Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament crea l’Oficina d’Orientació Educativa per a la formació, orientació i acompanyament dels joves majors de 16 anys

Escoltar

L’Ajuntament crea l’Oficina d’Orientació Educativa per a la formació, orientació i acompanyament dels joves majors de 16 anys

El curs escolar 2021-2022 comença el 13 de setembre a Mataró amb les principals novetats de la posada en marxa de l’Oficina d’Orientació Educativa per a la formació, orientació i acompanyament dels joves de +16 anys, amb l’ampliació a dos barris de l’Escola d’Adults Can Noé i amb el seguiment del traspàs de titularitat de l’INS Miquel Biada a la Generalitat de Catalunya. Un curs que segons les normes marcades per les autoritats competents començarà amb el 100% de presencialitat, centres oberts i mascareta a les aules.

L'alcalde, David Bote, i el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, a la roda de premsa d'inici de curs.
L'alcalde, David Bote, i el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, a la roda de premsa d'inici de curs.

El 13 de setembre comença el curs escolar 2021-2022 amb el 100% de presencialitat, centres oberts i mascaretes a les aules. El Departament d’Educació de la Generalitat ha publicat el “Pla d’Actuació per al curs 2021-2022 per a centres educatius en el marc de la pandèmia”. D’acord amb aquest document els centres educatius adoptaran la mateixa organització de l’alumnat que l’any passat, amb grups bombolla però es relaxaran alguns protocols com l’ús de mascareta al pati dels alumnes de grups de convivència estables, les entrades dels familiars dels alumnes al centre escolar o el control dels símptomes en el moment de l’accés al centre. Les mesures establertes en el document tenen com a objectiu trobar l’equilibri entre la protecció de la salut de les persones, la gestió correcta de la pandèmia i el dret de tots els infants i joves a una educació de qualitat.

A Mataró, els alumnes que cursaran infantil, primària i els cursos de l’Ensenyament Secundari Obligatori (1r, 2n, 3r i 4t d’ESO) a Mataró són 18.422. Aquesta xifra és provisional ja que la matrícula és viva durant tot el curs.

En línies generals, Mataró comptarà amb 56 grups de P3, sense perdre cap línia, i amb una ràtio màxima de 23 alumnes per aula. Pel que fa als grups de l’ESO, Mataró tindrà 56 grups, 30 a centres públics i 26 a concertats.

L’Ajuntament de Mataró segueix treballant amb el Departament d’Educació per traspassar la titularitat de l’Institut municipal Miquel Biada a la Generalitat de Catalunya pel curs 2022-2023 i començar així la seva transformació en un centre integral de la Formació Professional (FP) que pugui donar resposta a la necessitat d’ampliar l’oferta de Formació Professional a la ciutat i a la comarca.

 

Escoles bressol municipals

Els més petits de la ciutat comencen el curs el 8 de setembre a les escoles bressol municipals que compten amb 700 alumnes, una cinquantena més que el curs passat. Les famílies interessades en matricular a les escoles bressol poden consultar les places vacants a la pàgina web de l’Ajuntament i, si ho desitgen,  poden presentar una sol·licitud fora de termini.

A partir d’aquest curs 2021-22, l’escola bressol La Llàntia comptarà amb recursos extraordinaris per poder atendre de manera més especialitzada els alumnes amb necessitats educatives específiques. Aquest projecte pilot s’iniciarà en col·laboració amb especialistes de la Fundació Maresme que assessoraran i formaran a les educadores perquè adquireixin un coneixement més ampli de la realitat dels infants amb pluridiscapacitat i de les necessitats de les seves famílies.

 

Oficina d’Orientació Educativa

La posada en funcionament de l’Oficina d’Orientació Educativa és una de les principals novetats pel curs 2021-2022. Aquest servei oferirà acompanyament personalitzat a tots els joves d’entre 16 i 24 anys que necessitin assessorament per concretar el seu projecte de desenvolupament acadèmic i professional, i els ajudarà a portar-lo a la pràctica amb raonables possibilitats d’èxit.

L’objectiu de l’oficina és orientar i/o acompanyar els joves en aquesta transició en la vida de les persones i contribuir així a la reducció de la taxa d’abandonament escolar prematur del municipi, un dels principals problemes socials del nostre temps.

Aquesta oficina es crea en el marc del conveni de col·laboració “Noves Oportunitats Educatives 4.10; acompanyament i noves oportunitats educatives per a lluitar contra l’abandonament escolar prematur” de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona.

