Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes d’ESO i Cicles Formatius rebran la visita d’un col·lectiu i de dues Defensores dels Drets Humans

Escoltar

Alumnes d’ESO i Cicles Formatius rebran la visita d’un col·lectiu i de dues Defensores dels Drets Humans

Mataró com a Ciutat Defensora dels Drets Humans participa en l’edició de primavera on es convida a persones activistes en diferents àmbits perquè facin arribar el seu missatge de pau a la ciutadania. En aquesta ocasió les convidades són Catalina Salazar i Bisharo Ali Hussein així com l’entitat Combatants for Peace que aniran a diferents instituts de la ciutat durant el mes d’abril.

Iris Gur i Mai Shanin són les dues activistes pels Drets Humans de Combatants for Peace sobre el conflicte entre Israel i Palestina.
Iris Gur i Mai Shanin són les dues activistes pels Drets Humans de Combatants for Peace sobre el conflicte entre Israel i Palestina.

Mataró és una de les ciutats que formen part de la xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans per donar suport a les persones que, arreu del món, defensen els drets humans. L’objectiu és educar, sensibilitzar i incidir en la política i la societat per denunciar la persecució que els i les defensores dels drets humans pateixen. També millorar el coneixement i la promoció dels drets humans a les escoles i municipis.

En aquesta línia, enguany venen a Mataró les següents defensores dels Drets Humans i una entitat:

Catalina Salazar (Talca, 1987) va estudiar Ciència Política i va ser llavors, durant els seus estudis universitaris, quan va començar a treballar amb temes relacionats amb les joventuts. En les seves pròpies paraules: “aquí és quan va començar la meva carrera com a activista”, encara que durant la seva etapa d’institut ja s’havia interessat pels drets humans. Després de llicenciar-se, va decidir conjuminar dues de les seves grans passions: la música —especialment, l’hip hop— i les ciències socials. En Social Hip hop, una organització sense ànim de lucre que fa servir la música per a treballar amb els i les joves i gent en les presons amb l’objectiu de potenciar les habilitats comunicatives, socials i personals, la Catalina va trobar la seva primera feina, però també una manera de viure i d’estar en el món. Entre 2015 i 2020, va ser coordinadora d’assumptes internacionals per a la plataforma; i en aquest període també va ser Coordinadora Regional a les Amèriques de la United Network of Young Peacebuilders (UNOY Peacebuilders, per les seves sigles en anglès). 

Bisharo Ali Hussein (Kenya, 1990), kenyana d’origen somali, és experta en polítiques, gènere i migració i actualment treballa en l’àmbit de la migració i el desenvolupament a l’est i a la Banya d’Àfrica. Va estudiar a Uganda i a Kenya, i té un títol de postgrau cursat a Islàndia en matèria de gènere. També té un mestratge en polítiques públiques cursat als Països Baixos a Espanya i experiència en estudis de gènere i desenvolupament. Apassionada de la lluita per la igualtat de gènere i la salut, els drets i el benestar de les nenes i dones, el seu principal treball en aquests moments es desenvolupa a Kenya, on fa consultories per a governs i els brinda suport tècnic per a implementar els plans i les polítiques de desenvolupament nacionals, locals i regionals de manera que aquests puguin tenir un impacte positiu en les vides de la ciutadania, les persones migrades, les persones refugiades i aquelles que sol·liciten asil. Actualment és membre de Young Women Mediators Globally i està a punt de finalitzar un curs sobre diplomàcia, negociació i mediació. Quan ho finalitzi, podrà abordar negociacions més àmplies, tant al seu país com a escala global. 

Combatants for Peace és una iniciativa nascuda l’any 2006, un moviment de base de persones israelianes exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins que treballen plegades amb un únic objectiu: posar fi a l’ocupació i l’opressió i assolir la pau. A través d’accions de resistència civil no violenta, l’educació i l’activisme. Aquest col·lectiu persegueix la destrucció dels sistemes d’opressió per a un futur més lliure.

Una de les particularitats d’aquesta iniciativa és que va ser fundada per antics combatents d’ambdós bàndols, d’aquí el seu nom. L’organització _el personal israelià treballa des de Tel-Aviv i el palestí des de Beit Jala_ ha estat nominada al Premi Nobel de la Pau en dues ocasions: el 2017 i el 2018. Durant gairebé dues dècades el seu missatge ha estat el mateix: no hi haurà una solució al conflicte mentre hi hagi violència.

Les activistes que venen són Iris Gur (activista israeliana per la pau i a favor dels Drets Humans) i Mai Shanin és terapeuta i activista per la pau originària d’Al Eizariya, a Cisjordània.

A banda de visitar instituts de la ciutat els dies 10, 16 i 17 d’abril, també es faran reunions de treball amb diversos serveis municipals, entitats que treballen per la pau i mitjans de comunicació local per fer arribar el seu missatge al màxim de persones possible. El projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans” arriba a la XIV edició per abordar, a través de les veus dels activistes, algunes de les reivindicacions més rellevants a escala mundial, des de la lluita pel dret a la pau a Palestina fins als drets dels pobles indígenes al Mèxic.  

 

Publicat a