Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova el Pla d’Acció de Mataró Agenda Urbana 2030

Escoltar

L’Ajuntament aprova el Pla d’Acció de Mataró Agenda Urbana 2030

El Pla incorpora elements de la diagnosi, el desenvolupament participatiu i la proposta de projectes estratègics que han de definir la ciutat del futur.

El Pla d’Acció del Mataró Agenda Urbana 2030 es constitueix com un full de ruta que servirà per guiar la planificació local a mig termini cap a un desenvolupament més sostenible, humà i resilient. El document, que ha estat aprovat pel Ple, segueix la metodologia marcada per l’Agenda Urbana Espanyola, que es caracteritza per un enfocament flexible dins d’una estratègia viva, coherent i en evolució constant involucrant als actors públics i privats del territori.

Després d’un intens i ampli procés participatiu en el qual s’han celebrat fòrums amb agents externs experts, agents locals i ciutadania s’han identificat reptes de ciutat, i s’han recollit les diferents propostes d’actuació, que han servit per definir els projectes del Pla d’Acció, un document que suposa un marc estratègic, un projecte de ciutat. També s’han desenvolupat debats temàtics oberts a la ciutadania.

La diagnosi urbana de la ciutat de Mataró s’ha fet a través de  cinc mirades o àmbits estratègics. Ciutat Pròspera, que busca generar una ocupació de qualitat per oferir un projecte de benestar a la ciutadania sense comprometre el futur de les generacions vinents; Ciutat Inclusiva, que tracta de promoure una participació justa i en igualtat de condicions en les esferes econòmica, social i política; Ciutat Resilient, centrada en la prevenció i reducció dels efectes del canvi climàtic mitjançant solucions basades en la natura; i Ciutat Ecològica i Saludable, per fomentar un model de desenvolupament respectuós amb l’entorn, i per últim un àmbit estretègic de caire més transversal; Ciutat Intel·ligent i Connectada, per retenir el talent i aprofitar el potencial de la innovació i la tecnologia.

El treball d’aquests àmbits estratègics ha estat aliniat amb els 10 objectius que proposa l’Agenda Urbana Espanyola. 

 

Procés participatiu

El Procés de participació per a l’elaboració de l’Agenda Urbana Mataró 2030 s'ha articulat com una eina de transformació social i urbana amb l’objectiu de recollir mirades i opinions de la ciutadania per tal de defnir quina ciutat volem al 2030.

És per això que la identificació de reptes urbans, els objectius prioritaris i els projectes que componen el Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030 s’han definit després d’un intens procés de treball col·lectiu amb la participació tècnica i ciutadana mitjançant la celebració de diferents fòrums, debats i jornades tècniques, a més del recull de comentaris i opinions des de la ciutadania mitjançant la plataforma DECIDIM.

Tot aquest procés s’ha concretat amb la definició de 28 projectes entre els que s’inclouen Mataró circular 2030 o Desenvolupament de les Cinc Sènies com l’espai agrari de la ciutat, dins de la mirada estratègica de Ciutat Pròspera. En el marc de Ciutat Inclusiva hi ha la rehabilitació energètica de comunitats vulnerables, la sensorització de les llars o la creació d’un espai escènic. Pel que fa als projectes inclosos en la Ciutat Ecològica i Resilient s’hi troben, entre d’altres, la renaturalització de l’espai urbà i el desplegament de comunitats energètiques i autoconsum compartit. Finalment en el marc de la Ciutat Intel·ligent i Connectada hi ha el projecte de la digitalització de la gestió de l’aigua o la creació d’una oficina de gestió de dades.

Un cop definits els 28 projectes, un dels propòsits a curt termini de l'Agenda Urbana de Mataró, és la introducció d'una nova figura estratègica, basada en l'establiment d'una sèrie de missions, en forma d’objectius quantificables i acotats en el temps, al voltant de les quals pivotaran els reptes, els objectius i els projectes dels futurs plans d'acció que s'aniran elaborant i actualitzant anualment. Tot plegat servirà perquè es puguin determinar les prioritats.

El Pla d´Acció de l´Agenda Urbana Mataró 2030 s´articula com una eina per a la transformació urbana i per a una crida a l´acció de la ciutadania i dels agents socials i econòmics del municipi. Per això, a partir de la visió compartida de ciutat i d'un nombre destacable de projectes estratègics en curs, caldrà readaptar els criteris de futur superant la lògica del mandat i incorporant els nous desafiaments derivats del canvi climàtic i l’actual context socioeconòmic per als propers anys.

Podeu trobar més informació sobre Mataró Agenda Urbana 2030 a https://www.mataro.cat/sites/agendaurbana2030