Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El procés de planificació estratègica Mataró Agenda Urbana 2030 constitueix els seus òrgans de governança

Escoltar

El procés de planificació estratègica Mataró Agenda Urbana 2030 constitueix els seus òrgans de governança

La ciutat de Mataró planteja el seu futur en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i amb la metodologia de l’Agenda Urbana 2030 marcada per Europa i sota el marc de l’Agenda Urbana Espanyola (AUE). Mataró Agenda Urbana 2030, amb el lema “Decidim avui la ciutat de demà”, inicia un procés de reflexió estratègica participatiu que compta amb un equip de persones expertes amb diferents àmbits i que necessita de la ciutadania perquè esdevingui una bona eina de gestió, planificació i priorització de les actuacions futures a realitzar.

La Comissió Mataró Agenda Urbana 2030. Foto: Ajuntament
La Comissió Mataró Agenda Urbana 2030. Foto: Ajuntament

L’alcalde, David Bote, ha presidit avui, 28 de febrer, l’acte de constitució oficial dels òrgans de governança del procés Mataró Agenda Urbana 2030. En primer lloc es compta amb una comissió assessora, formada per un grup de cinc persones expertes en diferents temàtiques: els comissionats i comissionades. En segon lloc es compta amb la comissió Mataró Agenda Urbana 2030 formada pel regidor d’Estratègia Agenda Urbana – Mataró 2030, Dani Hurtado, i representants de tots els grups municipals.

Mataró Agenda 2030 és un procés de reflexió on es vol comptar amb tota la ciutadania i agents del territori per definir la ciutat per a les generacions futures. El full de ruta ha d’incloure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides en l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i que ja són eix vertebrador del Pla de Mandat de Mataró 2021-2023.

En aquest exercici de reflexió, Mataró parteix de l’anterior pla estratègic, el Mataró 20/22 que va plantejar tres reptes globals: 1. La lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat; 2. La igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial i 3. La imatge, el reconeixement i la promoció de ciutat. D’aquests tres grans reptes van derivar un seguit d’actuacions, moltes d’elles executades i d’altres amb continuïtat però que s’han de revisar, ampliar o canviar en funció del nou escenari socioeconòmic que ha suposat la pandèmia de la Covid-19. 

Mataró té aquest compromís que s’ha de definir i aplicar a mitjà i llarg termini en consonància amb l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana Espanyola. De fet, la ciutat de Mataró és una de les 121 escollides pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per desenvolupar aquest procés per valorar qualitat, singularitat i capacitat de convertir-se en referent per a d’altres municipis. Aquest treball, que ha de comptar amb el pla d’actuació el proper mes de setembre, ha de ser un valor afegit per Mataró en el moment d’aconseguir Fons Europeus.

La fase inicial del projecte compta amb un equip de sis professionals, els comissionats i comissionades, referents en els seus àmbits que aportaran la mirada de l’expertesa.

 

Comissió Assessora

Jordi Marín és el coordinador i el responsable de l’àmbit de Ciutat Intel·ligent i Connectada. Exdirector general de Microsoft a Catalunya, és una de les figures més transcendentals en la transformació digital del país.

Fernando Fantova és consultor social expert en política, gestió i intervenció social i s’encarrega d’enfocar els plantejament de Ciutat Inclusiva.

Míriam Garcia és doctora en arquitectura, paisatgista i tècnica urbanista i és la comissionada per Ciutat Resilient.

Pere Merino, emprenedor i executiu mataroní amb una experiència de 30 anys en l'àmbit de la creació de software i serveis biotecnològics, és el responsable de Ciutat Pròspera.

Carolyn Daher és especialista en salut pública traslladant la investigació científica cap a la presa de decisions polítiques i és la comissionada per una Ciutat Ecològica i Saludable.

La ciutadania de Mataró pot comptar amb aquest equip per vehicular les seves idees, les seves aportacions i entre tots decidir la Mataró de demà. En aquest procés de participació es compta també amb la implicació de diferents agents del territori com l’àmbit universitari, els agents socials, les aliances i complicitats amb altres administracions, el sector econòmic i els mitjans de comunicació.

La ciutadania podrà participar properament a través d’actes presencials plantejats com a fòrums i debats que  tindran continuïtat a la plataforma Decidim Mataró, un espai virtual que serà un repositori d’informació i que comptarà amb tota la documentació, les reunions i  esdeveniments del procés. Aquest espai virtual donarà transparència a tot el procés i esdevindrà un camp de treball públic i privat. Gràcies a la seva vocació col·laborativa s’hi podran fer propostes i comentaris i a més serà una plataforma tant de visualització com de participació en els  debats.

Durant el proper de mes de març està previst fer un acte públic obert a tota la ciutadania on participaran els comissionats i comissionades i els espais de debat.