Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró condemna les accions bèl·liques de Rússia contra Ucraïna, dona suport a la societat ucraïnesa i defensa la pau

Escoltar

Mataró condemna les accions bèl·liques de Rússia contra Ucraïna, dona suport a la societat ucraïnesa i defensa la pau

La Junta de Portaveus celebrada ahir, 28 de febrer, va aprovar per unanimitat dues Declaracions institucionals sobre el conflicte a Ucraïna: una presentada per tots els grups municipals amb representació al consistori i l’altra de la Federació de Municipis de Catalunya. Avui dimarts 1 de març, a les 19 h, està prevista una concentració de rebuig a la guerra davant de l'Ajuntament.

La Declaració institucional presentada pels grups municipals de Mataró és la següent:

“El passat 24 de febrer, el món va viure amb consternació l’inici de l’atac militar de Rússia contra Ucraïna. Una guerra d’agressió sense cap justificació i en forma d’atac i bombardeigs generalitzats en el que sembla una invasió a gran escala.

La disputa entre Rússia i Ucraïna és un conflicte polièdric en el qual els aspectes històrics,  culturals, geopolítics i econòmics es creuen. Aquesta gran complexitat requereix una responsabilitat de la mateixa  dimensió a l’hora de trobar-hi una sortida pacífica, no només per part dels actors directament  implicats sinó també, i molt especialment,  per la Unió  Europea, per tal de generar espais de negociació, cooperació i acord. 

La societat catalana està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes,  tal com va mostrar de manera massiva les campanyes de solidaritat amb Bòsnia davant del conflicte dels Balcans ara fa 30 anys, de les manifestacions de la Plataforma Aturem la Guerra ara fa vint anys davant de la Guerra d’Iraq, o de les mobilitzacions d’ara fa cinc anys a favor de  l’acollida de refugiats derivada de la crisi humanitària provocada per la Guerra de Síria. 

Per aquesta raó, i donant resposta a aquest anhel, des del municipalisme solidari creiem que cal  contribuir a desescalar el conflicte i apostar per la desmilitarització de la zona i per l’establiment  d’un diàleg enfocat a la construcció de pau. A dia d’avui, la seguretat i el lliure exercici de drets  de la població civil està en perill, una situació que s’agreujarà molt més amb l’existència d’un  conflicte bèl·lic obert, un fet que generarà de ben segur migracions forçades que caldrà atendre,  violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d’Europa. Per tot això apel·lem a la  comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per  preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió.

Per tot això exposat, tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró proposen l’adopció dels següents acords.

PRIMER.- Condemnar amb la màxima rotunditat aquesta agressió militar per part del règim de Putin, contrària al dret internacionals, als acords de Minsk i a la Carta de les Nacions Unides, que suposa una flagrant vulneració de la sobirania i la integritat territorial d’un estat.

SEGON.- Exigir la retirada immediata de les tropes russes de territori ucraïnès i el cessament urgent dels atacs”.

El text de la Declaració institucional de la Federació de Municipis de Catalunya és el següent:

“Davant de la injustificada intervenció militar russa sobre el territori ucraïnès, la Federació de Municipis de Catalunya denúncia i condemna aquesta acció militar i la vulneració del Dret Internacional, així com dels acords de Minsk de 2014 i de la Carta de les Nacions Unides per part de la Federació Russa.

L’atac de les forces russes no té precedents en territori europeu, i comportarà conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, sobre Ucraïna, Europa i també a escala mundial, alhora que posa fi a anys d’esforços per trobar una solució pacífica al conflicte de la regió ucraïnesa de Donbas.

Els atacs deliberats contra persones i béns civils, i els atacs indiscriminats que maten i fereixen civils, constitueixen crims de guerra.

La societat catalana i el municipalisme estem compromesos amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, com hem mostrat de forma reiterada en els anys. La diplomàcia ha de ser la via de resolució dels conflictes.

És per això que exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa. També exigim retrobar el diàleg per a la construcció de pau.

Apel·lem a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió i ens solidaritzem amb el poble ucraïnès davant d’aquest atac, i especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats.

La Federació de Municipis de Catalunya ens sumem a la declaració realitzada per altres entitats municipalistes com la declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya en defensa de la pau.

Finalment, ens reafirmem que la guerra mai és la solució als conflictes. El diàleg regeix dia a dia la nostra forma de solucionar els conflictes i la construcció de la pau en les nostres vides i en les dels nostres pobles i ciutats.
Així mateix promovem la participació de la ciutadania manifestant-se el proper dimarts a les 19.00 hores a la porta dels ajuntaments dels municipis catalans com a mostra de rebuig”.

Publicat a