Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En marxa vuit projectes de renovació d’enllumenat i el canvi de 1.300 llumeneres amb una inversió conjunta d’1,9 milions

Escoltar

En marxa vuit projectes de renovació d’enllumenat i el canvi de 1.300 llumeneres amb una inversió conjunta d’1,9 milions

Les actuacions s’han iniciat al març. Gràcies a les inversions del Pla d’Enllumenat Públic els fanals de Mataró consumeixen ara un 40 % menys d’energia que al 2015 (de 6,48 milions de kWh a 3,92 milions de kWh), que representa un estalvi econòmic del 49 % (de 979.558 € a 499.890 €).

Treballs de canvi de llumeneres avui al carer d'en Pujol. Foto: Ajuntament
Treballs de canvi de llumeneres avui al carer d'en Pujol. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ja té en marxa els treballs dels 8 projectes de renovació i millora de quadres d’enllumenat que es preveia executar aquest 2022. Les obres afecten a diferents barris de la ciutat i es preveu que totes estiguin acabades al setembre.

Els treballs consisteixen en la renovació de l’estesa d’alimentació elèctrica, la reubicació de punts de llum i el canvi dels mateixos per tecnologia LED. Els projectes que estan en execució o a punt per començar aquesta setmana afecten als següents àmbits:

  • Els Molins (quadres CF, IJ, OB i OC): afecta a 26 carrers i places del barri. Les obres van començar el 7 de març i tenen una durada prevista de 5 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Electricitat Boquet SL per un import de 256.173,87 €.
  • Peramàs i l’Eixample (quadres BP i M): afecta a 12 carrers i places. Les obres van començar el 7 de març i tenen una durada prevista de 3 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Alumbrados Viarios SA i tenen un cost de 96.894,23 €.
  • Eixample (quadres T, Y, BM, RA, N i O): afecta a una vintena de vials. Les obres van començar el 22 de març i tenen una durada prevista de 3 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Alumbrados Viarios SA i tenen un cost de 241.485,24 €.
  • Entorns de la Via d’Europa i La Llàntia (quadres EC, EF i CZ): afecta 17 carrers de l’àmbit d’actuació. Les obres van començar el 22 de març i tenen una durada de 3 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Alumbrados Viarios SA i tenen un cost de 252.675,04 €.
  • Eixample (quadre AN): afecta a 9 carrers. Està previst que les obres comencin el 30 de març i tinguin una durada de 2 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Alumbrados Viarios SA i tenen un cost de 104.284,66 €.
  • Centre i Eixample (quadre AP): afecta a 13 carrers i espais públics. Està previst que les obres comencin el 30 de març i tinguin una durada de 3 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Electricitat Boquet SL i tenen un cost de 162.802,23 €.
  • Rocafonda (quadre OI): afecta a 9 vials. Està previst que les obres comencin el 30 de març i tinguin una durada de 2 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Electricitat Boquet SL i tenen un cost de 87.092,09 €.
  • Camí de la Serra (quadres CC, CB, CD, CE i EN): afecta a 22 carrers i places. Està previst que les obres comencin el 30 de març i tinguin una durada de 5 mesos. S’han adjudicat a l’empresa Electricitat Boquet SL i tenen un cost de 509.086,91 €.

El detall dels carrers afectats en cada projecte es pot consultar a l’apartat La ciutat al dia del web municipal. Mentre durin les obres hi pot haver afectacions puntuals al trànsit així com a zones d’estacionament i de càrrega i descàrrega.

Els projectes d’enllumenat estan finançats pel Programa General d’Inversions (PGI) de la Diputació de Barcelona en el marc del Pla de Concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023.  A més, les actuacions formen part del desplegament del Pla Director de l’Enllumenat Públic.


Substitució de llumeneres per adaptar els fanals a tecnologia LED

A banda dels 8 projectes de renovació i millora de l’enllumenat, l’Ajuntament està executant les darreres actuacions per aconseguir que el 100 % dels fanals de Mataró estiguin adaptats a tecnologia LED, un dels objectius també del Pla Director de l’Enllumenat Públic. Així, s’aposta per tecnologies que permetin un consum d’energia més baix, una major qualitat lumínica, un menor cost de manteniment i proporcionin una vida útil més llarga de les instal·lacions.

Entre gener i febrer l’Ajuntament ha adquirit i substituït 957 llumeneres, la part del fanal on es subjecten les làmpades o bombetes i es connecten al circuit elèctric. Abans de l’estiu té previst canviar-ne 339 més, a banda d’aquelles que es renoven en els projectes de millora dels quadres d’enllumenat. Els punts de llum que quedin pendents d’adaptar a LED després d’aquestes actuacions (un 4 %) es substituiran mitjançant el contracte de manteniment de les instal·lacions.

Les noves llumeneres s’estan adquirint gràcies a l’acord marc de serveis i subministrament d’elements d’eficiència energètica en l’enllumenat públic tramitat per l’Associació Catalana de Municipis. La despesa global en les 1.300 llumeneres és de 191.484,2 € (IVA inclòs), i les feines s’han encarregat a les empreses Novatilu SL i Electricitat Boquet SL.


Pla Director de l’Enllumenat Públic

El Pla Director de l’Enllumenat Públic de Mataró, aprovat al 2018 després de realitzar una auditoria per avaluar-ne l’estat, preveia executar en 8 anys inversions per valor de 7,3 milions d’euros, amb l’objectiu d’aconseguir unes instal·lacions més eficients.

Amb les inversions que s’han anat executant, l’enllumenat consumeix ara un 40 % menys d’energia que al 2015 (de 6,48 milions de kWh a 3,92 milions de kWh). Econòmicament, els fanals també són molt més eficients, ja que, a preus actuals, el cost econòmic ha passat de 979.558 € a 499.890 €, que representa un estalvi del 49 %.

A finals de 2022, quan estiguin executades totes les actuacions iniciades i planificades per a aquest any, es preveu que l’Ajuntament ja haurà executat un 71,64 % de les inversions que contemplava al Pla (5,26 milions).


Galeria d'Imatges

Publicat a