Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament defensa la necessitat d’establir limitacions al mercat de lloguer per defensar el dret a l’habitatge

Escoltar

L’Ajuntament defensa la necessitat d’establir limitacions al mercat de lloguer per defensar el dret a l’habitatge

Mataró és una de les ciutats que disposa de la condició d’àrea tensa que permetia, entre d’altres mesures, aplicar l’índex de preus de lloguer evitant l’augment continuat dels mateixos. Entitats relacionades amb el lloguer i la compra-venda d’habitatges han obert un recurs administratiu contra la declaració de Mataró com a àrea tensa d’habitatge. Davant d’aquests recursos judicials, l’Ajuntament de Mataró ha decidit presentar-se com a codemandat amb l’Agència Catalana de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya per defensar la necessitat de seguir tenint la condició d’àrea amb mercat d’habitatge de lloguer tens.

La Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus del lloguer contempla la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens. Aquesta llei ha rebut un revés judicial per part del Tribunal Constitucional que ha tombat set dels articles que inclou, entre ells el relatiu a les àrees tenses d’habitatge.

A més, aquest article en concret també ha rebut el recurs contenciós administratiu contra l’Agència Catalana de l’Habitatge presentat per Josel, S.L.U; i pel consell de col·legis territorials d’administracions de finques de Catalunya, el consell general de cambres de la propietat urbana de Catalunya, l’Assossiació d’API’s de Catalunya i el consell de col·legis oficials d’API’s de Catalunya, que demana la suspensió de la resolució de l’Agència de l’habitatge de Catalunya on declarava Mataró àrea de mercat d’habitatge tens.

Tot i que aquest recurs s’adreça a la Generalitat, en concret a l’Agència Catalana de l’Habitatge, l’Ajuntament de Mataró té dret a personar-se per defensar els seus interessos i ha decidit presentar-se com a codemandat en aquestes dues causes, ja que es demana anular la resolució DSO/2812/2021 on es declara que molts municipis, entre ells Mataró, com àrea de mercat d’habitatge tens.  

En aquests moment també s’està negociant, a nivell estatal, la futura “ley de vivienda” on s’està treballant amb el mateix concepte de mercat tens com a zona en la que es pot aplicar alguna mesura de contenció dels preus.

 

Dades del mercat de lloguer

El mercat de lloguer és un segment de mercat clau per a la garantia del dret a l’habitatge tant a Mataró com a d’altres àmbits territorials. És clau per a garantir l’accés de persones que no poden o no volen adquirir un habitatge permetent unes condicions d’esforç econòmic i de d’accessibilitat més favorables que el mercat de propietat.

Mataró té un mercat de lloguer percentualment més important que els municipis del voltant que, tanmateix, no resulta suficient per atendre les necessitats de la població de Mataró.

Entre els anys 2015 i 2020, la renda mitjana de lloguer segons les dades de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) va augmentar un 29,96% situant-se a 2020 en 654,1€ (a 2015 era de 503,31€). A més, el nombre de contractes que es subscriuen anualment va disminuir un 16,37% en el mateix termini (menys oferta).

Per contra, només en el darrer any (en el que la llei de contenció de rendes és vigent), els preus han disminuït un 2,8% trencant la tendència a l’alça dels darrers anys i mostrant la necessitat d’incidir en aquesta limitació dels preus.

L’Ajuntament mitjançant el servei d’habitatge, segueix amb el compromís del Pla de mandat 2019-2023 de protegir l’ús residencials dels habitatges en igualtat de condicions.  

Publicat a