Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest Nadal Mataró estrena imatge a la Fira de Nadal, incorpora nous elements d’il·luminació i amplia el recorregut de la Cavalcada

Escoltar

Aquest Nadal Mataró estrena imatge a la Fira de Nadal, incorpora nous elements d’il·luminació i amplia el recorregut de la Cavalcada

Amb el lema “Aquest Nadal, Mataró”, avui 24 de novembre s’inicia la campanya de Nadal que omplirà la ciutat d’activitats per a tots els gustos i edats. Aquesta tarda obrirà les portes la Fira de Nadal, que estrena casetes i incorpora quatre estrelles sostenibles il·luminades, i s’encendrà l’enllumenat nadalenc de la ciutat com a inici del compte enrere per a les festes de Nadal i Reis.

El regidor de Promoció de Ciutat, Joan Sarrias, i la regidora de Cultura,  Heidi Pérez. Foto: Ajuntament de Mataró
El regidor de Promoció de Ciutat, Joan Sarrias, i la regidora de Cultura, Heidi Pérez. Foto: Ajuntament de Mataró

Enguany a Mataró, el Nadal compta amb més d’una setantena d’activitats culturals, esportives, solidàries, comercials i gastronòmiques pensades per arribar a tota la població. Una de les més destacades i que presenta més novetats és la Cavalcada de Reis, que tornarà a ampliar lleugerament el recorregut per fer-lo encara més transversal. I on també hi ha novetats és a la Fira de Nadal que compta amb noves casetes de fusta i amb nous elements d’il·luminació.

 

Aquest Nadal, Mataró

Sota el lema “Aquest Nadal, Mataró!” es fa difusió dels àmbits de major interès d’aquestes festes, tant per a la ciutadania de Mataró com per als visitants: la Fira de Nadal, comerç, mercats, restauració, Els Pastorets i la Cavalcada de Reis, entre d’altres.

L’obertura avui, 24 de novembre, de la Fira de Nadal, l’encesa de l’enllumenat i la campanya comercial del Black Friday, amb la participació dels comerços de la ciutat, així com el Gran Recapte d’Aliments, marquen l’inici de la campanya nadalenca.

Aquesta tarda ja s’encendrà l’enllumenat de Nadal, amb actes festius a tres punts de la ciutat: a les 18 h, a la plaça de Santa Anna, a les 19 h a la plaça d’Illa Cristina (Cerdanyola) i a les 20 h a l’Avinguda Amèrica/Avinguda de Perú (Rocafonda).

L’encesa de la plaça de Santa Anna comptarà amb dos personatges de la Cavalcada de Reis, en Tempus i en Tic -Tac. Les enceses d’Illa Cristina i Avinguda Amèrica comptaran amb la participació del grup mataroní Boetukada i un grup d’animació amb xanquers de Nadal, que faran un petit cercavila.

 La Fira de Nadal de la plaça de Santa Anna, amb 21 expositors, estrena imatge amb noves casetes de fusta, a l’estil de les fires del centre d’Europa. La ciutadania podrà trobar-hi els articles nadalencs més tradicionals, com pessebres, figures, verd, decoració i productes gastronòmics. L’Ajuntament i l’Associació de la Fira de Nadal de Mataró han estat treballant plegats per poder transformar la fira i fer aquest canvi que ha permès donar aquesta imatge més tradicional i més nadalenca.

 La fira estarà oberta al públic del 24 de novembre al 23 de desembre, de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h.

 Una altra de les grans novetats d’enguany són les quatre estrelles de llum que s’incorporen a l’ornamentació nadalenca de la ciutat. Unes estructures de grans dimensions fabricades amb material sostenible i bombetes de baix consum. Aquestes peces estan finançades mitjançant un conveni signat amb la Diputació de Barcelona per a la implantació de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) amb recursos que provenen dels Fons Next Generation EU. Aquestes figures de llum es complementen amb altres elements lumínics per decorar diferents espais de la ciutat.

 L’enllumenat de Nadal il·luminarà els principals carrers comercials i places de la ciutat, per contribuir a la promoció del comerç i la restauració.

A l’Espai Firal del Nou Parc Central s’hi celebrarà una nova edició del Fira
Màgic. De l’1 de desembre al 7 de gener, els petits de la casa podran pujar a les atraccions infantils i gaudir de les activitats programades a la carpa de la fira.

Les entitats comercials locals s’han implicat de nou en aquesta campanya comercial  organitzant diverses activitats de dinamització, que es sumen a les programades per l’Ajuntament i obrint els següents dies: 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre i 8 de gener de 2024, dies festius d’obertura comercial autoritzats.

 Per tal d’afavorir la captació de públic de l’entorn i la compra al comerç local, l’Ajuntament i PUMSA ofereixen descomptes de 30 minuts als aparcaments municipals i a la zona blava per Nadal i rebaixes. La promoció permet gaudir de descomptes de 30 minuts d’aparcament per estades superiors a 1 hora, els divendres de 17 a 20 h, i els dissabtes, diumenges i festius d’obertura comercial les 24 hores. Aquesta promoció estarà vigent fins a la campanya de rebaixes.

 

Ses Majestats Els Reis d’Orient

 La Cavalcada dels Reis d’Orient, el 5 de gener a la tarda, un dels actes més multitudinaris del calendari de la ciutat, tornarà a ampliar lleugerament el recorregut per fer-lo més transversal.

 Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran el 5 de gener a les 12 h al Port de Mataró, a bord del llaüt centenari Sant Ramon. Un cop al Port, Melcior, Gaspar i Baltasar faran els seus parlaments i l’alcalde els lliurarà la clau de la ciutat, ben acompanyats per en Tempus i en Tic-Tac.

