Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per al 2024

Escoltar

Mataró aprova definitivament el pressupost i les ordenances fiscals per al 2024

El Ple municipal va aprovar ahir definitivament en sessió extraordinària el pressupost i les ordenances fiscals que aplicarà l’any que ve. El procés d’aprovació del pressupost i la modificació de les ordenances s’ha realitzat, com en els darrers dos exercicis, de forma conjunta.

El ple va aprovar ahir de forma definitiva el pressupost general per al 2024. Foto: Ajuntament
El ple va aprovar ahir de forma definitiva el pressupost general per al 2024. Foto: Ajuntament

El pressupost de l’Ajuntament és de 164,3 milions d’euros, un 5% més elevat que el de l’any anterior i permetrà a l’Ajuntament continuar posant l’accent en les polítiques prioritàries com la seguretat, la neteja  i amb la vista posada en les estratègies de transformació i de futur marcades per l’Agenda 2030 com és el pla de renaturalització de la ciutat. Pel que fa al pressupost consolidat, que inclou les empreses municipals, és de 197,2 milions d’euros.

El pressupost d’ingressos corrents serà de 152,50  milions d’euros al 2024, el que suposa un increment d’11 milions, respecte l’any anterior. Entre les variacions en les previsions dels ingressos destaca, un any més, l’increment en l’aportació rebuda per la Participació en els Ingressos de l’Estat (PIE) que augmenta en 7 milions. També es preveu un increment dels ingressos amb la modificació de les ordenances fiscals aprovada provisionalment en el ple del 19 d’octubre i que preveu una pujada dels impostos necessària per garantir l’equilibri pressupostari i poder seguir oferint l’alt nivell de serveis que es presta als ciutadans. 

El pressupost 2024 s’ha aprovat sense canvis respecte a les xifres de l’aprovació inicial al ple extraordinari del mes de novembre. Es va presentar el 16 de novembre en Audiència pública, un acte en el qual la ciutadania va poder conèixer també les principals actuacions previstes per a l’any que ve i va poder formular preguntes a l’equip de Govern.

Han presentat al·legacions els grups municipals d’Esquerra Republicana i  Vox.

El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern el PSC i En Comú Podem, l’abstenció de Junts per Mataró i el PP i els vots en contra d’ERC, Vox i la Cup, que ha presentat una esmena a la totalitat 'in voce'.

 

Les ordenances fiscals

Pel que fa a les ordenances fiscals que son les que regulen els tributs municipals per al 2024 es preveu un increment dels impostos per evitar retallades en els serveis que presta l’Ajuntament. L’increment dels tributs afectarà l’Impost de Bens Immobles (IBI) (+7%),  la plusvàlua, que passa del tipus actual del 27% al 30%, el límit màxim que permet la llei; i a les taxes per la prestació de serveis de la gestió dels residus municipals generats als habitatges, altres immobles i en les activitats, que presenta un ventall tarifari diferenciat que implica un augment de la tarifa general del 19,7%, mentre que per als contribuents amb sistemes innovadors (porta a porta i recollida selectiva mòbil) amb una recollida selectiva molt més elevada que a la resta de la ciutat, l'augment estaria entre un 7% ,si es participa en el model de forma adequada, o un 41% en el pitjor dels casos, si no s'hi participa.

Finalment s’ha proposat augmentar un 3,6%, equivalent a la previsió de l’IPC d’enguany, a gran part de la resta de taxes amb l’objectiu de no augmentar la bretxa entre ingrés i cost dels serveis. L’excepció són les taxes de mercats que augmenten un 5% i algunes taxes de la piscina municipal.

Han presentat al·legacions a la modificació de les ordenances els grups municipals d’Esquerra Republicana i de la CUP-AMUNT.

La modificació de les ordenances s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, (PSC i En Comú Podem), Junts per Mataró i PP Mataró; l’abstenció d’ERC i els vots en contra de Vox i la Cup.

 

Modificació de preus públics

Durant el 2024 l’Ajuntament també aplicarà la previsió d’augment de l’IPC, que és d’un 3,6%, a la majoria de preus públics municipals amb la finalitat d’ajustar els ingressos amb el cost de la despesa i mantenir els nivells de cobertura.

De tota manera hi haurà modificacions més importants en els preus públics de Promoció Econòmica on l’augment serà d’un 5% en els preus de les fires, en les rutes turístiques i productes de marxandatge de l’Oficina de Turisme.

Pel que fa als preus als pàrquings municipals, s’ha previst pujar un 8% els preus per aparcament en rotació, els abonaments temporals i els vals d’estada als pàrquings municipals (6h a 12h) . Així mateix s’incrementen els preus de l’ús de les places de pàrquing en règim d’abonament entre 1 i 10€ i es creen nous preus de vals de curta estada (vals de 30 minuts i vals d’1hora)  així com un nou preu per KW/hora pels punts de recàrrega elèctrica en els aparcaments municipals.

Finalment també augmenten les tarifes de la zona esportiva “El Sorrall “ en un 5%.