Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de reconstrucció social i econòmica acorda reforçar ajuts als sectors i persones més afectats per la pandèmia i planteja noves mesures

Escoltar

La Taula de reconstrucció social i econòmica acorda reforçar ajuts als sectors i persones més afectats per la pandèmia i planteja noves mesures

S’ampliaran les partides previstes per als ajuts a autònoms i microempreses afectats per la Covid-19 i els adreçats a la transformació digital del comerç i la restauració de Mataró. També es preveu una campanya de suport al comerç facilitant l’aparcament per les compres de Nadal i s’acorda la posada en marxa d’un dispositiu de suport a la ciutadania que tingui dificultats per fer tràmits per Internet.

Reunió de la Taula de reconstrucció social i econòmica, avui
Reunió de la Taula de reconstrucció social i econòmica, avui

Aquest migdia ha tingut lloc una nova reunió de la Taula de reconstrucció social i econòmica, òrgan director del Pla de reconstrucció integrat pels grups municipals i els agents econòmics i socials. La Taula analitza la situació de la ciutat i proposa noves mesures i accions per atendre les necessitats dels sectors i persones més afectades per la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, i també per afrontar la recuperació de la ciutat. 

La nova situació d’estat d’alarma fa necessari mantenir i ampliar les mesures d’urgència per als sectors i persones més vulnerables. Així, la Taula ha acordat que s’ampliaran les partides econòmiques que inicialment es preveia destinar a:

  • Ajuts a autònoms i microempreses afectats per la Covid-19: s’hi destinaven 200.000 €, però ja s’han registrat 104 sol·licituds i la convocatòria està oberta fins al 13 de novembre, per la qual cosa s’ha vist la necessitat d’ampliar l’import global.

  • Ajuts per a la transformació digital del comerç i la restauració: la convocatòria s’obrirà el 18 de novembre per a la presentació de sol·licituds, però ja han mostrat el seu interès 60 establiments i també caldrà augmentar la partida inicial de 100.000 €.

S’han acordat també tirar endavant dues noves mesures del Pla de reconstrucció que es posaran en marxa properament: donar suport al comerç durant la campanya de Nadal mitjançant vals per facilitar l’aparcament, i habilitar un dispositiu d’acompanyament als ciutadans i ciutadanes que hagin de fer tràmits per Internet, dels àmbits de Serveis Socials i Ocupació, i no disposin de les eines o els coneixements i habilitats necessaris.

El fons previst per al Pla de reconstrucció també assumirà el cost de la darrera reducció acordada de la taxa de terrasses i del preu públic de la brossa comercial als establiments més afectats per les restriccions (no es pagarà del 16 d’octubre al 31 de desembre), que passa a ser una mesura més de les consensuades per la Taula.


L’estratègia de ciutat per a la recuperació

A la reunió d’avui, el Govern municipal també ha posat en comú amb els membres de la Taula el document “Estratègia de ciutat per a una recuperació basada en el desenvolupament sostenible”. Cal treballar coordinadament en un model que integri tres perspectives: a curt termini, amb mesures de xoc i emergència per contenir els efectes de la pandèmia; a mig termini, per anar a la recerca d’oportunitats i articular projectes per a la recuperació verda i socialment justa que puguin obtenir finançament extern per part d’altres administracions; i a llarg termini, d’enfocament cap al 2030, identificant el reptes i els projectes estratègics que puguin transformar el model productiu i de ciutat. 

Aquest nou enfocament de la ciutat tindrà en compte, a més del context de crisi derivat de la pandèmia, l’exercici de reflexió i definició del Mataró 2020, l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i l’encaix de la ciutat en el Pla estratègic ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’. S’han definit 4 àmbits de reflexió principals i 2 de transversals, que contribuiran a desenvolupar les línies de treball a partir d’ara:

  • Una ciutat pròspera: cap a un model d’economia circular per generar ocupació de qualitat, optimitzar recursos i aconseguir qualitat de vida sense comprometre el futur de les noves generacions.

  • Una ciutat inclusiva: que assegura la participació justa i en igualtat d’oportunitats en les esferes econòmica, social i política.

  • Una ciutat resilient: que anticipa i preveu els riscos i es prepara per minimitzar-ne l’impacte i accelerar-ne la superació.

  • Una ciutat connectada: node central de relacions al territori, tant de la ciutadania com de la resta d’actors, amb la comarca i la regió metropolitana.

  • Una ciutat en transformació digital: que aprofita el potencial de la tecnologia i la innovació social per donar resposta als reptes.

  • Una ciutat en transició ecològica: conscient que el futur implica necessàriament un model de desenvolupament que neutralitzi el seu impacte sobre el medi ambient.       


A partir d’aquests àmbits estratègics i dels reptes urbans de futur per a les ciutats mitjanes de la Regió Metropolitana que es vagin identificant, caldrà definir i prioritzar els reptes per a Mataró, concretar aquest reptes en missions incorporant objectius en termes temporals i de resultats i definir els projectes estratègics necessaris per assolir aquestes missions.

Publicat a