Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El comunicador Justo Molinero serà nomenat Fill Adoptiu de Mataró

Escoltar

El comunicador Justo Molinero serà nomenat Fill Adoptiu de Mataró

L’Ajuntament inicia, a instàncies de l’alcalde, l’expedient per nomenar al comunicador Justo Molinero com a Fill Adoptiu de Mataró. Justo Molinero va crear RM Ràdio als anys 80 i des d’aleshores no ha parat de comunicar amb un estil propi donant veu a personatges de tots els àmbits aconseguint, entre d’altres, un Premi ONDAS, el Premi Nacional de Comunicació i la Creu Sant Jordi.

L'alcalde, David Bote, en una entrevista a RM Ràdio al desembre al programa "El Jaroteo" de Justo Molinero.
L'alcalde, David Bote, en una entrevista a RM Ràdio al desembre al programa "El Jaroteo" de Justo Molinero.

Avui 13 de febrer és el Dia Mundial de la Ràdio, una efemèride que se celebra per posar en valor, segons la UNESCO, que la ràdio és el mitjà de comunicació més usat a tot el món que fa arribar la informació, la música i l’entreteniment a tots els racons del món.

Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Ajuntament de Mataró fa públic que s’ha iniciat l’expedient administratiu per nomenar Justo Molinero com a Fill Adoptiu de la ciutat. La iniciativa, impulsada per l’alcalde David Bote, es va aprovar per unanimitat en la Junta de Portaveus celebrada el 30 de gener.  

Abans de la seva aprovació, prevista pel proper Ple ordinari del mes d’abril, la documentació de l’expedient està a exposició pública (BOP) i també s’informarà a la Comissió Informativa de Presidència, Qualitat Institucional i Estratègia Mataró.

 

Justo Molinero, una vida dedicada a comunicar

Justo Molinero Calero (Villanueva de Córdoba 1949) va arribar a Catalunya l’any 1967 i va començar a treballar de mecànic, després va adquirir una llicència de taxi per la ciutat de Barcelona i va crear el primer servei a demanda amb la interconnexió dels vehicles a través d’una central de distribució, Tele Taxi, gràcies a la qual va dinamitzar el servei.

El 1982 amb motiu de la celebració del Campionat del Món de Futbol, en el que Barcelona jugava un paper rellevant amb la cerimònia de la inauguració i les fases d’eliminació, li sorgeix la idea de crear una emissora de ràdio que facilites la comunicació entre usuaris arribats de tots el punts d’Espanya i del món.

Aquell projecte primerenc va convertir-se en una alternativa radiofònica que va a cobrir la necessitat d’una ràdio franca, directa amb els canals de participació oberts a tota hora, que es fa ressò del millor de la música espanyola en un panorama que prioritza les llistes de la música pop anglosaxona.

L’any 1987, Justo Molinero aterra a Mataró amb l’adquisició de l’emissora Ràdio Mataró creada el 1977 d’escàs èxit. Ràpidament, amb la remodelació dels estudis del carrer Cooperativa i la construcció d’un nou centre emissor RM Ràdio, es converteix en l’emissora de referència de la capital i la comarca del Maresme.

El 1998, RM Ràdio trasllada els seus estudis a la seu actual, al Camí Ral i inicia la digitalització del procés productiu radiofònic que garanteix la seva projecció de cara al futur. Amb el trasllat del centre emissor a la Torre de Collserola i la integració en el Grup Tele Taxi, el projecte inicial esdevé una xarxa d’emissores amb cobertura total a Catalunya i el Principat d’Andorra. 

Internet ha esdevingut per al grup una eina d’expansió i consolidació d’una concepció de la ràdio de proximitat i adequada als gustos de les noves generacions. Actualment els estudis de Mataró, conjuntament amb els de Santa Coloma de Gramenet i Tarragona són punt de referencia per als centenars d’oïdors que visiten les instal·lacions per gaudir en viu i en directe de la realització dels programes.

Amb un estil propi, al llarg de 40 anys Justo Molinero ha apropat, de forma amable i entenedora, l’actualitat i els seus protagonistes a la seva audiència. Presidents del Govern, presidents de la Generalitat, el Papa Joan Pau II, portaveus de tots els partits polítics, alcaldes, gent significada per la seva activitat cívica i cultural han estat i són assidus del seu programa. Tots els alcaldes de Mataró han trobat el seu espai per fer balanç de la seva gestió.

RM Ràdio i Ràdio Tele Taxi han esdevingut una eina fonamental per a la promoció de la música cantada en català i castellà. RM Ràdio i Ràdio Tele Taxi sempre han procurat acostar el millor del panorama musical en viu i en directe al gruix de l’audiència. Són mítics els festivals a escenaris com el Parc Central de Mataró, el Parc Urbà de Can Zam o Illa Fantasia.

Des de Mataró sempre s’ha projectat la ciutat i la comarca del Maresme i les seves activitats arreu de Catalunya a través de les setze emissores que avui esdevenen un referent en la història de la ràdio a Catalunya.

Entre els guardons que ha rebut destaquen el Premi ONDAS a la trajectòria professional, la Creu Sant Jordi l’any 2021, i el Premi Nacional de Comunicació l’any 2013, entre d’altres