Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els titulars d’establiments i elements emblemàtics optaran a subvencions de l’Ajuntament per a la seva reforma o millora

Escoltar

Els titulars d’establiments i elements emblemàtics optaran a subvencions de l’Ajuntament per a la seva reforma o millora

L’Ajuntament posarà en marxa una nova línia de subvencions per promoure les obres de reforma o millora d’establiments i elements emblemàtics de la ciutat. L’ordenança que regularà els ajuts, que s’ha aprovat inicialment, estableix atorgar fins al 30% del pressupost, arribant a una subvenció màxima de 5.000 €.

Tirador de la porta de la Ferreteria Colomer. Foto: Ajuntament
Tirador de la porta de la Ferreteria Colomer. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir inicialment l’ordenança que regularà les subvencions per fer obres de restauració, conservació i millora d’establiments i elements emblemàtics de Mataró. Els ajuts s’adrecen a titulars i llogaters dels béns inclosos a l’Inventari d’establiments i elements emblemàtics de la ciutat, i d’establiments situats en edificis catalogats al Pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró amb les categories de protecció A i B.

Les subvencions es podran sol·licitar per realitzar obres de restauració i conservació dels elements significatius dels establiments i elements emblemàtics recollits a l’Inventari (façanes, aparadors, portes, finestres, rètols, anuncis, mobiliari comercial, etc.), amb l’objectiu de preservar el valor patrimonial, la identitat cultural i la singularitat que aporten a la ciutat.

També es podrà sol·licitar ajut per actuacions de millora dirigides bàsicament a la reubicació d’aparells d’aire condicionat, instal·lacions i altres elements visibles des del carrer, o a l’adequació de rètols a la normativa vigent.

L’import de les subvencions serà d’un 30% del pressupost subvencionable, amb un màxim de 5.000 € per ajut.

Després de l’aprovació inicial per part del Ple, s’obre un termini d’exposició pública de 30 dies. En cas de no presentar-se reclamacions ni suggeriments, l’ordenança reguladora dels ajuts quedarà aprovada definitivament.

 

L’Inventari

L’Inventari d’establiments i elements emblemàtics de la ciutat es va aprovar el passat mes de febrer. La iniciativa està encaminada a preservar i potenciar aquells establiments històrics i emblemàtics, així com elements vinculats, que tenen un elevat grau d’interés pel contingut cultural i el potencial d’activació econòmica que poden aportar al centre històric de la ciutat.

Inclou 50 fitxes: 38 d’establiments (botigues, bars i tallers) ubicats la majoria d’ells a l’entorn de la plaça Gran, La Riera  i la plaça de Cuba, i 12 d’elements emblemàtics, com rètols d’identificació i propagada, emblemes i mobiliari comercial. El punt de partida de l’Inventari va ser la 3a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch, que es van dedicar a l’arquitectura del mercat. 

Publicat a