Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament prepara les futures instal·lacions de l’Espai Mataró

Escoltar

L’Ajuntament prepara les futures instal·lacions de l’Espai Mataró

El nou equipament donarà forma a un model innovador de relació amb la ciutadania en ple Centre de la ciutat. La seva missió serà promoure, crear i desenvolupar espais d’interacció entre la ciutadania i l’Ajuntament per col·laborar, cooperar, construir i crear de manera conjunta, tot generant valor públic.

El futur Espai Mataró amb les obres iniciades. Foto: Ajuntament
El futur Espai Mataró amb les obres iniciades. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament treballa des de principis d’octubre a les obres de reforma interior i adequació dels dos locals que acolliran l’Espai Mataró a la plaça de la Muralla. El més gran (914,5 m² de superfície útil), amb una àmplia façana a la plaça, ha tingut diferents arrendataris i distribucions interiors al llarg del temps, com fa anys la botiga Actua, i actualment és propietat de l’Ajuntament. L’altre (113 m² de superfície útil), en desús des de la seva construcció al 2006, és de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i té accés des del passatge de connexió amb el Camí Ral.

L’origen del projecte neix de l’interès del propi Consistori per buscar un espai cèntric que sigui capaç d’oferir nous criteris de relació entre l’Administració i el ciutadà a partir d’un equipament singular. L’Espai Mataró acollirà oficines públiques i de gestió en el seu interior i, de manera simultània, s’obrirà al ciutadà, a la creativitat i el treball transversal, i a les activitats realitzades per les entitats cíviques.

El projecte per al nou Espai Mataró s’emmarca també en el Pla d'Impuls del Centre (PIC) i pretén contribuir significativament a la reactivació de la zona, fent ús del seu potencial d’atracció com a equipament públic i la seva ubicació privilegiada. Els ciutadans s’hi podran adreçar per fer tràmits municipals, però també per interactuar amb l’Ajuntament en altres aspectes, ja que l’equipament allotjarà un laboratori de creativitat i innovació per a empleats del Consistori i entitats externes, un espai de participació i dinamització ciutadana i la seu de la nova Oficina de Transició Energètica de l’Ajuntament.


Un nou concepte d’atenció ciutadana

La posada en marxa de l’Espai Mataró permetrà alliberar la planta baixa de l’Ajuntament de les actuals oficines d’atenció ciutadana.

A l’Espai Mataró, es preveuen diferents espais d’atenció o assistència al públic en funció de la complexitat dels tràmits a realitzar. Així hi haurà una primera zona d’aproximació o benvinguda per tal d’acollir el visitant i gestionar la cua oferint informacions generals i/o assignant torn per al tràmit que es desitgi realitzar; zones d’autoservei mitjançant màquines que permetran també el pagament de taxes i l’obtenció de documents impresos; zones d’atenció amb cita prèvia per a tràmits a realitzar en taula amb l’assistència de personal, amb separació entre tràmits ràpids i altres més complexos. Comptarà així mateix amb un àmbit de treball per a tasques de gestió internes. Es preveu que l’Espai Mataró aculli també les dependències del servei telefònic 010, en una estratègia d’oferir una atenció integrada i omnicanal al ciutadà (telemàtica, presencial, telefònica,...).  

S’ha dissenyat una zona d’espera en forma d’S que donarà servei a tot l’equipament, com una àgora on també podran succeir esdeveniments.


Laboratori de creativitat i innovació

Aquest espai tindrà ús compartit per a treballadors del Consistori i entitats. L’objectiu és fomentar la creativitat i el treball transversal, col·laboratiu i plural.

Tindrà capacitat per a 30 persones i podrà ser utilitzat com a sala de conferències de petit aforament, zona de formació per a entitats, o per a tallers de treball. Estarà dotat amb un punt per fer videoconferències de treball i amb mobiliari flexible per permetre diferents usos.


Espai de participació i dinamització ciutadana

El nou equipament comptarà també amb un espai per fomentar esdeveniments de caràcter cívic i sociocultural, amb la voluntat que faci les funcions de catalitzador urbà i focus d’atracció d’activitat cultural i creativa no només a l’interior de l’Espai Mataró sinó també a l’exterior del mateix, la plaça de la Muralla.

Hi haurà una zona d’exposicions i informació sobre els esdeveniments i l’oferta cultural de la ciutat i de novetats administratives, i un àmbit especial per acollir activitats i tallers amb capacitat variable que es podrà utilitzar de manera independent a la resta de les dependències per permetre el seu funcionament també durant el cap de setmana i festius. Aquest espai, que quedarà situat a tocar de la plaça de la Muralla, estarà insonoritzat i disposarà de bany propi, un sistema de rails per a la subjecció aèria de panells i entarimat desmuntable. Es preveu com un àmbit flexible i diàfan, amb una graderia de dos nivells per a grups reduïts que permetrà mantenir l’espai central en format auditori, o bé incorporar fins a 100 cadires per utilitzar-lo amb l’aforament complet.


Oficina de Transició Energètica

L’Oficina de Transició Energètica de l’Ajuntament s’ubicarà en el local que actualment té accés des del passatge, on comptarà amb espai per als treballadors i atenció al públic, espai d’emmagatzematge i lavabo independent. La posada en marxa d'aquesta oficina forma part del projecte “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró”, subvencionat pel Fons FEDER.

La vegetació tindrà un paper important en el disseny de l’Espai Mataró, ja que es preveu la plantació d’espècies d’interior, tant en la paret de tancament que separarà l’equipament del local contigu, a mode de jardí vertical, com en el celobert lateral que es troba en el passatge de connexió entre la plaça de la Muralla i el Camí Ral, a més de la ubicació de testos mòbils.

L’empresa Simbiotia, especialitzada en la humanització d’organitzacions i la creació d’espais de benestar, ha col·laborat amb l’Ajuntament en la creació del nou Espai Mataró a través d’un procés de co-creació amb els diferents serveis municipals amb l’objectiu de crear una nova relació amb la ciutadania, així com un nou paradigma de relació interna de l’Ajuntament.

L’adjudicació de les obres de l’Espai Mataró s’ha fet a l’empresa Cosplaan Obras y Servicios Laantit, SL per un pressupost de 798.142,98 € IVA inclòs. Les obres tenen un termini d’execució de 6 mesos. Un cop finalitzin els treballs es farà el subministrament del mobiliari, que s’ha adjudicat a l’empresa Maieroffice per un import de 91.145,85 €. L'encàrrec a Simbiotia ha pujat a 15.762,20 €.




Galeria d'Imatges

Publicat a