Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró rep més de 3 milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya per impulsar actuacions innovadores en la recollida selectiva

Escoltar

Mataró rep més de 3 milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya per impulsar actuacions innovadores en la recollida selectiva

L’Ajuntament de Mataró és l’ens públic que obtindrà la dotació econòmica més important de la convocatòria. La subvenció s’emmarca en l’estratègia de millora del servei de recollida dels residus, neteja viària i de platges que du a terme Mataró.

Reunió de l'alcalde de Mataró, David Bote,  i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire.
Reunió de l'alcalde de Mataró, David Bote, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire.

L’alcalde de Mataró, David Bote, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, s’han reunit avui per parlar dels canvis que projecta la ciutat en la millora de la gestió dels residus així com del compromís de l’Ajuntament amb la sostenibilitat i el medi ambient.

Mataró rebrà 3.469.585,06 € i és l’ens públic que obtindrà la dotació econòmica més important de la convocatòria, essent també el que involucra major població (128.265 hab.). En total l’ARC ha atorgat ajuts econòmics per un valor de 10 milions d’euros provinents de fons de la Generalitat a municipis i ens supramunicipals per  facilitar la implantació de models eficients de recollida selectiva.

Els fons, procedents de la Generalitat a través de la convocatòria per a la Compra Pública d’Innovació (CPI) en matèria de recollida selectiva de residus, inclouen tant sistemes de recollida porta a porta com de contenidors intel·ligents, que permeten la individualització dels usuaris i l’aplicació d’una taxa justa que aporti un nou incentiu a la recollida dels residus.

La subvenció que concedeix l’Agència de Residus de Catalunya a Mataró permetrà finançar prop del 50 % del cost total del projecte presentat que és 7.655.757,72 €.  La proposta presentada contempla proves pilot de recollida domiciliària de residus a urbanitzacions i de recollida comercial. Provarà diverses opcions d’individualització del servei per determinar quina s’ajusta millor a cada realitat de l’entorn urbà (porta a porta i determinats contenidors tancats amb obertura amb identificació).

Aquesta subvenció s’emmarca en l’estratègia de millora del servei de recollida dels residus, neteja viària i de platges que du a terme Mataró. El passat mes de maig es van adjudicar les noves contractacions d’aquests serveis, que ja han començat a implantar-se a la ciutat, i que han de posar els fonaments per una ciutat més neta, cívica, sostenible, ecològica i social. També han de permetre fer front a la millora de les xifres de recollida a Mataró i assolir expertesa en temes com la recollida porta a porta.

A més de Mataró també han rebut ajuts l’Ajuntament de Manresa  (2 M €) i el de Manlleu (1,2 M €) així com els consells comarcals del Baix Camp (425.950,67 €), i de la Conca de Barberà (1.525.381 €), la Mancomunitat de Recollida d’Escombraries de l’Urgellet (994.259,19 €) i el Consell Comarcal de Gironès (384.824,08 €).  Els resultats que es vagin assolint en els 7 projectes pilot finançats seran públics i estaran a l’abast de tots els ens locals de Catalunya, ja que han de servir de referencia per a la resta dels ens locals.

 

22 milions d’euros en nous ajuts per al foment de la recollida selectiva

Així mateix durant la seva visita a Mataró el director de l’ARC, Isaac Peraire, ha informat de la propera convocatòria d’ajuts econòmics de l’Agència per al foment de la recollida selectiva, corresponent a l’any 2021.

La convocatòria estarà dotada amb un import de 22 milions d’euros i l’import màxim de finançament d’una actuació és del 90%. Hi ha dos tipus beneficiaris: ens locals amb competències en recollida selectiva i/o autocompostatge (Línia 1) i, de l’altra, i productors de residus comercials i industrials (assimilables a municipals), és a dir, poden ser: empreses, associacions, gremis, fundacions, entitats sense ànim de lucre, escoles i universitats (Línia 2).

Publicat a