Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament activa en fase d’alerta el Pla Bàsic d'Emergències per vent, fred, neu i fort onatge

Escoltar

L’Ajuntament activa en fase d’alerta el Pla Bàsic d'Emergències per vent, fred, neu i fort onatge

El CECAT avisa de forts vents, onada de fred, fort onatge i possibilitat de nevades per a aquest dissabte, i el Meteomar alerta que es poden registrar ràfegues de vent de fins a 85 km/h.

Una palmera caiguda al passeig Marítim durant el temporal Glòria, el gener de 2020. Foto: Ajuntament.
Una palmera caiguda al passeig Marítim durant el temporal Glòria, el gener de 2020. Foto: Ajuntament.

Atesos els avisos del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de forts vents, fred, neu i fort onatge a tot el litoral, i tenint en compte també l’avís del Meteomar, que alerta que entre demà a les 6 h i fins les 12 h de diumenge 10 de gener es poden registrar ràfegues de vent de 72 a 85 km/h, l’Ajuntament ha activat en fase d’alerta el Pla Bàsic d'Emergències per vent, baixes temperatures, neu i fort onatge, tots inclosos en el DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil de Mataró).

 

Consells per ventades

Davant aquesta alerta per fortes ventades, es demana molta precaució a la població en els desplaçaments i per possibles incidències com caiguda d’arbrat i elements del mobiliari urbà, i seguir els consells següents:

Si us trobeu a casa:

-Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Abaixeu completament les persianes i, si són de cordó, subjecteu-les bé. 

-Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si us trobeu a l’exterior:

-Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

-No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

-Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

-Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir:

-Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

-Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

-Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

-Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

-Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure:

-Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.

-Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

-A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.

 

Consells per fred

L’Ajuntament també ha activat el Pla d'Actuació Municipal per neu i el Protocol per baixes temperatures, que estableix les pautes i circuits de coordinació entre els diferents serveis municipals en cas d’onada de fred. Aquest protocol està coordinat pel Servei de Protecció Civil. També en formen part els serveis municipals de Policia Local, Espais Públics, Benestar Social, Salut Pública, Atenció Ciutadana, Projectes Transversals i Participació, Comunicació, les direccions municipals de Cultura, Esports, Promoció Econòmica i Ensenyament, i Aigües de Mataró; així com els Serveis d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme i l’Institut Català de la Salut, i Creu Roja de Mataró.

Entre les mesures previstes es contempla el tancament del sistema de reg de les zones verdes i fonts ornamentals per evitar el trencament de les canalitzacions i la formació de plaques de gel, evitar netejar amb aigua la via pública i tenir a punt les reserves de sal suficient per actuar davant possibles glaçades i nevades. També s’activa el protocol d’avisos per fer arribar els consells de protecció davant situacions de fred intens als usuaris del servei de teleassistència i de les empreses d’atenció domiciliària del municipi, i es fan trucades de seguiment a les persones més vulnerables i fràgils, principalment gent gran que viu sola i amb malalties cròniques. En aquesta ocasió no caldrà habilitar l’alberg municipal de Can Soleret per atendre les persones sense sostre que necessitin passar les properes nits a cobert, ja que actualment ja són ateses al Centre Cívic Espai Gatassa, habilitat com a centre d’acollida municipal degut a la pandèmia.

Es recomana a la població mantenir-se informada de la predicció del temps i estar atents als familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat perquè es protegeixin dels efectes del fred, especialment gent gran, nadons i infants, i les persones amb problemes respiratoris. També s’aconsella vestir-se amb roba adient pel fred si s’ha de sortir de casa i protegir-se cara i cap.

Publicat a