Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament demana a la Generalitat que prengui mesures urgents per contenir els contagis de Covid-19 a la ciutat

Escoltar

L’Ajuntament demana a la Generalitat que prengui mesures urgents per contenir els contagis de Covid-19 a la ciutat

A partir d’un informe tècnic sobre l’evolució de les dades epidemiològiques a la ciutat, l’Ajuntament demana a la Generalitat que adopti mesures necessàries urgents per disminuir la interacció social i poder revertir la situació sanitària. A Mataró, el risc de rebrot s’acosta als 2.000 punts i la velocitat de transmissió de la malaltia és d’1,81.

Davant l’evolució de les dades epidemiològiques a la ciutat i amb l’objectiu prioritari de garantir la salut pública de la ciutadania i poder revertir la situació sanitària provocada per la Covid-19, l’Ajuntament de Mataró demana a la Generalitat de Catalunya que prengui totes les mesures urgents que consideri necessàries per disminuir la interacció social, amb caràcter general, durant un període de 15 dies prorrogables.

L’alcalde, David Bote, acompanyat de la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, ha explicat en una roda de premsa telemàtica celebrada aquest migdia les accions que proposa Mataró. Van en la línia de limitar al màxim els contactes socials fora del grup de convivència, recomanar a la població sortir de casa només si és imprescindible, valorar la limitació d’entrades i sortides de l’àrea territorial, o limitar l’aforament en cerimònies i llocs de culte, entre d’altres. Pel que fa a activitats extraescolars i esportives, l’Ajuntament no vol generar desigualtats tancant activitats que tenen lloc a les instal·lacions municipals (on té competència) si la Generalitat no ordena el tancament de les activitats privades, i per això l’alcalde demana equitat en les mesures que afecten la ciutadania per no amplificar les desigualtats i mantenir la cohesió social.

L’Ajuntament fa a la Generalitat la petició d’aplicar mesures urgents a partir d’un informe tècnic sobre la situació epidemiològica a la ciutat que ha remès al Departament de Salut. Recorda que, setmanes enrere, les autoritats sanitàries ja van dictar resolucions amb limitacions per poder contenir el brot epidèmic ocasionat per la Covid-19 en municipis que es trobaven en una situació epidemiològica millor que la que hi ha a Mataró actualment –a data d’avui, el risc de rebrot és de 1.874 i la velocitat de transmissió de la malaltia és d’1,81-.

A més de demanar a la Generalitat que prengui les mesures urgents que consideri oportunes, l’Ajuntament es compromet a mantenir les mesures de contenció que ja s’han pres en el seu àmbit de competències:

-Suspensió temporal d’activitats públiques (socials, esportives, culturals etc.) no essencials.

-Tancament de parcs infantils.

-Campanyes i accions de comunicació.

-Col·laboració amb CatSalut en el seguiment tècnic de brots i aïllaments domiciliaris.

-Control policial d’infraccions.

-Equip d’informadors i mediadors en espais, activitats i establiments públics.

 

Situació epidemiològica

L’informe tècnic elaborat per l’Ajuntament es basa en les dades oficials publicades al portal Dades Covid amb data d’ahir, 26 d’octubre. Aquestes dades constataven que el risc de rebrot a la ciutat era de 1.929 i la velocitat de transmissió de la malaltia era d’1,98. La taxa de persones positives confirmades per PCR durant els últims 14 dies és de 965,47 casos/100.000 habitants. Degut a l’increment constant de la velocitat de transmissió de la malaltia, el risc de rebrot s’ha multiplicat per 4 durant les últimes 3 setmanes. La mitjana de PCR positives de les dues últimes setmanes és d’11,60.

Pel que fa a ingressos a l’Hospital de Mataró, fins al 7 d’octubre es va mantenir al voltant de la vintena de persones. Actualment hi ha 110 persones ingressades com a conseqüència de la Covid-19, 92 de les quals estan a planta i 18 a la UCI. La capacitat de llits a les UCI de l’Hospital de Mataró són de 22 llits, per tant actualment l’ocupació de llits és del 81 %. S’han reportat 4 defuncions l’última setmana.

Segons el mateix portal Dades Covid, els casos no es reparteixen de manera homogènia per tota la ciutat. Així, tenint en compte els casos positius diagnosticats els últims 14 dies (del 9 al 22 d’octubre), les zones amb un índex més alt de positivitat són l’àrea d’influència del CAP Rocafonda –Mataró 3 (404 casos positius i una taxa d’incidència de 2.168,55/100.000 habitants) i l’àrea del CAP Gatassa –Mataró 6 (167 casos positius i una taxa d’incidència de 1.067,16/100.000 habitants).

D’altra banda, l’informe també fa referència al document “Actuaciones de respuesta coordinada para el control de la transmisión de la Covid-19”, que recull els criteris comuns establerts pel Ministeri de Sanitat per a la interpretació d’indicadors bàsics i poder establir nivells d’alerta comuns. Amb dades de 26 d’octubre, Mataró estaria en un nivell d’alerta 3, fet que indica que la situació és de transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari (incidència acumulada de casos diagnosticats en 14 dies superior a 250; positivitat de proves diagnòstiques superior al 10 % i ocupació de llits d’UCI per casos de Covid superior al 25 %).