Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró organitza activitats al voltant del 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

Escoltar

Mataró organitza activitats al voltant del 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

La regidoria d’Igualtat, Feminisme i LGTBI amb la col·laboració d’altres entitats i agents del territori han elaborat un programa d’activitats per reflexionar sobre aquesta temàtica, afavorir el dret a la igualtat i la no-discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere, i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat. Enguany la campanya del 17 de maig s’emmarca en l’Escola de Feminismes i LGTBI i posa el focus en la temàtica del mes de maig: cossos dissidents.

Al voltant del 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, l’Ajuntament de Mataró amb la col·laboració amb d’altres entitats i organismes del territori presenten un programa d’activitats que està format per una exposició amb visites comentades, la presentació d’un llibre i una hora el conte especial. L’objectiu és fer reflexionar sobre aquesta temàtica, afavorir el dret a la igualtat i la no-discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere, i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.

Enguany la campanya s'emmarca en l'Escola de Feminismes i LGTBI, i centra la seva atenció en la temàtica del mes de maig, cossos dissidents. 

Del 14 de maig al 13 de juny, la sala d’exposicions de l’Ateneu de la Fundació Iluro acollirà l’exposició “Construccions identitàries. Work in progress de Mar C. Llop” La inauguració està prevista pel 20 de maig, a les 18.30 h que comptarà amb l’autora i amb la participació de l’educador sexual i activista feminista, Teo Pardo. També hi ha previstes visites comentades a càrrec de membres de l’entitat Mataró LGTBI. La reserva prèvia s’ha de fer a www.recintes.cat/mataro

La segona de les activitats serà la presentació del llibre “No estamos tan bien” de Rubén Serrano a la Biblioteca Antoni Comas, el 17 de maig a les 18.30 h. Cal fer reserva prèvia a www.matarolgtbi.org

A l’endemà, el 18 de maig, a les 18 h a la Biblioteca Pompeu Fabra, es portarà a terme l’hora del conte especial sobre la diversitat de gènere amb el títol “Prínceps de princesa” a càrrec de Núria Clemares. La reserva s’ha de fer a www.biblioteques.culturamataro.cat

 

Mataró, pionera en la defensa dels drets LGTBI

L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 17 de maig de 1990, va eliminar l’homosexualitat femenina i masculina de la llista de malalties mentals. En commemoració d’aquesta efemèride, el dia 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

Des del mes d’octubre de 2014, Catalunya disposa d’una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia). Aquesta llei ha permès ampliar el marc normatiu en l’àmbit LGBTI, i entre els seus objectius hi ha aconseguir reduir la discriminació i fomentar valors d’igualtat, respecte i tolerància.

Amb aquesta base legal, l’Ajuntament de Mataró va ser un dels municipis de Catalunya que va apostar per la posada en marxa, el gener del 2019, el Servei d’Atenció Integral (SAI) a la diversitat sexual i de gènere per assessorar i acompanyar a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

El SAI també és un servei de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de visibilitzar la diversitat d’orientacions sexuals i d’identitats de gènere, fomentant-ne la lliure expressió i prevenint la LGBTifòbia.

Aquest recurs dona resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.

Un dels serveis que s’ofereix és la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit a les persones trans*, majors i menors d'edat.

Publicat a