Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TubVerd suma més equipaments i activitats que aposten per l’energia obtinguda de l’aprofitament de residus

Escoltar

El TubVerd suma més equipaments i activitats que aposten per l’energia obtinguda de l’aprofitament de residus

Amb les obres del nou ramal per l’eix Lluís Companys el TubVerd acabarà el 2022 donant servei a 25 equipaments educatius i esportius, a més d’activitats industrials, residències, edificis d’habitatges, l’Hospital i edificis amb activitat comercial i d’oficines.

Instal·lacions del TubVerd. Foto: Ajuntament
Instal·lacions del TubVerd. Foto: Ajuntament

TubVerd és un servei 100% municipal, impulsat per Aigües de Mataró, SA, amb l’objectiu de desenvolupar projectes energètics que ajudin a fer més sostenible el model de ciutat. És una xarxa urbana que distribueix calor i fred mitjançant la circulació d’aigua en un projecte innovador i alineat amb els principis de l’economia circular.

El subministrament d’aquesta energia tèrmica es fa mitjançant una doble xarxa de canonades soterrades que transporten fins als edificis connectats aigua freda i calenta (per climatització, aigua calenta sanitària). Les fonts de producció de calor principals són, per una banda, el vapor generat en el procés d’incineració de la fracció resta de les escombraries al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, i en menor mesura, l’aprofitament del biogàs excedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró. L’energia primària del TubVerd és, per tant, local i no fòssil.


Una xarxa de canonades equivalent a la distància de Mataró a Barcelona

Quan finalitzin les obres del nou ramal que s’està instal·lant per l’eix Lluís Companys, el traçat del TubVerd tindrà 25 km de canonades per a subministrament de calor i 2,8 km per a subministrament de fred.

L’ampliació de la xarxa ara en execució permetrà arribar a molt més usuaris, tant equipaments públics com edificis privats. Donarà servei, entre altres, a les escoles Camí del Mig i Torre Llauder, l’Escola Bressol El Tabalet, l’Institut Laia l’Arquera, el Poliesportiu Municipal Eusebi Millan, els camps municipal de futbol de Pla d’en Boet i Can Xalant, l’escorxador Torrent i Fills i la residència de la Gent Gran de l’ICASS de l’avinguda de la Gatassa. La previsió és que aquestes obres estiguin acabades a finals de setembre. En termes globals, quan acabi el 2022 es preveu que estaran connectats al TubVerd 17 centres educatius, 8 equipaments esportius, 2 instal·lacions industrials, 2 residències per a la gent gran, 11 edificis d’habitatges, 1 centre hospitalari (Hospital de Mataró) i 3 edificis amb activitat comercial i d’oficines.

L’ús del TubVerd suposa un 77 % d’estalvi d’emissions de CO2 respecte a produir la mateixa quantitat d’energia mitjançant combustibles fòssils, l’equivalent a 530 Ha de bosc.


3,5 milions d’inversió entre 2021 i 2023

L’extensió del TubVerd s’emmarca en l’estratègia Mataró pel Clima com a impuls a la transició energètica a favor d’energies més sostenibles, que permetin reduir emissions i contribuir a mitigar les conseqüències del canvi climàtic. També s’emmarca en els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.

En el període 2021-2023, la inversió en el desplegament de la xarxa se situarà a l’entorn dels 3,5 milions. Les principals actuacions desenvolupades, en execució i previstes són:

  • Nova conducció cap al polígon del Cros d’Argentona des de la rotonda del Mas Costabella, que al 2022 ha permès la connexió a la xarxa del TubVerd a les instal·lacions del Grup Carni Viñals Soler com a primer client industrial.

  • Execució del ramal Lluís Companys, amb una inversió d’1,5 milions a càrrec d’Aigües de Mataró. L’Ajuntament hi destina 287.000 € més per fer arribar les connexions als diferents equipaments municipals.

  • Ampliació de la capacitat de producció de calor amb una nova escomesa de vapor de la incineradora. Previsió de posada en servei juliol 2022.

  • Ampliació de la capacitat de producció de fred amb un nou dipòsit d’acumulació d’aigua freda. Previsió d’execució de l’obra durant el 2023.

  • Ampliació de la xarxa dins de l’àmbit Iveco-Farinera i Torre Barceló, previst pel 2023.

  • Instal·lació d’una planta fotovoltaica de 64 kWp per autoconsum a la coberta de l’edifici del Tub Verd (en curs).

 

A banda del TubVerd, Aigües de Mataró amplia aquest 2022 l’activitat vinculada a l’energia amb l’encàrrec, per part de l’Ajuntament, d’instal·lar cobertes fotovoltaiques a 25 equipaments de la ciutat.



Galeria d'Imatges

Publicat a