Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró revisa el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) i l’adapta a nous escenaris i necessitats

Escoltar

Mataró revisa el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) i l’adapta a nous escenaris i necessitats

El DUPROCIM és el document que ordena i coordina els plans i protocols de Protecció Civil a la ciutat amb l’objectiu de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi.

Danys causats pel temporal Glòria a Mataró.  FOTO: Ajuntament
Danys causats pel temporal Glòria a Mataró. FOTO: Ajuntament

Els plans de protecció civil s’han d’adaptar periòdicament  als canvis que es puguin produir i s’han de revisar cada quatre anys a fi de mantenir plenament la seva capacitat operativa. En aquest cas s’han revisat, actualitzat i adaptat als canvis que en els darrers temps hi ha hagut a les normatives i a les noves necessitats generades.

Al DUPROCIM s’han introduït referències a aspectes com els riscos per ventades, contaminació ambiental, sequera, malalties emergents de risc potencials o aglomeracions. Així mateix s’han revisat els protocols d’actuació i s’ha elaborat un catàleg  a partir de la revisió de l’aforament dels diferents espais, instal·lacions i equipaments municipals que poden acollir un elevat número de persones incorporant els paràmetres COVID.

La revisió del DUPROCIM també contempla, dins l’apartat de risc d’incendis forestals, l’actualització de la cartografia municipal amb les zones boscoses, agrícoles, rieres, urbanitzacions, masies o la delimitació de franges d’autoprotecció. Per actualitzar el document, a més,  s’ha dissenyat un nou mapa de les zones aeroportuàries que hi ha a la ciutat o dels punts que compten amb desfibril·ladors externs automàtics (DEA).

El Document Únic de Protecció Civil Municipal preveu la posta en marxa d’una aplicació informàtica  que inclourà tots els documents, recursos humans i materials així com les persones vulnerables que hi pugui haver en cas d’emergència, de manera que permetrà  activar de forma més ràpida una millor resposta en cas de necessitat . Aquesta aplicació, a més, facilitarà el registre i seguiment de les incidències que es produeixin.

Finalment, la revisió del DUPROCIM ha permès revisar i ampliar la composició de la Comissió Municipal de Protecció Civil amb la incorporació de noves àrees municipals i efectius com meteoròlegs o els Agents de Defensa Forestal (ADF).

El document, es va aprovar inicialment en el ple celebrat ahir i ara passarà a informació pública durant un període de trenta dies perquè es puguin presentar al·legacions i/o reclamacions. Si no es presenta cap al·legació ni reclamació el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) s’aprovarà de forma definitiva i finalment l’homologarà la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

 

 

 

 

Publicat a