Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró dona llum verda a les 10 primeres mesures de xoc

Escoltar

La Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró dona llum verda a les 10 primeres mesures de xoc

Les accions se centren en afavorir la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació i s’han proposat tenint en compte la informació aportada pel nou Observatori de la crisi de la Covid-19 de Mataró.

La Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró ja ha validat les 10 primeres mesures de xoc per afavorir la reactivació de la ciutat, algunes de les quals ja s’han posat en marxa. La Taula, que té per objectiu elaborar el Pla per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, es va constituir divendres 22 de maig i està integrada per l’alcalde, David Bote, els representants dels grups municipals i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) que donen suport al pacte (FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO).

Les accions acordades s’inclouen en l’eix “Mataró Reconstrucció des de la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació” del Pla. Aquest eix es proposa afavorir la reactivació econòmica -especialment dels sectors més afectats com el comerç, la restauració o l’hostaleria-; impulsar una economia saludable i circular; donar suport a la indústria i a l’activitat productiva; i ajudar a les empreses a la transformació digital, entre d’altres.

Per contribuir a la presa de decisions, s’ha creat un observatori específic de l’impacte de la crisi de la Covid-19 a la ciutat, que funciona com a instrument de seguiment i aporta dades a nivell demogràfic, laboral, econòmic, d’habitatge, cohesió social...

Les mesures acordades en la primera reunió de la Taula de reconstrucció social i econòmica són les següents:

  1. Realitzar un monitoratge periòdic, a través d’enquestes, per conèixer les necessitats i evolució de les empreses: els resultats permetran que les propostes per a les empreses puguin anar adreçades a sectors concrets, i dur a terme accions més personalitzades i detallades.
  1. Facilitar un banc de proveïdors per a la compra de materials necessaris per a la nova realitat: seleccionar i prioritzar els materials que tinguin més demanda, i elaborar un llistat de proveïdors d’EPIS adreçat a les empreses locals per facilitar el reinici de la seva activitat. Aquest es podrà sumar a d’altres reculls d’empreses que ja existeixen, com l’elaborat per la FAGEM.
  1. Assessorament per a l’optimització dels costos del subministrament elèctric dels establiments: monitorització en remot de la potència contractada i el consum elèctric, i obtenció d’un informe per presentar a la companyia elèctrica amb la petició de l’ajustament de la potència. Segons consta al RD d’estat d’alarma, la companyia ha d’aprovar el canvi d’immediat.
  1. Distribució de guia de bones pràctiques: dotar els empresaris de pautes clares a seguir per reobrir els seus negocis i donar seguretat als compradors.
  1. Protocols per a establiments segurs ‘Covid free’: facilitar protocols per a l’autoavaluació dels establiments de cara a garantir una correcta implementació de les mesures. L’empresari podrà informar la clientela i visualitzar que se segueix aquest protocol.
  1. Tràmit ràpid per a la reactivació de terrasses: simplificar els processos d’atorgament de llicències i garantir l’ampliació de la capacitat de manera immediata.
  1. Impulsar la formació virtual per a persones i empreses: implementar un model estable de formació virtual, prèvia garantia de connectivitat per part de la ciutadania.
  1. Microcrèdits per a autònoms, pimes i entitats: destinats al pagament de proveïdors, per fer front a despeses de lloguer, subministrament i inversions associades al compliment normatiu per a la reobertura d’establiments. L’Ajuntament s’encarregaria de la convocatòria, avaluació i seguiment dels projectes, i l’entitat bancària seria qui concedís el crèdit.
  1. Dispositiu específic per donar suport a la reactivació econòmica: dispositiu específic d’agents facilitadors, cívics i d’inspecció per donar suport a la reactivació econòmica, format per a persones de diferents serveis municipals.
  1. Fiscalitat resilient: mantenir i ampliar les mesures de flexibilitat fiscal i compensacions en taxes i preus públics més afectats per la crisi.

 

Aquestes mesures se sumen a les més de 30 accions que el Grup Ajuntament ja havia impulsat des que es va decretar l’estat d’alarma.

Publicat a