Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nou pas per treballar de manera coordinada en l’impuls i millora de l’espai agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix

Escoltar

Nou pas per treballar de manera coordinada en l’impuls i millora de l’espai agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix

Mataró constitueix la Taula de l’Espai Agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix. Aquest nou instrument de gestió aplega representants municipals i també del sector agrícola i els diferents veïnats de l’àmbit, reunits en l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix.

Reunió, avui, de la Taula de l’Espai Agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix. Foto: Ajuntament
Reunió, avui, de la Taula de l’Espai Agrari Cinc Sénies-Mata-Valldeix. Foto: Ajuntament

La creació d’aquest instrument de gestió i coordinació era un dels compromisos de la Declaració Institucional que la Junta de Portaveus va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals al novembre de 2020, amb l’objectiu de treballar per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió de l’espai agrari de Mataró.

La creació de la Taula materialitza també la voluntat de treballar de manera oberta i col·laborativa, aplegant representants dels actors i agents que hi interaccionen. A la vegada reconeix un agent de cogestió en l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix, que reuneix representants del sector agrícola i dels diferents veïnats de l’àmbit. Precisament, el passat 22 de juny l’Ajuntament va signar un conveni amb aquesta entitat per al desenvolupament dels objectius i acords de la Declaració Institucional.

La Taula de l’Espai Agrari Cinc Sénies Mata-Valldeix serà llavors l’instrument de coordinació i treball entre l’Ajuntament i l’Associació per treballar els plans d’actuació anuals en aquest àmbit i fer-ne el seguiment. La Taula es va crear per decret d’alcaldia el passat novembre i la reunió de constitució s’ha celebrat avui, presidida per l’alcalde, David Bote.

Durant la reunió s’ha acordat treballar en diferents àmbits d’actuació: el desenvolupament d’un Pla de gestió de l’espai agrari que permeti la preservació, millora i desenvolupament de les 750 hectàrees de terreny potencialment cultivable del municipi; l’aprovació del Pla local alimentari que persegueixi a nivell municipal els objectius de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana; l’activació d’un banc de terres; el manteniment i la infraestructura (camins, senyalització, etc.); els usos indeguts a l’espai agrari; la promoció, comercialització i distribució de la producció agrícola de proximitat; la gestió energètica; la seguretat i les relacions institucionals.


Membres de la Taula

Integren la Taula cinc representants de l’Ajuntament de Mataró i cinc de l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix. Per part de l’Ajuntament, els membres són:

- José Antonio Ricis Saavedra, regidor delegat de Verd Urbà, Espai Agrari i Forestal.

- Carlos Garcia Oquillas, cap de l’Àrea de Qualitat Urbana.

- Àngel Remacha Grimal, director de Promoció Econòmica.

- M. Rosa Busqué Bonamusa, cap de Projectes de Serveis Territorials.

- Maria Calvo Verges, tècnica especialitzada del Servei de Desenvolupament Sostenible.

Els representants de l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix són els següents:

- Jaume Pera Jiménez, president de l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix.

- Jaume Cantallops Rovira, representant del veïnat de Valldeix.

- Marc Pruna Serra, representant del veïnat de les Cinc Sénies.

- Glòria Safont-Tria i Ramon, representant del veïnat de Mata.

- Josep Montasell Dorda, assessor tècnic.


L’Espai Agrari

Les Cinc Sénies-Mata-Valldeix és l’espai costaner no urbanitzat més extens de tota la regió metropolitana des de Barcelona fins al riu Tordera. Format per unes 1.200 hectàrees –prop de 750 de les quals són agrícoles i 458 forestals– és a més l’únic gran espai agrari del Maresme que comunica la zona muntanyosa amb la marítima.

Els acords de Mataró al voltant de l’Espai Agrari s’emmarquen en l’estratègia Mataró 2030, en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Assemblea General de les Nacions Unides, i també estan en consonància amb l’adhesió de Mataró a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana.


Publicat a