Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes 2020 no es podran celebrar en el seu format habitual

Escoltar

Les Santes 2020 no es podran celebrar en el seu format habitual

Tots els grups municipals segellen un acord per oferir una programació alternativa per seguir fomentant la vida cultural del municipi. Una programació cultural de proximitat i amb actes d’aforament reduït, adaptats a les circumstàncies i possibilitats del moment, substituirà els actes festius dels dies 25, 26 i 27 de juliol.

L'alcalde, els portaveus dels grups municipals i la regidora de Cultura
L'alcalde, els portaveus dels grups municipals i la regidora de Cultura

L’acord el signen els portaveus dels cinc grups municipals presents a l’Ajuntament (PSC-CP; ECPM-ECG; ERC-MES-AM; Junts per Mataró i Ciutadans)i puntualitza que per les característiques de Les Santes i l’actual situació que la pandèmia ha marcat, l’Administració municipal no pot garantir que la celebració de molts dels actes que cada any s’organitzen es desenvolupin amb les màximes garanties per a la salut i la seguretat ciutadana, i és per això que no es poden realitzar la majoria dels actes festius. En la mateixa situació es troben les festes de veïnat, barris o carrers de Mataró.

Tot i que Les Santes en el seu format i programació habitual no se celebraran fins al 2021, el Consistori està treballant en una oferta cultural amb activitats i actes d’aforament reduït, amb la participació d’entitats culturals de la ciutat i propostes per a tots els públics i edats, distribuïts per diferents espais de la ciutat A totes les activitats hi haurà un control d’accés i es prendran les mesures sanitàries i de distanciament físic que marqui la normativa del moment.

El text íntegre de l’acord signat a la Junta de Portaveus és el següent:

“La pandèmia de la Covid-19 ha comportat diverses mesures preventives decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per evitar-ne la propagació. Una d’aquestes mesures ha estat la suspensió d’esdeveniments culturals.

Per una altra banda, l'aturada d’activitats ha provocat una nova crisi econòmica. Necessitem la reactivació de les activitats i de la complicitat activa de la ciutadania per continuar fomentant la vida cultural del municipi i col·laborar en el Pla de reconstrucció social i econòmica de la ciutat.

A hores d’ara, el pla de desescalada defineix que, en cas d’acomplir-se els marcadors d’evolució de la pandèmia, a finals de juliol potser haurem superat la Fase 3 i haurem entrat en una “Nova Normalitat” amb diversos condicionants pel que fa a la realització d’actes culturals (encara per definir), però amb el distanciament social i l’autoprotecció com a pilars fonamentals.

La celebració de Les Santes és el moment àlgid del curs de l’any a Mataró. La nostra Festa Major és un punt de trobada de mataronins i mataronines, i visitants que es reuneixen anualment entorn d'uns escenaris comuns per gaudir de la festa. Una festa que, amb diversos actes i activitats, i amb molta gent implicada tant en l’organització com en la participació ciutadana, comporta contacte físic i concentra quantitats massives de públic.

Atesa l’actual situació que la pandèmia ens ha marcat, l’Administració municipal no pot garantir que la celebració de molts dels actes que cada any s’organitzen a la nostra ciutat es desenvolupin amb les màximes garanties per a la  salut i la seguretat ciutadana motiu pel qual no podrem realitzar la majoria dels actes festius. En la mateixa situació s’han trobat les festes de veïnat, barris o carrers que, al voltant de l’estiu, s’organitzen cada any a la nostra ciutat.

No cal dir que és imprescindible d’evitar un rebrot del virus, que suposaria una passa enrere com a ciutat i l’empitjorament de la greu situació econòmica que s’ha generat. Per aquesta raó, creiem raonable que aquest tipus de celebracions siguin les últimes a ser autoritzades, i caldrà mantenir, des dels municipis, unes mesures estrictes que forçosament hauran de limitar les concentracions de ciutadans, el que comportarà una afectació directa al sector cultural, que trigarà més temps a recuperar-ne la normalitat. I el que comporta garantir que la celebració de qualsevol activitat i acte es desenvolupin amb les màximes garanties de salut i seguretat per a les persones que hi participen i en formen part, motiu pel qual no podrem realitzar molts dels actes tradicionals de la festa.

Acords:

  1. Aquest any Les Santes no es poden realitzar com tradicionalment les celebrem i molts dels seus actes hauran d’esperar fins al 2021, però no volem deixar de compartir i retrobar-nos amb activitats i actes d’aforament reduït,de la mà d’entitats culturals de la ciutat, amb propostes per a tots els públics i edats, distribuïts per diferents espais de la ciutat, promocionant la Cultura de Km 0, amb control d’accés i on es prendran les mesures sanitàries i de distància física que marqui la normativa del moment, una oportunitat per reduir l’aïllament social, contribuir a la millora de la cohesió social i esdevenir una empenta per a la dinamització del comerç i de la restauració local.
  1. Fer una crida a la participació de les colles institucionals, entitats i teixit associatiu veïnal per tal que la pluralitat i les diferents mostres culturals que s’organitzin a la ciutat siguin l’alternativa a la celebració de Les Santes 2020.
  1. És voluntat d’aquest consistori que l’estalvi per al municipi que suposarà la forçosa suspensió dels actes festius que habitualment s’organitzen sigui destinat per combatre efectes derivats de la Covid-19 en la reactivació social i econòmica de la nostra ciutat.
  1. Retre homenatge al treball dels professionals i al voluntariat actiu per la seva feina i esforç durant aquesta situació tan difícil. Més que mai necessitem generar un esperit d’orgull de ciutat, de confiança, de consciència col·lectiva, i agrair a totes les persones que han treballat per la comunitat donant el millor de si mateixes. I, per descomptat, volem oferir el nostre sentit recordatori a tots els ciutadans i ciutadanes que han perdut la vida en aquesta pandèmia”.