Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut realitza a Mataró el primer cribratge massiu en un centre comercial

Escoltar

Salut realitza a Mataró el primer cribratge massiu en un centre comercial

Avui s’han dut a terme més de 3.000 PCR al centre comercial Mataró Parc. Es tracta de la primera vegada que es duu a terme una estratègia d’aquestes característiques a Catalunya per detectar casos de COVID-19 asimptomàtics i poder tallar les cadenes de transmissió.

Cribratge massiu al centre comercial Mataró Parc. Foto: Departament de Salut
Cribratge massiu al centre comercial Mataró Parc. Foto: Departament de Salut

Més de 3.000 persones han passat avui pel dispositiu de cribratge massiu instal·lat al centre comercial Mataró Parc. Es tracta de la primera vegada que es duu a terme una estratègia d’aquestes característiques a Catalunya, per detectar casos de COVID-19 asimptomàtics i poder tallar les cadenes de transmissió. La decisió de realitzar el cribratge a Mataró ha vingut determinada per criteris epidemiològics. El cribratge tenia com a objectiu arribar a les persones que freqüenten el centre comercial durant els caps de setmana, motiu pel qual no s'ha fet una crida generalitzada a la població.

Aquesta acció s’ha impulsat des del Departament de Salut, coordinada pel Servei Català de la Salut i Vigilància Epidemiològica i amb una operativa gestionada per l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord, de l’ICS, i el Consorci Sanitari del Maresme. Així mateix, s’ha comptat amb el suport i participació de l’Ajuntament de Mataró, la col·laboració de la direcció del centre comercial Mataró Parc i la participació d’alguns voluntaris d’Open Arms.

Gairebé 100 professionals han treballat durant tot el dia, tant professionals sanitaris i administratius com els que han participat en el muntatge del dispositiu i en la gestió de cues. Tot, per poder fer el màxim de proves a la població a partir de 16 anys que es trobava al centre comercial, als quals se’ls ha ofert, de manera voluntària i gratuïta, si volien fer-se la PCR. Les proves s’han iniciat al voltant de les 10.30h i han finalitzat a les 20h.

 

Complexa organització del dispositiu

L’acció de cribratge duta a terme avui ha requerit una complexa organització a diversos nivells, tant pel que fa al muntatge i preparació de l’espai (així com la posterior neteja), com a la coordinació de tots els professionals i la logística que requereix dotar el dispositiu i gestionar la recollida i entrega de mostres als laboratoris. En aquest cas també ha estat molt important la implicació dels dos laboratoris que analitzaran les mostres, el laboratori de l’Hospital Germans Trias i el del Banc de Sang i Teixits. La coordinació amb tots dos ha estat clau, per poder gestionar un volum de PCR tan alt.

Les persones que s’han fet la prova podran consultar-ne el resultat a La Meva Salut, en un termini aproximat de 48h. A més, es contactarà per telèfon amb els casos positius i s’enviarà un SMS als casos negatius que tinguin signat l’e-consentiment.

Galeria d'Imatges