esforç contribuint en la neteja de les platges, i en general als ciutadans que han col·laborat seguint els consells de protecció civil per a la seva seguretat.


Publicat a