Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ha estat escollida per participar al programa pilot de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU)

Escoltar

Mataró ha estat escollida per participar al programa pilot de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU)

Aquest projecte impulsat per la Diputació de Barcelona es basa en zones geogràfiques delimitades on activitats empresarials i administració local treballen conjuntament per a la seva promoció i dinamització. L’Ajuntament rebrà una subvenció de 40.000 € i suport tècnic.

Foto: Òscar Rodbag
Foto: Òscar Rodbag

La ciutat de Mataró ha estat seleccionada per prendre part en el programa pilot de les APEU. El projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona i que compta amb la participació de divuit territoris, té com objectiu principal assentar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada dels centres comercials urbans, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.

Les APEU són àrees geogràfiques delimitades on les activitats empresarials i l’administració local es posen d’acord en un pla d’acció per promoure i dinamitzar la zona amb la finalitat de millorar-ne la competitivitat. Tenen un cicle de vida d'entre 3 i 5 anys i es financen gràcies a les quotes obligatòries dels establiments que en són membres. Es basen en els BID (Business Improvement District), com a model anglosaxó, el primer dels quals es va engegar als anys 70 a Toronto. Actualment n’hi ha uns 2.500 a tot el món.

Per optar a aquesta subvenció, destinada principalment a realitzar els treballs previs per a definir el model del futur APEU per Mataró, l’Ajuntament va presentar la seva candidatura tot posant en relleu els aspectes propis del model comercial de la ciutat i les oportunitats de futur.

En el marc d’aquesta candidatura, que va comptar amb el suport de les entitats representatives locals del sector comercial i de la restauració, va esdevenir molt important l’existència del Pla d’Impuls al Centre (PIC), les seves línies de treball i les accions que ja estan en marxa, així com del Pacte pel comerç i la restauració i de la Taula transversal del comerç.

Un Grup de treball APEU a Mataró serà l’encarregat d’analitzar la viabilitat del projecte i la definició del model que s’apliqui a la ciutat, així com de dibuixar el full de ruta per a la implantació de l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana. Aquest inclourà, entre d’altres, accions de sensibilització a tots els agents implicats. El grup està format per personal tècnic de l’Ajuntament i representants tècnics de les associacions Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, NEM, Associació Mercat Plaça Gran i Casc Antic, FAGEM, PimecComerç i Cambra de Comerç.

La subvenció que rebrà l’Ajuntament per a desenvolupar i implementar el programa pilot de les APEU és de 40.000 € (20.000 € per al 2021 i 20.000 € més per al 2022).

L’objectiu és que les polítiques estratègiques que es puguin desenvolupar a Mataró a partir de l'APEU millorin l’espai i alhora la competitivitat de les seves activitats econòmiques i s’afavoreixi la creació d’ocupació i la reducció de locals buits.

En aquest mateix sentit, l’Ajuntament de Mataró ja està implementant el PIC, com a instrument “pre-apeu” posat en marxa per revitalitzar el centre de la ciutat a nivell econòmic i urbanístic, però també orientat a la recuperació d’un entorn amable que faciliti i promogui l’activitat cívica i social de les persones. El PIC ja va ser definit, estructurat i orientat cap al model de les APEU, tant en la vessant de les línies d’intervenció com en el model de governança.

Publicat a