Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament accepta el fons documental de l’Escola de dansa Enriqueta Alum

Escoltar

L’Ajuntament accepta el fons documental de l’Escola de dansa Enriqueta Alum

El Ple del 2 de juliol va aprovar per unanimitat la cessió del fons documental de l’Escola de dansa Enriqueta Alum que va estar en funcionament des del 1962 fins al 2002. La documentació està formada per fotografies, cartells, programes d’activitats realitzades per l’escola, llibres de comptes i vídeos, una donació que s’ha considerat important perquè aporta informació sobre la vida cultural i social de la ciutat.

El fons documental de l’Escola de dansa Enriqueta Alum, que va estar obert des del 1962 fins al 2002, formarà part de l’Arxiu Municipal de Mataró. Una informació que s’ha valorat per la informació que aporta sobre la vida cultural i social de la ciutat. La majoria dels documents són fotografies, cartells, programes amb les activitats realitzades, llibres de comptes i imatges en moviment en cintes de vídeo (VHS i CD), entre d’altres. El Ple, celebrat el passat 2 de juliol, va aprovar per unanimitat aquesta donació.

L’estudi de dansa va començar l’any 1962 sota la direcció d’una Enriqueta Alum amb només 18 anys que combinava els estudis a Barcelona amb les classes de ballet clàssic i ball espanyol a una vintena de nenes, d’entre 6 i 12 anys.

Més endavant, es van incorporar altres tipologies de ball com la dansa catalana, el flamenc, la caracterització, la història de la dansa i el patinatge artístic, que impartia el seu actual marit, Natalio Baquero, i també va doblar el nombre d’alumnes.

Els festivals de fi de curs es feien a la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, a la Saleta o al Teatre Clavé; va col·laborar amb el pessebre vivent del Maresme i va organitzar festivals de fi de curs d’altres municipis d’arreu de Catalunya.

L’any 1969, l’escola de dansa va tenir un paper important en la recuperació de la Festa dels Joglars, de tradició medieval, a Mataró. Una de les activitats que recorda molta gent a Mataró van ser les majorettes, estrenades a la Fira multisectorial de 1971. L’Enriqueta Alum va tenir la idea de fer una comparsa de majorettes veient-ne en una població veïna, i l’Ajuntament de l’època va acollir la idea amb entusiasme: actuaven per la Fira, les Santes, la cavalcada de reis, per Sant Antoni Abad, per la Festa de la Vellesa i pel Dia del Turista.

L’any 2002 el centre tancava les seves portes, amb una llista de 300 parelles de balls de saló formades i més de 2.000 alumnes durant els cinquanta anys d’història del centre d’Enriqueta Alum.