Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Lloguem! finalista dels European Responsible Housing Awards

Escoltar

El projecte Lloguem! finalista dels European Responsible Housing Awards

El projecte de transformació del mercat de lloguer d’habitatge impulsat per l’Ajuntament de Mataró competeix en la categoria de finançament just per a l’habitatge assequible. El guanyador es coneixerà el proper 16 de juny en el marc del 3r Festival Internacional de l'Habitatge Social que tindrà lloc a Hèlsinki.

El projecte Lloguem! ha estat seleccionat com a finalista dels European Responsible Housing Awards, uns guardons que arriben a la seva quarta edició reconeixent les millors pràctiques i les actuacions més innovadores en l'àmbit de l'habitatge públic a Europa.

Lloguem!, el projecte que vol transformar el mercat de lloguer d’habitatge a la ciutat, és un dels 4 finalistes de la categoria ‘Finançament just per a l’habitatge assequible’. Lloguem! competirà contra un projecte d’habitatge assequible per a graduats universitaris a la ciutat polonesa de Poznán, un projecte d'habitatge social sense ànim de lucre a Tuzla (Bòsnia i Hercegovina), i un projecte d’habitatge públic i respectuós amb el medi ambient al barri d’Svartlamon aTrondheim (Noruega).

Actualment el projecte ja gaudeix d’un impacte notable a Mataró. El què s’ha valorat  especialment és com el Projecte Lloguem! ha desenvolupat formes de col·laboració entre l’administració pública i iniciatives de l’economia social i solidària per a generar una oferta d’habitatge assequible a la ciutat de Mataró, i com aquesta experiència pot resultar imitable a altres ciutats. Des de l’inici, el projecte ha captat 53 habitatges i a vist la llum la primera cooperativa d’habitatge de lloguer dispers (Bloc cooperatiu).

El guanyador es donarà a conèixer en un acte que tindrà lloc el proper 16 de juny en el marc del 3r Festival Internacional de l'Habitatge Social que aquest any es celebra a Helsinki.

 

Els Premis europeus d'habitatge responsable

Els European Responsible Housing Awards van néixer el 2014 com una iniciativa finançada per la Unió Europea i centrada en la responsabilitat social corporativa al sector de l'habitatge social i assequible. Amb el temps s'han convertit en una oportunitat per als proveïdors d'habitatges públics, socials i cooperatives per participar en una competició d’àmbit europeu i mostrar casos d’èxit, innovacions i bones pràctiques.

Els premis s’organitzen en cinc categories diferents i en aquesta edició s’han presentat un total de 70 propostes procedents de 20 països diferents. El projecte mataroní ha resultat un dels 23 finalistes seleccionats per un jurat que està format per 15 experts en habitatge de la Comissió Europea, el Banc Europeu d'Inversions i el Sindicat de Llogaters, així com experts en RSC d’altres sectors.

 

Una seixantena de sòcies ja formen part del projecte

Nascut el 2018, una de les finalitats principals de Lloguem! és transformar el mercat de lloguer d’habitatge a Mataró oferint a les persones llogateres accés a un habitatge assequible i amb valors socials i solidaris. El projecte vol donar una nova vida a habitatges desocupats de la ciutat i fomentar que la ciutadania de Mataró tingui un major accés a l’habitatge oferint uns lloguers per sota del preu de mercat.

Actualment el projecte ja gaudeix d’un impacte notable a Mataró. En el marc del projecte, el mes de febrer de 2021 es va constituir la cooperativa de llogateres Bloc Cooperatiu, que ja compta amb una setantena de sòcies i ja n’hi ha d’altres en llista d’espera  per accedir a nous habitatges cooperatius de lloguer. El nombre de propietaris que han posat els seus pisos a disposició de la cooperativa arriba a la cinquantena  i en la majoria de casos la intenció és perpetuar la col·laboració amb Bloc Cooperatiu més enllà de la data dels actuals contractes.

Els responsables del projecte destaquen que Lloguem! vol abordar les regles del mercat de lloguer per aconseguir unes condicions de lloguer més justes entre propietàries i llogateres.

En el marc del projecte, el mes de febrer de 2021 es va constituir la cooperativa de llogateres Bloc Cooperatiu, que ja compta amb una setantena de sòcies i ja n’hi ha d’altres en llista d’espera per accedir a nous habitatges cooperatius de lloguer.

Publicat a