Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els ajuntaments de l’Arc Metropolità presenten les seves prioritats i objectius a la Generalitat

Escoltar

Els ajuntaments de l’Arc Metropolità presenten les seves prioritats i objectius a la Generalitat

Mataró és una de les 9 ciutats que integren l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, que avui ha presentat els seus objectius i àmbits de treball al vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. Durant la trobada s’han tractat temes relacionats amb la mobilitat, les infraestructures i les polítiques d’habitatge.

Imatge de la reunió celebrada a les dependències de la Generalitat. Foto: AjSabadell
Imatge de la reunió celebrada a les dependències de la Generalitat. Foto: AjSabadell

Representants de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, entre els quals hi havia l’alcalde de Mataró, David Bote, s’han reunit avui amb el vicepresident del Govern de la Generalitat i responsable de Polítiques Digitals i de Territori, Jordi Puigneró. Durant la trobada, l’Associació presidida per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha exposat al vicepresident els seus objectius i àmbits de treball dins la voluntat de reforçar la veu dels municipis de la segona corona en la presa de decisions, i en la planificació i desenvolupament tant de la Regió Metropolitana com del conjunt del territori.

Durant la trobada s’ha abordat la necessitat d’inversions tant a la xarxa ferroviària com a la viària que permetin millorar i garantir la mobilitat de persones i mercaderies, tant entre els municipis que integren l’arc metropolità com amb els principals centres d’activitat i infraestructures (l’Aeroport de Barcelona-El Prat, el Port de Barcelona o les estacions de Sants i la Sagrera).

Així mateix, s’ha posat de manifest la necessitat de treballar conjuntament les polítiques en matèria d’ordenació de sòl i d’habitatge que aportin solucions globals a qüestions com l’envelliment del parc d’habitatges, les tensions socials derivades d’aquesta situació o la necessitat de disposar de pisos a preu assequible amb les condicions d’accessibilitat i eficiència energètica mínimament exigibles.

A la reunió també hi ha participat el secretari general del departament, Ricard Font; el secretari d'Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells; el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín; la directora de l'Incasòl, Mercè Conesa; el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra; la directora dels Serveis Territorials del departament a Barcelona, Maria Mercè Santmartí; els vicepresidents de l’Associació de l’Arc Metropolità, Xavier Fonollosa i Pere Regull, i diversos alcaldes, alcaldesses i representants municipals.

 

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità va ser constituïda l’abril de 2021 pels municipis de Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. L’entitat pretén unir allò que s’anomena segona corona de Barcelona, una sèrie de municipis amb característiques molt similars i necessitats específiques i diferents d’altres municipis de Barcelona.

L’Associació busca establir una estratègia conjunta i coherent de tot aquest àmbit territorial, així com cercar sinergies i treballar conjuntament per enfortir el territori, garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans i dotar les ciutats de bones infraestructures i connexions entre elles.

Qualsevol municipi de més de 25.000 habitants en pot formar part, i els municipis amb menys habitants hi tenen garantida la representació a través del Consells Comarcals, que també s’hi poden integrar. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants.

El passat 15 de desembre, els representants de l’entitat es van reunir amb la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. D’aquella trobada en va sortir el compromís de signar un protocol amb els ajuntaments de l’Arc Metropolità per construir habitatge públic de lloguer assequible.

Publicat a