L’Oficina d’Orientació Educativa estarà situada en el carrer Tres Roques, en la plata baixa del mateix edifici on hi ha la nova seu de l’escola d’adults i els seus serveis són gratuïts. Per poder ser atès pel personal tècnic de l’Oficina cal demanar una cita trucant al 93 758 23 31 o bé inscriure’s en aquest enllaç.

 

Escola d’adults Can Noè

Una altra de les novetats d’aquest curs és que el Centre de Formació d’Adults Can Noè (CFA Can Noè) comptarà amb dos seus ubicades a dos barris de la ciutat: a Rocafonda a l’avinguda del Perú, i a Cerdanyola Nord a l’edifici de Tres Roques de la plaça Canigó.

Es tracta d’una nova aposta de l’Ajuntament per donar resposta a les noves necessitats formatives del context actual i per donar servei a un territori que fins ara no comptava amb escola d’adults.

La missió principal del centre és formar integralment a la ciutadania de +16 anys. Els objectius són oferir una capacitació professional afavorint la seva inserció sociolaboral; preparar acadèmicament a qui no ho ha pogut fer en una altra etapa de la vida i afavorir, mitjançant la formació bàsica, la integració de persones nouvingudes. El nou projecte d’escola d’adults de la ciutat oferirà plans d’estudis i formatius en tres vessants:

 

-Formació de joves per a la seva inserció en el mercat laboral.

-Formació inicial, bàsica, de noves tecnologies i de preparació per a proves d’accés.

-Formació per a l’aprenentatge continu.

 

 Escola Municipal de Música

L’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) iniciarà el nou curs amb la consolidació de la Nau Minguell com a seu principal de l’escola com a principal repte del projecte. L'escola va acabar el curs passat amb 1640 alumnes dels quals 409 participaven al projecte d'Escoles Orquestrals, i 458 al projecte de Musicacció.

Els alumnes de l’EMMM que el curs passat es van presentar a les proves d’accés a l’ESMUC, van aprovar les proves i han pogut accedir-hi per continuar amb la seva formació acadèmica.

 

Pla Educatiu d’Entorn

Mataró amplia el recurs de reforç escolar que habitualment començava al gener i que a partir d’aquest curs començarà abans, el mes de novembre. El reforç escolar està adreçat a tots els alumnes de les escoles públiques de primària i secundària que ho necessitin.

Per tal d’oferir més espais de lleure als infants i joves s’han ampliat els patis oberts que passen de 3 a 5 i es faran a l’escola Rocafonda, a l’Institut Escola Mar Mediterrània, a l’Escola Camí del Mig, a l’Escola La Llàntia i a l’Escola Antonio Machado. També s’amplia l’activitat d’Esport i Lleure que es fa els dissabtes al matí i que a partir del 2 d’octubre es farà a les escoles Germanes Bertomeu, Rocafonda, La Llàntia, Cirera i Mar Mediterrània.

 

Mataró Educa +
Durant el curs 2021-22 es continuaran oferint activitats extraescolars subvencionades per l’Ajuntament. El programa Mataró Educa + ofereix activitats culturals, esportives i artístiques en horari extraescolar adreçada a tots els infants i joves de 3 a 14 anys.

Les famílies interessades s’hi poden inscriure on-line fins al 26 de setembre. Més informació a www.mataro.cat


Manteniment i millores en la seguretat dels centres educatius

L’Ajuntament està realitzant diferents obres de manteniment i millora a les escoles de la ciutat. Les més importants són: la substitució de la coberta de l’escola bressol Cerdanyola, la instal·lació de sistemes de seguretat vertical  a les escoles Cirera i Josep Manuel Peramàs, la renovació del sistema de reg de l’escola d’educació especial Les Aigües i obres d’adequació de les aules de Can Noè I (edifici Tres Roques) i Can Noè II (avinguda del Perú). 


Així mateix, l’Ajuntament està realitzant diverses actuacions per tal de millorar la seguretat dels centres de primària i evitar així possibles intrusions i robatoris. S’han ampliat i millorat els sistemes d’alarma i s’estan reforçant i protegint els accessos als centres.

Un altre projecte que s’iniciarà properament és la quarta fase de la renovació de les cobertes de l’escola d’educació especial Les Aigües i de l’escola Camí del Cros que actualment està en procés de licitació del contracte.

Publicat a