Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró treballa per evitar el maltractament a les persones grans

Escoltar

Mataró treballa per evitar el maltractament a les persones grans

El 15 de juny és el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans. L’Ajuntament de Mataró, a través del lideratge i impuls de la Comissió per a l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans, treballa en aquesta problemàtica des de l’any 2010 amb l’objectiu de preveure, detectar i abordar les situacions de maltractament així com per evitar-les. Mataró disposa des de fa un any de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans i realitza accions formatives.

El maltractament vers les persones grans és un tipus de violència que segons l’Organització Mundial de la Salut sovint és invisible i difícil de detectar. És una vulneració dels drets humans, afecta la salut tant física com mental de les persones grans i cal treballar per evitar-la. L’Ajuntament de Mataró impulsa i lidera, des de l’any 2010, la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans.  

Aquesta comissió està formada per representants dels serveis de salut de l’ICS (Institut Català de la Salut) i del Consorci Sanitari del Maresme, del Centre sociosanitari Hestia Maresme, dels cossos de seguretat (Mossos d’Esquadra i Policia Local), del Servei de Gent Gran Activa, del Servei Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada de la Generalitat de Catalunya), el Servei de Teleassistència, farmàcies de Mataró, l’il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, representants dels centres de dia i residències de les persones grans i el Servei de Benestar Social, que impulsa i lidera aquesta comissió de treball.


Dades Mataró

Les dades que es disposen a Mataró sobre la incidència dels maltractaments vers les persones grans són escasses, com a la resta de municipis, per la manca d’estudis sobre aquesta xacra social. Des de Benestar Social es recullen les dades dels casos detectats tant en el propi servei com en d’altres serveis municipals o organismes del territori.

L’any 2019, abans de la pandèmia, es van detectar un total de 40 persones que havien patit alguna tipologia de maltractament. L’any 2020, en plena pandèmia, es van poder comptabilitzar només 20 persones que patien situacions de maltractament. L’any 2021, coincidint amb la difusió i implementació de la Guia Local per fer front als maltractaments a les persones grans, se’n van detectar 72 casos (64 dones i 8 homes).

En quan a la tipologia dels maltractaments normalment es donen conjuntament més d’un tipus de maltractament. Durant l’any 2021 s’han identificat 132 formes de maltractament (que han afectat a les 72 persones detectades). La forma més comú és el maltractament psicològic, seguit de l’abús econòmic i del maltractament físic.

 

Guia local i formació

Un cop presentada la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans, ara des del servei de Benestar Social s’està implementant amb la col·laboració dels serveis i entitats que formen part de la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans. Durant el procés de creació de la Guia així com ara en la seva implementació, la Diputació de Barcelona ha ofert assessorament i suport tècnic. També s’ha comptat amb el suport de l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA).

S’ha elaborat un pla per la implementació de la guia, a desenvolupar entre els anys 2021 i 2024, amb 41 accions distribuïdes en 5 eixos estratègics:

Eix 1: Difusió de la guia Local

Eix 2: Abordatge en xarxa

Eix 3: Sensibilització

Eix 4: Coneixement

Eix 5: Avaluació i seguiment

Durant l’any 2021 i el primer semestre del 2022 s’han realitzat prop d’una desena de xerrades a diferents col·lectius: als casals municipals de la gent gran; a la Comissió de Qualitat de Vida; Consell de la Gent Gran; als alumnes del Cicle Superior d’Integració Social de l’Institut Puig i Cadafalch; a personal tècnic de diferents serveis municipals.

 

15 de Juny

L'objectiu d'aquest dia és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir. El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l'atenció de tota la comunitat internacional.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

El 15 de juny s’il·luminarà els fanals de davant de l’Ajuntament de color verd per visibilitzar aquesta problemàtica i també es farà difusió, via xarxes socials, de la campanya de la Generalitat de Catalunya “Prou!” i les lectures dramatitzades dels relats de la campanya “Tracta’m bé”.