Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’encesa de llums enceta un cicle de Nadal diferent que comptarà amb un Campament Reial al Parc Central

Escoltar

L’encesa de llums enceta un cicle de Nadal diferent que comptarà amb un Campament Reial al Parc Central

El tret de sortida oficial a la campanya de Nadal d’enguany tindrà lloc aquest vespre amb l’encesa de l’enllumenat nadalenc. Atesa la situació de pandèmia d’aquest any no es farà la tradicional Cavalcada, però els infants es podran acostar al món de Ses Majestats els Reis d’Orient en un Campament Reial instal·lat al Parc Central del 4 de desembre al 5 de gener.

El Campament Reial estarà instal·lat al Parc Central del 4 de desembre al 5 de gener. Foto: Ajuntament.
El Campament Reial estarà instal·lat al Parc Central del 4 de desembre al 5 de gener. Foto: Ajuntament.

L’alcalde, David Bote; la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, i el regidor de Cultura, Xesco Gomar; han explicat aquest matí en roda de premsa la campanya de Nadal i el Cicle de Reis, que s’ha hagut d’adaptar a la situació d’excepcionalitat degut a la pandèmia de la Covid-19.

 

Encesa de l’enllumenat i Nadal a Mataró

El tret de sortida oficial a la campanya de Nadal es donarà aquest vespre amb l’encesa de l’enllumenat. Serà en un acte adaptat a la situació actual que comptarà amb la presència de l’alcalde, la regidora de Promoció de Ciutat, el regidor de Cultura, i la regidora adjunta de Cultura, Maria José Pérez, i en Tempus, el personatge que controla el temps del cicle de Nadal. L’encesa de llums es podrà veure en directe a les 20.25 h a Mataró Audiovisual i al web www.mataro.cat.

Com en els tres anys anteriors, l’enllumenat il·luminarà el casc antic i carrers comercials del Centre, de Rocafonda, de Cerdanyola i de Peramàs. L’Ajuntament segueix assumint el cost total d’aquesta acció, que és de 83.800 €.

La instal·lació de l’enllumenat de Nadal és una de les iniciatives que duu a terme l’Ajuntament per contribuir a la promoció del comerç i la restauració locals, i que té en l’actual context una especial importància, ja que són sectors molt afectats per la crisi derivada de la Covid-19.

Per això al llarg dels últims mesos, i en el marc de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, s’han acordat altres mesures extraordinàries de suport a aquests sectors econòmics, com per exemple els ajuts a la transformació digital del comerç i la restauració, i els 30 minuts de pàrquing gratuït als aparcaments municipals del Parc Central, plaça de Granollers i plaça de les Tereses, gestionats per PUMSA per a estades superiors a 1 hora tots els dissabtes i festius d’obertura comercial fins al 31 de gener (6, 13, 20 i 27 de desembre, i 3 i 10 de gener). En aquest mateix sentit, i en el marc del Pla d’Impuls al Centre (PIC), també s’han intensificat les mesures de control per a la restricció d’accés de vehicles al Centre per recuperar-ne la prioritat per a les persones.

Pel que fa al Mercat municipal de la Plaça de Cuba, durant les festes de Nadal ampliarà l’horari i els dies d’obertura per poder facilitar les compres d’alimentació.

 

Directori d’expositors de la Fira de pessebres i ornaments i itinerari de Nadal

Donada la impossibilitat de celebrar la Fira de pessebres i ornaments de Nadal, l’Ajuntament ha creat un directori amb informació de 17 expositors que habitualment hi participen per garantir-los un canal de contacte amb els seus clients. En aquest directori, que es podrà consultar al web www.visitmataro.cat, s’hi pot trobar el nom de l’expositor, el producte que comercialitza, les dades de contacte i informació sobre com fer una comanda.

A més, i com a alternativa a la Fira, l’Ajuntament ha promogut un itinerari nadalenc pels comerços del centre de la ciutat. Al llarg del recorregut es podran visitar:

-establiments: comerços de la ciutat que tenen botiga tot l’any a Mataró, i que habitualment també tenen expositor a la Fira: La Confianza, Casa Graupera, La Mata jardiners, Anaïs Floristes i La Moreneta.

-botigues temporals: diversos expositors que tradicionalment participen a la Fira han posat a la venda els seus productes en tres botigues temporals situades al carrer de Barcelona, a La Rambla i al carrer del Carme. L’Ajuntament els ha donat suport a l’hora d’agilitzar la llicència d’activitats.

