Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada una Proposta de resolució per recuperar els punts liles i millorar la coordinació en els casos d'agressió masclista

Escoltar

Aprovada una Proposta de resolució per recuperar els punts liles i millorar la coordinació en els casos d'agressió masclista

La moció va ser presentada pel Grup Municipal de la CUP. Es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC, Junts per Mataró, En Comú Podem i la CUP; l'abstenció del PP i els vots contraris de VOX.

"Com a societat compromesa amb el feminisme i decidida a avançar cap a la plena igualtat, un dels esculls que encara hem de superar és el de generar les condicions que permetin a les dones gaudir amb total seguretat de les zones d’oci nocturn de la nostra ciutat. Per això, cal dotar els espais on es desenvolupa part d’aquesta activitat lúdica dels recursos necessaris.

En aquest sentit, ja van fer-se algunes passes quan l’any 2019 va instal·lar-se un Punt Lila a la zona que obria dos caps de setmana al mes. Espai que cal recuperar, ja que degut a la pandèmia va deixar d’oferir servei indefinidament.

No obstant això, no n’hi ha prou amb la recuperació d’aquest recurs, atès que vivim un moment en què la reacció masclista a les darreres conquestes socials per part del feminisme és més que evident i on cal demostrar fermesa davant d’aquests atacs. I cal ser conscients que molts d’aquests atacs comencen i es donen en ambients i espais festius.

Per descomptat, considerem que no és cap excusa per a no actuar que molts d’aquests locals d’oci siguin de titularitat privada. Per això, cal aprofitar l’actual LLEI 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i desplegar-la al màxim per intervenir no tan sols en la via pública, sinó en coordinació amb els protocols que s’estableixen als esmentats locals.

A més a més, seguint l’eix d’actuació d’atenció i reparació a les víctimes, és essencial millorar l’assistència que reben en cas d’agressió. D’aquesta manera s’incentiva la confiança en les denúncies i es reforcen els protocols existents, corregint moltes situacions i prevenint que una situació violenta escali ràpidament.

Per tot això, des de la CUP Mataró proposem els següents acords:

1. La instal·lació de Punts Liles, com a mínim, a les zones més freqüents d’oci nocturn de Mataró: el polígon del Pla d’en Boet i el Centre de la ciutat.
2. Que els Agents Cívics Nocturns de Mataró (serenos), ampliïn el seu horari els caps de setmana i modifiquin les seves rutes per cobrir els punts més actius en matèria d’oci nocturn.
3. Posar en valor la tasca del SIAU fent difusió de la seva feina i ampliant la seva coordinació amb d’altres serveis, incloent-hi els diferents Agents Cívics que té la ciutat en horari diürn i nocturn i dotant-los de mecanismes de comunicació directa amb aquests.
4. Estudiar la manera en què el SIAU, Benestar Social i els cossos policials puguin coordinar-se millor per oferir una atenció que no sigui exclusivament policial, especialment en aquells casos que les víctimes poden no sentir-se còmodes davant d’un uniforme per diferents situacions.
5. L’Ajuntament impulsarà un estudi a peu de carrer per demanar a les joves de la ciutat quines mancances detecten en els protocols d’agressions masclistes i quines són les seves necessitats en aquest àmbit. Les conclusions de l’estudi s’aplicaran i es tindran en compte durant la revisió dels protocols actuals.

Això no obstant, el Ple decidirà."