Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de Salut de la Covid-19 a Rocafonda treballa per a la prevenció de la pandèmia de forma conjunta entre agents socials i serveis públics

Escoltar

La Taula de Salut de la Covid-19 a Rocafonda treballa per a la prevenció de la pandèmia de forma conjunta entre agents socials i serveis públics

La Taula de Salut de seguiment de la Covid-19 al barri de Rocafonda, constituïda al desembre del 2020, té l'objectiu de prevenir el contagi de la pandèmia al territori, conscienciar la ciutadania i establir aliances entre els agents que hi participen per, entre tots i totes, avançar en la salut comunitària.

El Casal de la Gent Gran de Rocafonda s'ha cedit provisionalment per fer proves als contactes de positius de Covid-19.
El Casal de la Gent Gran de Rocafonda s'ha cedit provisionalment per fer proves als contactes de positius de Covid-19.

Arran d'una proposta de l'Associació Veïnal de Rocafonda, l'Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix es va constituir aquesta taula participativa que depèn orgànicament del Consell Territorial de Rocafonda, El Palau, l'Escorxador. Les taules participatives, tal com es recull en el Reglament de Participació Ciutadana, són espais de treball oberts on es debaten temes que són d'especial interès d'un àmbit concret. A la Taula de Salut de seguiment de la Covid-19 a Rocafonda, que compta amb la coordinació de l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats, hi participen activament l'Associació Veïnal del barri, la Comunitat Islàmica de Mataró Alouahda, l'Associació de Veïns del Palau, també serveis públics, com el CAP de Rocafonda i diferents departaments de l'Ajuntament de Mataró, com Salut Pública, Ciutadania i Convivència, Igualtat i Diversitat Ciutadana, Benestar Social i Oficina de Barris. El treball transversal de tots els agents permet avançar coordinadament cap a una governança compartida, on la cocreació i el treball col·laboratiu sigui l'element bàsic per a la consecució de les diferents propostes.

Ja s'han realitzat 5 trobades que han portat a la realització d'accions diverses que han tingut impacte en el territori. Com per exemple el següent vídeo, que han elaborat els Agents de Convivència municipals, amb la col·laboració de l'Associació Veïnal i persones a títol individual, entitats i comerços, on demanen corresponsabilitat en la lluita contra la Covid-19.

D'altra banda, amb la implicació de tothom es treballa per millorar la convivència en diferents indrets del barri com són la plaça de Joan XXIII, la plaça de Colòmbia i la plaça de Rocafonda. A més es treballa conjuntament per aconseguir establir espais de lleure per a infants i joves, que seguint la normativa del Procicat, permetin esponjar les zones més densificades. També es vetlla pel suport a les persones grans, un dels col·lectius més vulnerables als efectes de la pandèmia.

Una altra de les accions desenvolupades que ha obtingut una bona resposta és la posada en funcionament del Dispositiu de Suport a la Tramitació Digital a l'Oficina de Barris (carrer de Blai Parera, 6). Amb la pandèmia i el confinament, on la majoria de tràmits i gestions amb l'administració s'han de realitzar telemàticament, s'ha fet evident l'escletxa digital existent al barri, i també a la ciutat. És per això que davant de les necessitats expressades i la realitat existent, el Pla de Reconstrucció Econòmica i Social va considerar adient la creació d'aquest nou servei per a la ciutadania que també es troba en altres punts de Mataró.