-córners en comerços: alguns productes que habitualment es podien comprar a la Fira, es poden trobar aquest any a comerços del casc antic. Els comerciants han cedit als paradistes espais en els seus establiment perquè puguin exposar-hi i vendre els seus productes. Els comerços col·laboradors estan situats al carrer de Barcelona, al carrer Nou, carrer de Sant Cristòfor i plaça de l’Ajuntament.

-pessebres i diorames: degut a la pandèmia, l’Associació de Pessebristes de Mataró no podrà fer aquest any la tradicional exposició nadalenca. Els pessebres i diorames, però, es podran veure una cinquantena de diorames distribuïts per diferents comerços de la ciutat, tot i que podrien ser més.

Tota la informació de l’itinerari d’establiments fixos, botigues temporals i córners en comerços es podrà consultar (a partir del dia 4 de desembre) al web www.visitmataro.cat i també en un plànol de Mataró que estarà representat en una bossa de comprar gegant que s’instal·larà a la plaça de Santa Anna, al costat de l’arbre monumental de Nadal.

La bossa de comprar gegant que s’instal·larà a la plaça de Santa Anna forma part de la campanya de Nadal d’aquest any, que té per objectiu reforçar el sentiment de pertinença i fomentar el consum local al comerç i als restaurants de proximitat amb missatges com “Aquest Nadal, Mataró.”

Complementàriament a les accions alternatives a la Fira, l’Ajuntament està analitzant la viabilitat d’establir una línia d’ajut adreçada als expositors que han hagut de reconvertir la seva modalitat de venda per garantir la presència i oferta comercial sense l’existència de la Fira.

 

Cicle de Reis

La impossibilitat de fer actes multitudinaris ha obligat l’Ajuntament a prendre la decisió de no fer la Cavalcada i substituir la màgia de la nit de 5 de gener per un Campament Reial i una connexió audiovisual amb Ses Majestats els Reis d’Orient.

El Campament Reial s’instal·larà al Parc Central del 4 de desembre al 5 de gener en una carpa on els nens i nenes de la ciutat podran lliurar la carta amb els seus desitjos. L’activitat consistirà en un recorregut per l’univers dels Reis de Mataró, en el qual les famílies veuran personatges que participen cada any a la Cavalcada i diferents sorpreses. En entrar a la carpa, els visitants es trobaran tres grans bústies on podran dipositar la seva carta, la carta es podrà descarregar al web culturamataro.cat.

L’accés al recinte es farà per unitats familiars amb una freqüència de 5 minuts, i la visita tindrà una durada total de 15 minuts.

És imprescindible demanar cita prèvia al web culturamataro.cat. Els horaris de visita són: entre setmana de 17 a 21 h i els caps de setmana de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Els dies 7 i 8 de desembre i la setmana del 28 de desembre al 3 de gener hi haurà sessions de matí i de tarda. Els dies 25 de desembre i 1 de gener la carpa estarà tancada i el dia 26 de desembre només obrirà a la tarda.

A més de poder lliurar les cartes al Campament Reial, també es podrà fer als centres cívics de Cerdanyola, Rocafonda, Cabot i Barba i Espai Gatassa i al Mercat de la plaça de Cuba a partir del 21 de desembre als matins.

Pel que fa a la nit del 5 de gener, els Reis d’Orient s’adreçaran als nens i nenes de la ciutat de manera virtual. En una connexió que podran veure a través de Mataró Audiovisual, als webs mataro.cat i culturamataro.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament de Mataró, Ses Majestats faran un regal als infants de la ciutat obrint una finestra a una part de la seva màgica feina. Els permetran veure el que passa a la carpa quan ja no recullen cartes i descobriran l’activitat frenètica que comporta agafar les cartes, aconseguir les joguines, etc. L’alcalde rebrà els Reis i aquests oferiran un missatge a tots els nens i nenes.

La direcció artística continua liderada per Marc Abril i pel que fa als textos s’ha comptat amb la col·laboració de Ramon Radó.

Al vídeo s’hi veuran representades les entitats que participen sempre a la Cavalcada: ONCE, Fundació El Maresme, els Bombers de Mataró, la Casa d’Andalusia, la Sala Cabanyes, els Capgrossos de Mataró, l’Escola de Dansa Almudena Arsai, la Xarxa d’Espais Joves de Mataró i les associacions de veïns de Vista Alegre, Cirera, Camí de la Serra, Pla d’en Boet, Cerdanyola i Rocafonda.

 

El cost global del cicle de Nadal i Reis a Mataró és de 190.000 € -125.000 € aportats per la Direcció de Promoció Econòmica i 65.000 € per la Direcció de Cultura-. Mataró Bus ha fet una aportació de 2.500 € en concepte de patrocini de la campanya de Nadal i de l’arbre monumental instal·lat a la plaça de Santa Anna.

Galeria d'Imatges