Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es troba en alerta per onada de calor

Escoltar

Mataró es troba en alerta per onada de calor

Ateses les condicions meteorològiques, l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania quatre refugis climàtics per protegir-se de la calor. Es preveu que aquest episodi d’altes temperatures s’allargui fins a finals de setmana.

Altes temperatures per onada de calor
Altes temperatures per onada de calor

L’Ajuntament de Mataró ha activat avui en fase d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), inclòs en el Pla Bàsic d’Emergència Municipal, per previsió de superar la temperatura màxima diürna de 33,7ºC i superar la temperatura màxima nocturna de 23,3 ºC.

A nivell de Catalunya, la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil (PROCICAT) per calor intensa i per calor nocturna intensa ateses les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.

 

Alerta per onada de calor

El POCS té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran). Es preveu que les temperatures puguin arribar als 35 graus a la costa, segons el Meteomar.

 

Així, l’Ajuntament ofereix quatre refugis climàtics perquè la ciutadania que ho necessiti pugui refugiar-se de la calor. Aquests espais estaran oberts en el següent horari:

- Biblioteca Pompeu Fabra (plaça d’Occitània, s/n)

Dilluns de 15 h a 20 h

Dimarts de 9.30 h a 20 h

Dimecres de 10 h a 13 h i de 15 h a 20 h

Dijous de 10 a 13 h i de 15 h a 20 h

 

- Biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110)

Dilluns de 15 h a 20 h

Dimarts de 10 h a 13 h i de 15 h a 20 h

Dimecres de 9.30 h a 20 h

Dijous de 10 a 13 h i de 15 h a 20 h

 

- Centre Cívic Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, 5)

Dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 9 h a 15 h i de 16 h a 17 h

 

- Centre Cívic Espai Gatassa (carrer de Josep Monserrat Cuadrada, 1)

Dilluns, dimarts i dimecres de 9 h a 20 h

 

Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot adreçat a la cura de la gent gran i infants, són els de beure aigua sovint sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats i reduir l’activitat física quan faci més calor; refrescar-se sovint.

 

A Mataró, l’aplicació del POCS requereix la coordinació dels serveis municipals de Protecció Civil i Salut, Benestar Social, Atenció Ciutadana, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament; del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

El Servei de Benestar Social realitza trucades a les persones grans fràgils i amb dependències per informar-les de les mesures i consells de protecció davant l’onada de calor i poder valorar si necessiten algun suport específic.

Creu Roja fa seguiment a gent gran, a persones vulnerables i a les persones sense llar, a les quals ofereix aigua perquè es mantinguin hidratades.

Publicat a