La Cavalcada començarà a les 17 h, des de la plaça de Josep Cusachs i continuarà per l’avinguda del Perú, el passatge de Rocafonda, la ronda d’Alfons X el Savi, el Camí de la Geganta, l’avinguda Josep Puig i Cadafalch, l’avinguda de la Gatassa, el Camí del Mig, la ronda de Francesc Macià.

Aquí arribarà el petit canvi de recorregut: farà un petit tram del Camí Ral de la Mercè i baixarà per la Ronda Barceló, agafarà l’Avinguda del Maresme i pujarà pel carrer de Lepant. Passarà per la plaça de Santa Anna, pujarà per La Riera i arribarà a la plaça de l’Ajuntament pels volts de les 21 h.

Ses Majestats els Reis d’Orient i l’alcalde s’adreçaran als nens i nenes de Mataró des del balcó de la plaça de l’Ajuntament, després de la bona experiència de l’any passat.

L’Ajuntament de Mataró continua apostant per fer arribar els actes culturals a tota la ciutadania amb els espais accessibles. L’any 2022, es va començar aquesta aposta en un tram de la cavalcada accessible a les persones amb trastorn del neurodesenvolupament (TEA; Asperger, TDAH...) i per a les persones amb mobilitat reduïda. Enguany els espais s’amplien a cinc. En aquests, es garantirà l’accessibilitat física a l’espai, hi haurà dispositius d’assistència sanitària, s’informarà les persones del funcionament i la dinàmica de l’acte per anticipar-los que passarà i evitar sorpreses. També es garantirà l’evacuació, si calgués, i es facilitarà un “espai de la calma” o retorn a la normalitat, tal i com es va fer amb èxit a Les Santes passades.

L’accessibilitat també estarà present a l’arribada dels Reis al Port, al Campament Reial i al discurs de Ses Majestats al final de la Cavalcada.

Marc Abril tornarà a ser el director artístic d’una cavalcada amb 13 carrosses, i amb en Tempus i en Tic Tac, que són qui paren el temps la Nit de Reis, fent de fil conductor. Més de 500 voluntaris de 14 entitats mataronines preparen el gran espectacle de carrer que transcorre la ciutat.

Enguany es vol posar en valor l’espectacle i les persones que hi participen, així com garantir la seguretat de tots els infants. És per això que els caramels es donaran prèviament al Campament Reial i als Missatgers als Barris.

Per quart any consecutiu, el Parc Central acollirà el Campament Reial perquè els nens i nenes puguin donar la carta als missatgers reials i de passada puguin gaudir de la màgia que envolta la Cavalcada de Mataró. Es podrà visitar de l’1 al 4 de gener. El dia 1 de gener obrirà de les 17 a les 21 h, i del 2 al 4 de gener de 10 a 14 h i de 16 a 21 h.

Els dies 3 i 4 de gener els Missatgers Reials també arribaran als diferents barris de la ciutat.

 

Activitats culturals

La cultura tornarà a tenir un pes destacat dins la programació nadalenca a la ciutat. La nit del 31 de desembre a l’1 de gener torna l’OCA, la revetlla popular de Cap d’Any a la plaça de Santa Anna.

Un any més a la Sala Cabanyes es podrà veure l’espectacle nadalenc per excel·lència, Els Pastorets. Els de Mataró són Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró des de 1981 i l'abril de 2016 van ser guardonats amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La primera representació serà el 17 de desembre i la darrera el 21 de gener.

Del 4 de desembre al 8 de gener, es podrà visitar l’exposició de pessebres i diorames al local de l’Associació de Pessebristes de Mataró i al Casal de Sant Josep. També hi haurà altres exposicions relacionades amb l’època com la  Mostra de Nadal “Fins a tres-cents” a La Destil·leria, entre d’altres.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró organitzen diferents hores del conte especials de Nadal i la Big Band Jazz del Maresme, El Cor Ciutat de Mataró, l’Orquestra de Mataró i la Coral La Nota organitzen els seus tradicionals concerts nadalencs.

 

Activitats esportives

 Com cada any els amants de l’esport celebraran les festes nadalenques fent activitat física. Aquests dies es disputarà la Copa Nadal de natació, la cursa de natació al mar Swim Silvestre, la cursa familiar de Nadal, la festa de Nadal del Programa municipal d’activitat física per a la gent gran. I com mana la tradició, la ciutadania està convidada a començar l’any fent la primera banyada al mar.

 

Dispositiu de seguretat

 La Policia Local realitzarà la campanya "Comerç Segur", que comportarà un increment de la presència policial al principal eix comercial de la ciutat per tal de garantir la seguretat. El reforç de vigilància comptarà amb patrullatge a peu i amb moto, i amb la presència fixa de l’Oficina Mòbil d'Atenció Ciutadana a la Plaça de Santa Anna. Aquest dispositiu de la Policia Local, que s’allargarà fins al 7 de gener, es complementarà amb el dispositiu “Grèvol” que Mossos d'Esquadra despleguen per tot el territori per vetllar per la seguretat ciutadana i la mobilitat.

A més, durant la campanya de Nadal, l’equip de serenos també reforçarà la seva presència a la zona comercial.

D’altra banda, la Policia Local prepara un reforç del servei per a la Nit de Cap d’Any, i també s’està treballant per elaborar el dispositiu especial per garantir la seguretat ciutadana durant la Cavalcada de Reis.

La informació detallada de les activitats organitzades per les diferents entitats, associacions comercials i serveis de l’Ajuntament de Mataró es poden consultar a:

www.visitmataro.cat

www.mataro.cat