Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull la presentació de la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre

Escoltar

Mataró acull la presentació de la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre

La iniciativa s’emmarca en l’Any Internacional del Vidre declarat per l’ONU. La xarxa s’inicia amb vuit municipis de la província de Barcelona, Mataró entre ells, i vol aplegar mig centenar de localitats a tot Espanya amb vinculació històrica, social, cultural i econòmica al vidre o al reciclatge d’aquests envasos.

Entrega de les claus simbòliques als Municipis Agermanats pel Vidre. Foto: Ecovidrio
Entrega de les claus simbòliques als Municipis Agermanats pel Vidre. Foto: Ecovidrio

L’edifici de Can Serra del Museu de Mataró ha acollit aquest migdia l’acte de presentació de la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre. La iniciativa vol retre homenatge al material vidre i a aquells municipis que han estat lligats a ell històricament, així com emfatitzar les seves qualitats sostenibles i potenciar la recollida selectiva dels envasos a través del contenidor verd.

La creació de la xarxa està impulsada per Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya; ANFEVI (Associació de Fabricants d’Envasos de Vidre); ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre) i el CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques).

Vuit municipis de la província de Barcelona s’han unit avui simbòlicament a la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre i, com a símbol de l’aliança, han rebut una clau de vidre reciclat de manera artesanal. Es tracta d’Arenys de Mar, Barcelona, Castellar del Vallès, Castellbisbal, El Masnou, El Prat de Llobregat, Mataró i Mollet del Vallès. L’objectiu és que al llarg de 2022 se sumin a la iniciativa fins a 50 municipis d’11 comunitats autònomes.

Els municipis que se sumen a la xarxa manifesten i reconeixen la importància d’aquest material i el seu suport a l’Any Internacional del Vidre, comprometent-se en el foment i millora de la recollida selectiva d’envasos de vidre amb la finalitat de preservar la circularitat, contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i evitar la innecessària explotació dels recursos naturals. L’existència de tallers artesanals dedicats a la fabricació de vidre o plantes de reciclatge de residus d’envasos de vidre, així com la contribució amb la divulgació cultural d’aquest material són alguns dels motius que comparteixen els municipis ‘agermanats’ de la província de Barcelona.

En el cas de Mataró, la seva història ha estat lligada a l’artesania del vidre, des de l’època romana fins al modernisme, a més d’haver estat un dels grans proveïdors de vidre a nivell nacional. També compta amb l’Associació Vidre Bufat que tracta de recuperar la història del vidre bufat a la ciutat.

L’acte de presentació avui de la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre ha finalitzat amb la visita a l’exposició “Matèries en fusió. El vidre a les col·leccions del Museu”, que es pot visitar a la seu del Museu de Mataró a Can Serra fins al febrer de 2023. Aquesta mostra s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional del Vidre i ha comptat amb la col·laboració dels membres de l’Associació del Vidre Bufat de Mataró i d’Esther Aliu. El museu també acull des d’avui, 3 de juny, l’exposició “David Gibernau. Quan l’artesania i l’arquitectura es donen la mà”, que s’apropa al treball amb vidre del taller de David Gibernau, autor de l’estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família.


Any Internacional del Vidre

L’ONU ha declarat el 2022 com l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha estat crucial pel funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per a la llar i els envasos. A dia d’avui, és un element molt important en sectors clau com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre altres. Mereix un esment especial el paper que ha jugat en la lluita contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seves característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d’envàs a envàs.

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir amb el desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Al 2021, Mataró va recollir de forma selectiva 2.170 Tn de vidre.

Galeria d'Imatges